Samråd nätutvecklingsplan 2025-2034
Denna plan är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el.
Nätutvecklingsplanen ska alltså underlätta integrationen av förnybar energi, energilagring och elektrifiering av transportsektorn. Planen ska ge dig som användare av elnätet information om utbyggnader och uppgraderingar av elnätet, bidra till transparens och långsiktig planering samt stödja Sveriges energi- och klimatmål. Den är också ett viktigt verktyg för oss som elnätsföretag för att uppskatta vårt behov av flexibilitetstjänster på medellång och lång sikt, samt att transparensen hjälper dem som kan bidra med dessa tjänster att veta i vilken utsträckning den här typen av tjänster kommer att efterfrågas.
Nätutvecklingsplan, preliminär, 2025-2034
Vem ska ta fram en nätutvecklingsplan?
Det är Energimarknadsinspektionen som gett i uppdrag till alla elnätsföretag i Sverige att ta fram en nätutvecklingsplan. Planerna ska följa de mallar, föreskrifter och regler som tagits fram av energimarknadsinspektionen.
Lämna dina synpunkter skriftligen senast den 27 oktober
Ett skriftligt samråd genomfördes under perioden 2024-09-13 till 2024-10-27. Sista datum för att lämna in synpunkter har passerat. Vi behandlar nu de synpunkter vi fått in.
Vem får lämna in synpunkter?
Alla som använder elnätet och som är intresserade av att lämna synpunkter har rätt att göra det.
Vad händer efter den 27 oktober?
De inkomna synpunkterna kommer att behandlas och redovisas i en så kallad samrådsredogörelse som publiceras tillsammans med den slutgiltiga nätutvecklingsplanen i slutet av året, senast 31 december 2024. Den kommer att publiceras här på vår hemsida samt skickas in till Energimarknadsinspektionen. Av samrådsredogörelsen framgår det vilka synpunkter som lämnats in och om och hur dessa har beaktats vid framtagande av den slutliga nätutvecklingsplanen. Vi uppdaterar sedan nätutvecklingsplanen vartannat år och skickar in till Energimarknadsinspektionen.
Utvecklingsplanen har en tioårig planeringshorisont. Denna långsiktiga planering gör att det finns en stor risk att förutsättningarna förändras under den period som nätutvecklingsplanen avser. Energimarknadsinspektionen har därför beslutat att nätutvecklingsplanerna inte ska vara juridiskt bindande.