Efter upprepade elavbrott: Markbundet elnät driftsätts tidigare
Den senaste tidens hårda vindar har ställt till det extra mycket för elleveranserna i området Åsaka/Norra Björke med omnejd. – Vi har tyvärr haft upprepade avbrott där på grund av nedfallna träd som stått väldigt oskyddade efter avverkningar, förklarar Trollhättan Energis projektledare inom elnät, David Andersson. På grund av trädläget kommer nu driftsättningen av markledningar […]
Den senaste tidens hårda vindar har ställt till det extra mycket för elleveranserna i området Åsaka/Norra Björke med omnejd.
– Vi har tyvärr haft upprepade avbrott där på grund av nedfallna träd som stått väldigt oskyddade efter avverkningar, förklarar Trollhättan Energis projektledare inom elnät, David Andersson.
På grund av trädläget kommer nu driftsättningen av markledningar i området att tidigareläggas.
Trollhättan Energi började för 20 år sedan att successivt byta ut luftledningar på stolpar, mot elledningar i marken. Allt för att öka driftsäkerheten och minimera antalet avbrott. Från 2014 och framåt höjdes takten rejält, i samband med att Trollhättan Energi drog fiber i hela kommunen.
– På det sättet slapp vi gräva två gånger och idag har vi i stort sett hunnit att dra fram markledningar överallt, förklarar David Andersson, som ansvarar för driftsättningen.
Många mil ny ledning att ansluta
Att driftsätta alla mil med nya elledningar är dock ett omfattande arbete, som beräknas pågå ytterligare flera år framöver.
– Det är en process med många tillståndsansökningar, beställning och installationer av nya transformatorstationer, och slutligen inkoppling av alla nya ledningar. Totalt återstår cirka 100 transformatorstationer att driftsätta på landsbygden, berättar David Andersson.
Åsaka/Norra Björke driftsätts tidigare
Efter de senaste månadernas hårda vindar och återkommande avbrott i just Åsaka/Norra Björke, kommer driftsättningen av markledningarna i det området att tidigareläggas jämfört med den ursprungliga planeringen.
– En starkt bidragande orsak till att vi haft återkommande elavbrott för omkring 500 fastigheter på grund av stormvindarna, är att det har avverkats en del skog i delar av området. Då lämnas dock ett antal döda träd och så kallade frötallar, för att säkra återväxten av nya träd och behålla en bra miljö för insekter. De träd som står kvar blir väldigt oskyddade och då ökar också risken för att de faller över våra ledningar vid riktigt hårda vindar, konstaterar David Andersson.
Kan inte påverka avverkningen
För den nu aktuella ledningsdimensionen (10 kilovolt) kan ledningsägaren, i det här fallet Trollhättan Energi, inte styra hur, var och när markägarna avverkar. Det kan man däremot för nät med högre spänning. Området runt Öresjö är ett annat skogsrikt område i Trollhättan. Där har inga avbrott inträffat på grund av nedfallna träd, trots blåsten.
– Men där har inte heller motsvarande avverkningar gjorts den senaste tiden, konstaterar David.
Driftsättningen tidigareläggs
Det kommande halvåret kommer han och hans kollegor att fokusera extra mycket på driftsättningen av markledningarna i Åsaka/Norra Björke. Där handlar det om att ansluta ledningsnätet till cirka 50 nya transformatorstationer.
– Målet är att det ska vara klart innan höststormarna drar igång. Arbetet kommer att innebära ett antal planerade avbrott. För att vi ska kunna göra installationerna måste vi bryta strömmen, men vi kommer att meddela de berörda på förhand, försäkrar David Andersson.
Lättare att felsöka på distans
I takt med att elnätet uppdateras och blir mindre sårbart i hela kommunen, kan det också övervakas och åtgärdas på distans på ett helt annat sätt än idag.
– Det gör att vi kan lokalisera och åtgärda eventuella driftstörningar ännu snabbare, konstaterar David Andersson.
Markbundet nät innebär också en ökad säkerhet för alla elmontörer.
– Vi har jour dygnet runt och så fort vi får en driftstörning ger vi oss ut. Men vi måste alltid göra en riskbedömning och ibland tvingas vi avvakta med att ge oss in i en stormdrabbad skog. Med markbundna ledningar minimeras de situationerna, påpekar David Andersson.
Bilden: Projektledaren David Andersson och elmontören Christian Karlsson vid en av de omkring 50 nya transformatorstationerna som det närmaste halvåret nu ska driftsättas i Åsaka/Norra Björke med omnejd.