Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

Sammanlagt handlar det om 140 meter långa, elva meter djupa och upp till 18 meter breda bassänger formade som ett gigantiskt U där vi installerar ett tredje biologiskt reningssteg för att leva upp till det nya miljötillståndet gällande rening av bland annat fosfor och kväve.

Nu under sommaren 2024 muras och gjuts det också för väggar mellan de olika bassänghallarna och förbereds för kommande el- och teknikrum.

Man går i stor bergstunnel.

Avloppsreningsverket växer
Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk går stabilt framåt. Betongarbetena pågår för fullt sommaren 2024 och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats efter den omfattande sprängningen.

”Fantastiskt att få vara med om detta”

– För bara ett och ett halvt år sedan var här bara ett stort berg och nu är det utsprängt och anläggningen börjar ta form. Det känns fantastiskt att få vara med om detta, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten & Biogas.

En del av de stora betongelementen kommer förtillverkade och en hel del gjuts på plats nere i berget. Allt för att processen ska gå så effektivt som möjligt. Tidsplanen är tajt, men hittills går projektet, som är en del av Vattenpaketet, enligt plan.

Utökad kapacitet och förbättrad rening

Uppgradering och ombyggnation av ställverket för elförsörjningen till avloppsreningsverket blev färdigt tidigt under 2024. Uppgradering på elkraftsidan var nödvändig för att klara det ökade energibehovet nu när avloppsreningsverket expanderar och både ska öka sin intagnings- och sin reningskapacitet rejält. Allt för att möta ett växande Trollhättan och de ökade kraven på rening av avloppsvattnet, innan det återförs till Göta älv.

Nere i hallarna har installationen av rör och ventilationsutrustning kommit i gång. Även elentreprenörerna har påbörjat sina installationsarbeten som planerat under våren 2024. Också installationen av den mekaniska utrustningen i form av bland annat pumpar, luftningssystem och de stora omrörningspropellrarna som ska se till att avloppsvattnet blandas med tillförda bärrarna och renas effektivt, har börjat komma på plats och installeras fullt ut under hösten 2024.

– Vi utvecklar en process där vi kan styra reningsprocessen i avloppsvattnet för att få den mest effektiva reningen över tid och det nya reningssteget knyts sedan ihop med de befintliga reningsprocesserna i det befintliga verket, förklarar Peter Albertson.

Nytt och gammalt knyts ihop

I den befintliga delen av avloppsreningsverket pågår redan tillkopplings- och uppgraderingsarbeten för att kunna knyta samman den befintliga delen av verket med det nya. Redan under 2023 och i början av 2024 färdigställdes flera sammankopplingar. De resterande planeras färdigställda och satta i drift under 2024. Även ovan mark har en hel del arbeten gjorts i projektet, som kräver en omfattande logistik av kompetens, leveranser och entreprenörer. 

Byggnadsstommen med betongväggar och tak för den nya ventilationsaggregaten ovan mark är i stort sett klar. Nu återstår bara att installera ventilationskanaler, entrédörr, utvändiga trappor och gångstråk på området.

Vattenpaketet säkrar bra dricksvatten och rening i framtiden

Uppstart och driftsättning håller tidplanen allt pekar på att den nya reningsanläggningen ska kunna tas i drift och trimmas in i början av 2025.

Här kan du läsa mer om hur Vattenpaketet ska säkra bra dricksvatten i Trollhättan och rening av avloppsvattnet under många år framöver.

Nyheten publicerad: 2024-07-10

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.