7 ton samlades in under Textiljakten
Omkring 7 000 kilo kläder och andra textilier samlades in när Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun gjorde gemensam sak. – Textiljakten har definitivt kommit för att stanna. Vi kan spara vår miljö väldigt mycket genom att bli bättre på att återanvända och återvinna kläder och textilier, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation, […]
Omkring 7 000 kilo kläder och andra textilier samlades in när Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun gjorde gemensam sak.
– Textiljakten har definitivt kommit för att stanna. Vi kan spara vår miljö väldigt mycket genom att bli bättre på att återanvända och återvinna kläder och textilier, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation, som utvecklar nya hållbara material och processer för storskalig insamling, sortering och återvinning.
Under tre veckor i november engagerade sig femteklassare i Trollhättan och Uddevalla i Textiljakten och samlade tillsammans in nästan 2,5 ton. Allt togs om hand av Trollhättan Energi och Uddevalla Energi för vidare transport till Wargön Innovation i Vargön. Ytterligare drygt 4,5 ton samlades in i Vänersborg, där kommunens enhet för Kretslopp & Vatten åkte runt i stadsdelarna Öxnered/Blåsut och Onsjö lördagen den 30 november och samlade in alla fyllda säckar med textilier som ställts ut av de boende.
75 procent kan återanvändas
– Nu är allt som kommit från de tre orterna sorterat. Drygt 75 procent, motsvarande över fem ton, går till återanvändning via Second hand-butiker till förmån för välgörande ändamål. Det visar hur mycket kläder och textilier vi har som kan komma till bättre nytta, konstaterar Susanne Eriksson.
Av de knappa 25 procent av allt som samlades in och som inte kunde återanvändas, så kommer merparten att återvinnas på olika sätt. En mindre del, motsvarande omkring 400 kilo, omvandlas till energi genom förbränning.
”Det slängs alldeles för mycket”
Syftet med den nya och gemensamma Trestadssatsningen Textiljakten är främst att öka allas medvetenhet om att vi inte ska slänga kläder, skor och textilier i soporna.
– Det är alldeles för mycket som hamnar där, istället för att återbrukas eller återvinnas. Det krävs väldigt mycket energi, vatten och kemikalier för att tillverka textilier och kläder, vilket i sin tur innebär en stor belastning på miljön. Nu är det dags att börja återvinna och återanvända mycket mer. Precis som vi gör med matavfall, papper, plast, metall, burkar, glas och miljöfarligt avfall, påpekar Susanne Eriksson.
Vid återvinningsstationerna finns ofta insamlingscontainrar, ifall man inte har nära till en lokal insamlingsorganisation som exempelvis Röda korset, Björkå Frihet eller Erikshjälpen.
Studiebesök på Wargön Innovations test- och demoanläggning
Alla klasser i Trollhättan och Uddevalla som deltog i Textiljakten hade också chansen att vinna ett studiebesök hos Wargön Innovation. I Trollhättan vann Sjuntorpsskolan lottdragningen och i Uddevalla blir det Forshällaskolan som kommer på besök i slutet av januari. I Vänersborg erbjöds alla som deltog i Textiljakten att anmäla sig till ett separat studiebesök.
– Intresset har varit stort och i januari kommer vi även att hålla ett speciellt öppet hus för de vänersborgare som anmält sig. Det finns ett fåtal platser kvar, så man kan fortfarande anmäla sig till oss, påpekar Susanne Eriksson.
För mer information om Textiljakten, kontakta Susanne Eriksson, projektledare Wargön Innovation: 0705-18 95 28
susanne.eriksson@wargoninnovation.se