Efter elva månader av gjutning: ”Nu är vi inne på slutspurten”
Våren 2019 påbörjades bygget med den nya slamhanteringen på Arvidstorps avloppsreningsverk och har sedan dess fortlöpt helt enligt plan. Den helt nya byggnaden börjar nu tar form - efter ungefär elva månader av gjutning.
– Nu är vi inne på slutspurten. Denna veckan gjuter vi det sista och nästa steg blir byggnation av en tredje våning och att få byggnaden helt tät. Efter sommaren påbörjar vi arbeten så som målning av väggar och tak innan installation av all utrustning, säger Anders Johansson platschef på Peab upphandlad partner till Trollhättan Energi i detta projekt.
En del i Vattenpaketet 2026
Slamhanteringen som nu alltså flyttas från bergrummet till en helt ny byggnad ovan jord innebär stora förbättringar vad gäller logistik, drift och arbetsmiljö. Dessutom frigörs yta i berget vilket behövs för att kunna öka kapaciteten på verket och förbättra den biologiska reningen av avloppsvattnet. Den nya byggnaden har flera smarta lösningar som bland annat plats för större containrar vilket betyder att antalet transporter minskar.
– Vi går från att behöva tömma containrarna på torrslam två till tre gånger per dag nere i bergrummet till ungefär tre till fyra tömningar per vecka. Detta är en stor miljövinst men också en vinst för arbetsmiljön eftersom den tunga trafiken nu inte längre behöver köra ner i bergrummet, säger Örjan Andersson projektledare på Trollhättan Energi.
Att bygga den nya slamhanteringen är en del i Trollhättan Energis största satsning inom vatten och avlopp genom tiderna – Vattenpaketet 2026. Under sex år satsar Trollhättan Energi 1,5 miljarder kronor på att säkra bra dricksvatten och fungerande avlopp för alla Trollhättebor även i framtiden.
– Att kunna ta en skön dusch och gå på toaletten är något vi alla tar för givet och att det känns självklart får vi nog se som ett gott betyg. Men för att det ska vara självklart även i framtiden behöver vi göra dessa investeringar. Det känns gott i magen att vara en del i detta, avslutar Örjan.
Slamhanteringen ska vara färdigbyggd i slutet av 2021 och i drift till sommaren 2022.
Fakta: Så funkar avlopp
Allt avloppsvatten som kommer till Arvidstorps avloppsreningsverk går igenom tre reningssteg; mekanisk rening, kemisk rening och biologisk rening.
- Den mekaniska reningen inleds med en grovrening där allt skräp som felaktigt spolats ner fastnar i ett galler. Skräpet tas om hand, tvättas och bränns. I den mekaniska reningen tas även tyngre partiklar som sand och grus bort i ett luftat sandfång. Fällningskemikalier tillsätts sedan för att partiklar ska klumpa ihop sig och sjunka till botten under en sedimentering. Partiklarna som sedimenterar bildar ett slam som tas om hand och blir biogas i en rötkammare. Det är alltså denna hantering av slammet som nu görs i en ny byggnad ovanför jord. Slammet avvattnas i centrifuger och torrslammet transporteras bort i containrar. Rejektvattnet som blir kvar efter centrifugeringen går tillbaka ner till bergrummet och genomgår det näst sista steget i reningen, den biologiska reningen.
- Här bryter bakterier och mikrodjur ner fosfor, kväve, kol samt sjukdomsframkallande bakterier. Mikroorganismerna är otroligt viktiga och för att de ska stanna kvar i reningsverket görs ytterligare en sedimentering där de sjunker till botten för att sedan återföras tillbaka till den biologiska processen.
- Allra sist åker vattnet genom ett skivfilter, där de minsta partiklarna fångas upp. Det renade vattnet återförs sedan till Göta Älv via en tunnel.
#duärvattenvärd