Eventuella fornlämningar kartläggs inför planerad råvattenledning
Nu har ytterligare arkeologiska förundersökningar gjorts både på land och under vattnet i Nordkroken i Vargön för att säkerställa att inga historiskt betydelsefulla föremål skadas när Trollhättan Energis nya råvattenledning dras från Vänern. - Information finns om att det under 1950-1960-talet hittats föremål från stenåldern i området och därför vi gör alla undersökningar som krävs för att se till så att vi inte förstör något viktigt, säger Viktor Johansson, som projektleder arbetet med den fem kilometer långa råvattenledningen som ska läggas ut i Vänern.
Råvattenledningen ansluts till en pumpstation på land i trakterna av Nordkroken och vattnet ska sedan ledas vidare till det nya vattenverket på Överby, som också ingår i Trollhättan Energis satsning Vattenpaketet.
– Nyligen hade vi arkeologer från Västra Götalandsregionen på plats som grävde ett 20-tal gropar en meter ner i vassruggen i Nordkrokenområdet. Syftet var att bedöma och utreda boplatsens utbredning och förväntningarna var att hitta fynd av flintavslag från redskapstillverkning, som exempelvis stenyxor från stenåldern. Ännu har dock inget hittats i vassruggen, berättar Viktor Johansson.
Undersökningar även under vattnet
Marinarkeologer från Nordic Maritime Group (NMG) gjorde också dykningar för efter antikvariskt intressanta spår under vattnet med ett slags sidotittande ekolod. Närmast land sögs också material upp från sjöbotten på sju olika platser och det ska nu analyseras ytterligare. Dessutom fotograferades området med hjälp av en drönare och alla arkeologiska utredningarna ska i nästa steg arbetas in i den miljökonsekvensbeskrivning som Trollhättan Energi ska lämna in, tillsammans med ansökan om en så kallad vattendom hos Mark- och miljödomstolen.
Kompletterande samråd till 30 oktober
– Vi går nu också ut med ett kompletterande samråd där man kan yttra sig senast 30 oktober. Om det kommer in många yttranden så kan tidplanen komma att ändras, men målet är att lämna in ansökan innan årets slut, säger Viktor Johansson.
Det kompletterande samrådet görs på grund av att även Uddevalla ska förses med råvatten från den nya ledningen. Det innebär ett större intag av sjövatten.
– Därför görs nu också fler utredningar om hur det eventuellt påverkar vattenliv, djurliv och miljö, säger Viktor Johansson.