Den gyllene trippeln: Ge din avfallspåse chansen att briljera
Matavfallet är en viktig energiresurs som förädlas och blir till biogas. Nyckeln i kretsloppstänket är att papperspåsen gjord av återvunnen träflis, som till skillnad från plastpåsar kan följa med matavfallet i biogasprocessen. För att få den bästa återvinningseffekten och utnyttja påsen maximalt, finns det dessutom tre enkla gyllene regler, tipsar Charlotta Kopsch på Återvinning.
Papperspåsen infördes våren 2017 och ser till att vi i Trollhättan bidrar till ett hållbart kretslopp där matrester bli drivmedel.
– Det ska vi vara stolta över, men som alltid här i Trollhättan så vill vi ju göra allt ännu bättre, säger Charlotta som tillsammans med kollegan William Eriksson har tagit fram en gyllene trippel för avfallspåsen.
– Följer man den så får du verkligen din avfallspåse att briljera och göra jobbet fullt ut, säger William.
Tips #1 Gör inte dubbelfelet – en påse räcker
En påse räcker
För att påsen ska funka optimalt och avfallet ska torka snabbt och lukta så lite som möjligt, är det en påse som gäller. Att ta två påsar för att det inte ska bli blött i botten eller lukta mindre gör att det tar längre tid för avfallet att torka och då väger det mer att transportera. Och dessutom luktar det mer, tvärtom mot vad många tror.
Tips #2 Av med locket – mer luft och mindre lukt
Av med locket
Hållaren till påsen är specialdesignad för att luften ska cirkulera även under matavfallet. Att lägga locket på gör att luftcirkulation hindras och i stället blir det fuktigt och luktigt, helt i onödan. Av med locket och släpp luften fri!
Tips #3 En påse som kostar flis – fyll upp till strecket
Fyll upp till strecket
Påsen är gjord av återvunnen träflis, så att den ska kunna komposteras ihop med ditt matavfall. Den är med andra ord hållbar och exklusiv för en bra sak. Se till att fylla den upp till strecket innan du tar en ny. Tillsammans använder vi resurserna på bästa sätt och slösar inte på påsar i onödan.