Matavfall

Matavfall är allt organiskt material som exempelvis rester från frukt, grönsaker, potatis, bröd, fisk och kött men också kaffefilter och tepåsar och ska sorteras i papperspåse.

Matavfallet används för att tillverka biogas – ett fossilfritt fordonsbränsle som är mycket bättre för miljön än bensin och diesel. Till skillnad från fossila bränslen bidrar inte biogas till växthuseffekten när det förbränns. Idag används biogas i Trollhättan till att bland annat driva våra sopbilar. Restprodukterna från biogastillverkningen används också: Biogödsel går till jordbruket och varmvattnet återanvänds till själva tillverkningen.

I Trollhättan använder vi papperspåse till matavfallet. Med en papperspåse gjord av träflis istället för en plastpåse kan vi låta påsen gå med matavfallet direkt i rötningsprocessen mot biogas. De gamla plastpåsarna var tvungna att först sorteras ut. Nu kan mer biogas utvinnas samtidigt som användandet av miljöfarlig plast minskar. Andra fördelar med papperspåse är:

  • Mindre klimatpåverkan – lägre transportkostnad då matavfallet i papperspåsen torkar och vikten minskar
  • Bättre och renare biogas
  • Ingen extra kostnad för hushållen
  • Mindre lukt i hemmet (vid korrekt användning)

Tips när du använder papperspåsen

En påse räcker
För att påsen ska funka optimalt och avfallet ska torka snabbt och lukta så lite som möjligt, är det en påse som gäller. Att ta två påsar för att det inte ska bli blött i botten eller lukta mindre gör att det tar längre tid för avfallet att torka och då väger det mer att transportera. Och dessutom luktar det mer, tvärtom mot vad många tror.

Av med locket
Hållaren till påsen är specialdesignad för att luften ska cirkulera även under matavfallet. Att lägga locket på gör att luftcirkulation hindras och i stället blir det fuktigt och luktigt, helt i onödan. Av med locket och släpp luften fri!

Fyll upp till strecket
Påsen är gjord av återvunnen träflis, så att den ska kunna komposteras ihop med ditt matavfall. Den är med andra ord hållbar och exklusiv för en bra sak. Se till att fylla den upp till strecket innan du tar en ny. Tillsammans använder vi resurserna på bästa sätt och slösar inte på påsar i onödan.

Så undviker du flugor och larver i matavfallet under sommaren

Under varma sommarmånader är risken större för larver i ditt kärl för matavfall. Larver uppkommer naturligt i animaliskt avfall, oavsett om man har en papperspåsar i tunnan eller inte. Skillnaden är att man inte ser dem lika lätt om de är instängda inne i en pappers-eller plastpåse. Här kommer några tips på hur man kan undvika dem:

  1. Det allra viktigaste är att hålla avfallet så torrt som möjligt. Ventilation är hemligheten bakom en välfungerande sortering av matavfall i papperspåse. Använd hållaren, platta till botten på papperspåsen och se till att det är luftigt runtomkring. Kanske lite hushålls- eller tidningspapper i botten på påsen kan göra susen om man har mycket blött matavfall.
  2. Se till att försluta papperspåsen ordentligt så matavfall inte läcker ut.
  3. När sedan påsen ska slängas så är det det bruna kärlet som ska användas. Det är avsett för matavfall. Det är nämligen ventilerat.
  4. Om det är möjligt, placera ditt sopkärl i skuggan.
  5. Tvätta kärlet noga emellanåt. Använd inga starka kemikalier och preparat. Ett sätt att få bort eventuell
    lukt är ättika. Blanda hälften vatten och hälften ättiksprit i en blomspruta och spruta i kärlet.
  6. Strö över lite kalk i kärlet så hjälper det mot flugor och lukt.

Så får du nya påsar

Villaägare: Sätt fast en tom påse under soptunnelocket, så får du påsar vid nästa tömning.  
Lägenhetsinnehavare: Du får påsar av fastighetsägaren. 
Du kan också hämta påsar hos oss på Trollhättan Energi. Här hittar du vår adress och öppettider

Återvinn matfett

Till matfett räknas smör, matolja, frityrolja, olja från konserver och inläggningar och rester från matlagning. Matfett får inte spolas ner i avloppet, då ställer det till problem. Det stelnar och orsakar stopp, både under din diskbänk och i Trollhättans avloppsnät. Återvinn därför matfettet istället för att hälla ut det. Använd olja från exempelvis soltorkade tomater till en dressing eller fett från stekning till en sås. Stelnat fett i stekpanna kan du torka ur med hushållspapper och slänga i papperspåsen, men övrigt fett är bäst att hälla över i en PET-flaska och lämna in på återvinningscentralen. Det insamlade fettet återanvänds i produkter som tvål, stearinljus och tvättmedel.

Vanliga frågor och svar

Senast granskad: 2022-06-22