1 januari 2025 införs separat insamling av textilier
Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Så kan vi inte fortsätta. Därför behöver vi i första hand minska vår textilkonsumtion och i andra hand återanvända textilier på ett klokt sätt. Från och med 1 januari 2025 ändras reglerna kring insamling av textil. Då är det inte längre tillåtet att kasta textil som till exempel trasiga kläder i restavfallet.
Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textil separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Textilier ska i stället sorteras ut och lämnas in till någon av de textilcontainrar som är utplacerade på återvinningsstationerna eller till Återvinningscentralen i Trollhättan. Hit ska du även lämna textilier som till exempel är trasiga eller noppriga.
– Det är viktigt att tänka på att det som du tycker är skräp kan vara värdefullt för någon annan. En tröja med hål i kan till exempel bli ett örngott och ett par trasiga jeans kan bli till shorts. Du behöver inte tänka på att sortera ut det som är trasigt se däremot till att det är tvättat och torrt. Sorteringen görs efter att du lämnat in det, säger Ulrika Edh-Spranger enhetschef Återvinning på Trollhättan Energi.
Den mesta textil som slängs är inte ett avfall
Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilier. När textil samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter. Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.
– Om textilierna är väldigt smutsiga, angripna av skadedjur eller mögel ska de lämnas till Energiåtervinning på Återvinningscentralen. Likaså ska till exempel en trasa som innehåller farligt avfall som olja eller målarfärg sorteras som Farligt avfall. Allt annat ska sorteras ut som textil, poängterar Ulrika.
Stora miljövinster
Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som du som konsument aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger till exempel upphov till 28 kilo osynligt avfall.
Att tänka på:
- Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden.
- Köp begagnat i stället för nytt.
- Lämna textil till insamling när den är utsliten
Fakta: var ska jag lämna textilier/textilavfall i Trollhättan?
- Textilier som inte förlorat sin funktionalitet är inte ett avfall och ska i första hand lämnas in till seconhand eller säljas vidare, detta kan till exempel vara ett klädesplagg eller en matta som fortfarande är fullt användbar.
- Textilier som är trasiga, noppriga eller exempelvis missfärgade räknas som textilavfall. Dessa textilier kan dock bli användbara igen som någonting annat, till exempel möbelstoppning eller städtrasor inom industrin. Det kan ibland vara svårt att avgöra vad som är användbart för någon annan och vad som är avfall. Därför ber vi dig att lämna in alla dina textilier, förutsatt att det inte är kontaminerat, i någon av de textilcontainrar (ex. Björkåfrihet) som är utplacerade på återvinningsstationerna eller på Återvinningscentralen i Trollhättan. Lägg textilierna i en påse och se till att de är rena och torra innan du lägger dem i containern. Du behöver inte tänka på att sortera ut det som är trasigt. Sorteringen görs efter att du lämnat in det.
- Textil som är förstört av smuts, skadedjur eller mögel ska lämnas till Energiåtervinning på Återvinningscentralen Håjum.
- Textil som är skadat av till exempel målarfärg eller olja ska lämnas in till Återvinningscentralen som farligt avfall.
Du ska aldrig slänga textilier i restavfallet hemma.
Fakta: nya och kommande regler för textil
Från och med 1 januari 2025 gäller krav på att textilavfall ska sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Kommunerna ansvarar för att det samlas in och återvinns.
Inom EU diskuteras ett producentansvar för textil. Det betyder att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Det innebär att producenter måste bygga upp system för att ta hand om textilierna. Trollhättan Energi inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system för insamling av textilavfall.