Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen
Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.
Sammanlagt handlar det om 140 meter långa, elva meter djupa och upp till 18 meter breda bassänger formade som ett gigantiskt U där vi installerar ett tredje biologiskt reningssteg för att leva upp till det nya miljötillståndet gällande rening av bland annat fosfor och kväve.
Nu under sommaren 2024 muras och gjuts det också för väggar mellan de olika bassänghallarna och förbereds för kommande el- och teknikrum.
Avloppsreningsverket växer
Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk går stabilt framåt. Betongarbetena pågår för fullt sommaren 2024 och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats efter den omfattande sprängningen.
”Fantastiskt att få vara med om detta”
– För bara ett och ett halvt år sedan var här bara ett stort berg och nu är det utsprängt och anläggningen börjar ta form. Det känns fantastiskt att få vara med om detta, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten & Biogas.
En del av de stora betongelementen kommer förtillverkade och en hel del gjuts på plats nere i berget. Allt för att processen ska gå så effektivt som möjligt. Tidsplanen är tajt, men hittills går projektet, som är en del av Vattenpaketet, enligt plan.
Utökad kapacitet och förbättrad rening
Uppgradering och ombyggnation av ställverket för elförsörjningen till avloppsreningsverket blev färdigt tidigt under 2024. Uppgradering på elkraftsidan var nödvändig för att klara det ökade energibehovet nu när avloppsreningsverket expanderar och både ska öka sin intagnings- och sin reningskapacitet rejält. Allt för att möta ett växande Trollhättan och de ökade kraven på rening av avloppsvattnet, innan det återförs till Göta älv.
Nere i hallarna har installationen av rör och ventilationsutrustning kommit i gång. Även elentreprenörerna har påbörjat sina installationsarbeten som planerat under våren 2024. Också installationen av den mekaniska utrustningen i form av bland annat pumpar, luftningssystem och de stora omrörningspropellrarna som ska se till att avloppsvattnet blandas med tillförda bärrarna och renas effektivt, har börjat komma på plats och installeras fullt ut under hösten 2024.
– Vi utvecklar en process där vi kan styra reningsprocessen i avloppsvattnet för att få den mest effektiva reningen över tid och det nya reningssteget knyts sedan ihop med de befintliga reningsprocesserna i det befintliga verket, förklarar Peter Albertson.
Nytt och gammalt knyts ihop
I den befintliga delen av avloppsreningsverket pågår redan tillkopplings- och uppgraderingsarbeten för att kunna knyta samman den befintliga delen av verket med det nya. Redan under 2023 och i början av 2024 färdigställdes flera sammankopplingar. De resterande planeras färdigställda och satta i drift under 2024. Även ovan mark har en hel del arbeten gjorts i projektet, som kräver en omfattande logistik av kompetens, leveranser och entreprenörer.
Byggnadsstommen med betongväggar och tak för den nya ventilationsaggregaten ovan mark är i stort sett klar. Nu återstår bara att installera ventilationskanaler, entrédörr, utvändiga trappor och gångstråk på området.
Vattenpaketet säkrar bra dricksvatten och rening i framtiden
Uppstart och driftsättning håller tidplanen allt pekar på att den nya reningsanläggningen ska kunna tas i drift och trimmas in i början av 2025.