”Förbered dig – och undvik att hamstra”

Denna måndag är starten på den årliga Krisberedskapsveckan. De senaste åren med pandemi och Rysslands invasion av Ukraina har gjort att vi alla insett att vi måste vara beredda på att allting inte alltid fungerar som vanligt. - Vi behöver inte hamstra i panik, utan i stället lära oss att alltid ha en grundberedskap som gör att vi kan klara oss ungefär en vecka om viktiga samhällsfunktioner som el, värme och vattenförsörjningen sätts ur spel, säger Trollhättan Energis Informations- och säkerhetsansvarige Johan Bogfors.

Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den genomförs tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag. Trollhättan Energi har de senaste åren satsat extra på att utveckla såväl sin interna som externa beredskap ytterligare utifrån den samhällsviktiga roll företaget har. Även myndigheterna på central nivå har med anledning av pandemin satsat mer resurser både på praktiska förberedelser, men också direktiv och tips till allmänheten.

Konkreta tips för din krisberedskap
 
– Det finns en helt annan medvetenhet hos oss alla idag på grund av pandemin. Samtidigt ser vi nu hur effekterna av Rysslands invasion av Ukraina påverkar hela Europa, inte minst inom energisektorn. Det måste vi vara medvetna om och agera utifrån det, säger Johan Bogfors.

Ha beredskap för en vecka

Tidigare pratade myndigheterna om att vara förberedd så att man kan klara sig i hushållet i 72 timmar utan exempelvis vatten, el och värme. Nu har det efter regeringens direktiv utökats till en vecka, särskilt med tanke på att samhället främst ska kunna fokusera sina insatser mot de som är mest utsatta.
– Ju längre vi andra kan klara oss på egen hand, desto bättre. Men förutom praktiska förberedelser handlar det också om att vara mentalt förberedd. Bara en sådan sak som att på förhand förklara för sin tonåring att det under en period kan bli så att nätverk och TikTok inte kommer att funka som vanligt, påpekar Johan Bogfors.
 
Han menar att vi generellt sett måste förstå att det inte är en mänsklig rättighet att alla samhällsfunktioner alltid fungerar, även om vi i Sverige och i vår del av världen är vana vid det.
– Du får räkna med att det kanske inte går att hålla varmt i hela huset och att hela familjen faktiskt får sova i samma rum för att hålla värmen. Det handlar om att vara förberedd även i tanken och samtidigt är det viktigt att sätta in allt i sitt sammanhang och få en helhetsbalans. Om vi kommande vinter måste ransonera med el och kompensera ökade energikostnader med extra strumpor och varmare kläder inne, så är det ju relativt sett hanterbart jämfört med att tvingas leva i en sönderbombad stad i Ukraina där hela infrastrukturen är utslagen. Att ha den inställningen hjälper, även om det förstås uppstår besvärliga situationer jämfört med den vardag vi är vana vid.

Det är ofrånkomligt att det blir så att vid exempelvis ett längre elavbrott. Det gör inte att bara lampor, elvärme, fiber och alla vitvaror slutar fungera, utan även fjärrvärmen slås av. Kort sagt; ingenting blir som vanligt.

”Tänk solidariskt och undvik hamstring”

När vi gemensamt måste anpassa oss till förändrade förhållanden betonar Johan Bogfors också betydelse av att tänka solidariskt och att undvika hamstring. Hamstring ökar risken för att många andra inte får tillgång till det mest nödvändiga under en period.
– Pellets är ju en sådan produkt som det snabbt blir brist på och som redan kan vara svårt att få tag på, exempelvis. Värt att tänka på är att det är de människor som även i vanliga fall är extra utsatta som drabbas värst också när det blir kristider, konstaterar Johan.

Om en allvarlig krissituationen uppstår så är det viktigt att vara medveten att samhällsfunktioner och myndigheters insatser verkligen måste riktas till de mest utsatta. Exempelvis äldre och sjuka. 
– Så ju fler som tar eget ansvar och är förberedda för att klara sig själva, desto starkare förmåga får vi både här i Trollhättan och i hela landet. Första steget är att öka kunskapen om vad vi själva kan göra och det handlar i praktiken om ganska små och konkreta åtgärder, säger Johan Bogfors, som påpekar krisberedskap även är bra att prata om med grannar och i föreningar och organisationer.
– Vi blir mycket starkare när vi hjälps åt.

Checklistan som ger en grundberedskap

  • På checklistan finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället. Använd det du och dina anhöriga behöver. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra. 
  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Flaskor och dunkar med rent vatten. 
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus. 
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.

    Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Nyheten publicerad: 2022-09-26

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.