140 meter bassänghall utvecklar den biologiska reningen av avloppsvatten
Snart är den nya slamhanteringsanläggningen klar ovan jord vid Arvidstorps avloppsreningsverk i utkanten av Trollhättan. Och i början av 2022 börjar sprängningarna i berget för att göra plats för en 140 meter lång bassänghall med en utvecklad biologisk rening, som ska minimera utsläppen av kväve och fosfor. Investeringen ingår i Vattenpaketet 2026.
Trollhättan har växt under flera år, och kommer att fortsätta växa. Det gör att belastningen på reningsverket har ökat.
– För att leva upp till reningskraven behöver vi därför utveckla anläggningen och det gör vi i två steg. Först flyttar vi upp slamhanteringen från berget och avvattna det avskilda slammet från spillvattnet ovanför marken, istället för nere i berget. Det gör att vi slipper många dagliga lastbilstransporter upp och ner i bergrummet, samtidigt som slamcontainrarna blir mycket större och dessutom täckta. Det gör att transporterna till och från reningsverket också minskar och vi räknar med att bara behöva ha hämtningar tre dagar i vecka istället för sex dagar som vi har nu. Det känns bra med tanke på de kringboende, som vi har en löpande dialog med under arbetsprocessen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.
Så bygger vi ut reningen i avloppsreningsverket
Snart är den nya slamhanteringsanläggningen klar ovan jord vid Arvidstorps avloppsreningsverk i utkanten av Trollhättan. Och i början av 2022 börjar sprängningarna i berget för att göra plats för en 140 meter lång bassänghall med en utvecklad biologisk rening, som ska minimera utsläppen av kväve och fosfor. Investeringen ingår i Vattenpaketet 2026. Följ med Peter Albertson och Per Rundahl när det förklaras hur pastahjul och större containrar förbättra både arbetsmiljön och vattenmiljön.
25 000 kubikmeter berg ska sprängas
Den nya och uppflyttade slamhanteringen, där slutprodukten från de fysiska resterna från det renade avloppsvattnet används som fyllnadsmassa, tas i bruk i slutet av 2021. Sedan börjar nästa steg i satsningen på Arvidstorp. Detta i form av en utvecklad biologisk rening av allt avloppsvatten som strömmar till verket genom gigantiska tunnlar.
– Vi ska spränga bort ungefär 25 000 kubikmeter bergmassa och göra plats för ett tredje biologiskt reningssteg. Det blir en 140 meter lång u-formad bassänghall som vi fyller med miljontals så kallade bärare. De ser ut som pastahjul och de blir hemort för bakterier som bryter ner föroreningarna och eliminerar kväve, fosfor och organiskt material. Allt för att vi inte ska släppa ut något som bidrar till övergödningen i Göta älv eller andra vattendrag, säger Per Rundahl, processingenjör.
Planeringen av arbetet utifrån miljömyndigheternas så kallade tillståndsprövning, har pågått i fyra år. Anläggningens nya miljötillstånd kräver att allt ska vara klart senast sommaren 2025.
– Det är en väldigt tajt tidplan, men vi ligger i fas och allt det här gör vi ju för miljöns skull. Det känns väldigt bra, säger Peter Albertson.
En del av Vattenpaketet 2026
Utvecklingen av Arvidstorps avloppsreningsverk ingår i Vattenpaketet. Paketet innehåller även en ny råvattenledning ut i Vänern som blir både Trollhättans och Uddevallas nya dricksvattentäkt. På Överby vid Göta Älv, där råvattnet tas idag, byggs också ett helt nytt vattenverk bredvid det nuvarande, som ska pensioneras. I Vattenpaketet ingår också omfattande investeringar i ledningsnätet i flera områden runt om i kommunen.
Miljardinvesteringen, som ska vara helt genomförd 2026, finansieras genom att avgifterna för vatten- och avlopp höjs lite mer än vanligt de kommande åren. Den årliga höjningen motsvarar cirka 40 kronor/månad och för en normalvilla.