Ett hållbart genombrott: Nu rullar den första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan

Ytterligare ett steg har tagits mot ännu mer klimatsmart fjärrvärme från Trollhättan Energi. Samtidigt är det ett genombrott för biogasdrift för tunga fordon. Nu rullar nämligen den första biogasdrivna flistransporten till värmeverken i Trollhättan. – Det här stärker biogasens framtid ytterligare i vår region. När även tunga transporter så småningom kommer att kunna tankas med […]

Ytterligare ett steg har tagits mot ännu mer klimatsmart fjärrvärme från Trollhättan Energi. Samtidigt är det ett genombrott för biogasdrift för tunga fordon. Nu rullar nämligen den första biogasdrivna flistransporten till värmeverken i Trollhättan.
– Det här stärker biogasens framtid ytterligare i vår region. När även tunga transporter så småningom kommer att kunna tankas med lokalt producerad biogas är kretsloppet slutet fullt ut, säger Trollhättan Energis biogaschefen Magnus Geverts.

Under våren har biogasens framtid inom Västra Götalandsregionens kollektivtrafik diskuterats, då den uttalade färdriktningen först var att satsa helt på elbussar i framtidens stadstrafik. Många höjde då förvånat på ögonbrynen och kollektivtrafiknämnden svängde till slut i frågan och öppnade upp för fortsatt biogasdrift även i stadstrafik, utifrån den avsiktsförklaring som nu ska tas fram i samarbete med Fyrbodals kommunalförbund. I Tvåstad rullar sedan länge 50 stadsbussar på lokal biogas från Trollhättan Energi.
– Att biogasen nu kliver framåt även bland tunga transporter talar ytterligare för att vår fortsatt långsiktiga biogassatsning ligger helt rätt i tiden, säger Magnus Geverts, som gläds åt den första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan Energis värmeverk.

1300 flistransporter blir fossilfria

Fjärrvärmen, som leds till närmare 20 000 villor, lägenheter, företag och allmänna lokaler runt om i Trollhättan, består av varmvatten som värms med hjälp av rester från den lokala skogen. Varje år lossas omkring 4 000 lastbilstransporter med flis vid Trollhättan Energis värmeverk på Stallbacka.
– Vår fjärrvärme är i sig fossilfri och redan klassad som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen, men de senaste åren har vi haft ett extra fokus på att få våra leverantörer att investera i biogasdrivna lastbilar för att även transporterna ska vara fossilfria. Och nu rullar äntligen den första biogasdrivna lastbilen till oss. Det är, så vitt jag vet, också en av de första i hela landet. Den här lastbilen svarar för cirka 1 300 transporter varje år, som nu blir fossilfria. Så detta gör stor skillnad, säger Trollhättan Energis värmechef Johan Jonsson.

En pionjär från Ljungskile

Pionjären är åkeriägaren Henrik Fredriksson i Ljungskile, som i flera år levererat flis till Trollhättan Energi på uppdrag av Stora Enso Bioenergi.
– Vi kör omkring 30 lass i veckan, så det blir en del besök i Trollhättan, säger Henrik.

Stora Enso Bioenergi producerar hållbara biobränslen som flis av resterna från koncernens skogsbruk. Via sin underentreprenör Henrik Fredrikssons Åkeri står bolaget för ungefär en tredjedel av flisleveranserna till Trollhättan och är därmed den största flisleverantören av totalt fem.
– Precis som Trollhättan Energi strävar vi efter att minska belastningen på miljön i allt vi gör. Att vi nu har vår första biogasdrivna flistransport är ett viktigt och symboliskt genombrott, som vi hoppas ska visa vägen och inspirera fler åkare. Det här är något vi jobbat för i flera år, säger Magnus Larsson, försäljningsansvarig hos Stora Enso Bioenergi.

”Ny teknik utvecklas och vi måste tänka om”

Åkeriägaren Henrik Fredriksson är glad över att nu ha tagit ett avgörande steg bort från dieseldrift.
– De senaste åren har vi sett en stor utveckling när det gäller renodlade gasmotorer för lastbilar. Utmaningen är ju att ha tillräcklig kraft i bilen. Och även om det förstås är stor skillnad på hästkrafter mellan en biogaslastbil och en dieseldriven, så kan jag nu lasta 40 ton i fliscontainrarna och köra dem till Trollhättan på biogas. Det är en skön känsla, säger Henrik, vars bruttovikt för hela lastbilsekipaget inklusive två stora fliscontainrar är 64 ton.

 Bland kollegorna i branschen har han mött nyfikenhet och intresse, men också viss skepsis.
– Det är av tradition mycket fokus på hästkrafter, men i takt med att ny teknik utvecklas måste vi tänka om. Det viktiga nu är att bygga ut infrastrukturen med fler tankstationer även för tunga fordon, påpekar han.

Tankstation planeras för tunga transporter vid Trestad Center

Trollhättan Energi, som i drygt 20 år varit med och drivit svensk biogasutveckling och byggt upp hela kedjan från tillverkning till tankstationer, räknar med att kunna ta sin planerade publika tankstation för tunga fordon i bruk under 2020. Den strategiska placeringen vid Trestad Center ligger vid ett viktigt transportnav.
– Tyvärr har tankstationen blivit kraftigt försenat på grund av att leverantören helt enkelt inte hunnit med på det sätt om vi var överens om från början, konstaterar biogaschefen Magnus Geverts.

Avloppsslam och gödsel blir bränsle

Trollhättan Energis biogas produceras främst av avloppsslam och gödsel från dalsländska gårdar. Genom sitt nya majoritetsägda biogasbolag Grönt Bränsle är målet att utöka volymen ytterligare och satsa ännu mer på infrastrukturen.
– Vi vill förstås göra det enkelt för Henrik Fredriksson och alla andra åkare i området att köra på lokalproducerad biogas. Det gör också att vi som beställare successivt kan ställa ökade krav på fossilfria transporter även när det gäller riktigt tunga fordon, påpekar Magnus Geverts.

Stora Enso Bioenergi välkomnar utvecklingen.
– Det skapar förutsättningar för att öka takten och går helt i linje med vår vision att bidra till en hållbar utveckling, både ett lokalt och globalt perspektiv, säger Magnus Larsson.

Bilden: Åkaren Henrik Fredriksson och Trollhättan Energis biogaschef Magnus Geverts gläds åt att en tredjedel av flisen som levereras till fjärrvärmeverken i Trollhättan nu transporteras dit fossilfritt med hjälp av biogas.

För mer information, kontakta:
Magnus Geverts, Biogaschef Trollhättan Energi, telefon 0520-49 64 89
Johan Jonsson, Värmechef Trollhättan Energi, telefon 073-022 62 37
Magnus Larsson, Försäljningsansvarig Stora Enso Bioenergi, telefon 070-392 40 20

Första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan
Trollhättan Energis fjärrvärme är redan fossilfri och klassas som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen. Nu har nästa avgörande steg tagits, då en tredjedel av flisleveranserna till värmeverket numer sker med en biogasdriven lastbil. Nu hoppas vi att fler leverantörer följer efter.

Nyheten publicerad: 2020-05-08

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.