Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

I gymnasiearbetet knyter elever ihop sina studier och visar att de är förberedda för arbetslivet eller vidare studier. Hugo och Oliver beslutade att de ville kombinera ämnena kemi och biologi och började söka efter relaterade ämnen, vilket ledde dem till övergödning. Övergödning uppstår när för stora mängder näringsämnen, främst kväve och fosfor, ackumuleras i vatten, vilket resulterar i negativa konsekvenser för hela ekosystemet.

– Övergödning är ett ämne som vi båda tycker är intressant. Starten på arbetet började dock lite krokigt. Vi bestämde oss för att mäta halter av fosfor, kväve och ammonium och utgick ifrån att ämnena kunde analyseras på skolan. Det visade sig att skolans laboratorium inte hade tekniken för att mäta, vilket gav oss lite stress. Då kontaktade vi Trollhättan Energi och fick kontakt med Erik som ställde upp och hjälpte oss. Utan hjälp ifrån honom och labbet på Arvidstorp hade vi inte fått ihop något arbete, säger Oliver Pettersson.

Främjar framtidens kompetens 

För oss på Trollhättan Energi är kompetensförsörjning viktigt, speciellt med tanke på att vi ansvarar för samhällskritisk verksamhet.

– Genom att samarbeta med gymnasieelever på detta sätt visar vi vårt engagemang för utbildning och lokalsamhället. Att stödja unga personer som är intresserade av naturvetenskap och att bidra till deras utbildningsprojekt hjälper till att bygga en starkare, mer medveten framtida arbetskraft som är engagerad i miljöfrågor och hållbarhet, säger Erik Sjöberg, laboratoriechef hos Trollhättan Energi.

Om några dagar tar Oliver och Hugo studenten. I framtiden har de planer på att studera vidare, men först vill de jobba några år.

– Jag är inne på civilingenjör inom kemi eller bioteknik, det var roligt att testa på att jobba i labbet, kanske blir det att jag riktar in mig mot vattenutveckling. Jag är simtränare och har även gått i simning så vatten har alltid varit en stor del av mitt liv, berättar Hugo Johansson och ler.

Elevernas bästa tips 

Både Oliver och Hugo visste redan innan de började skriva sitt gymnasiearbete att övergödning kan vara skadligt för sjöar.  Fosfor, kväve och ammonium är ämnen som i sig är en nödvändighet för vår biologiska mångfald. Problemet med övergödning är att halterna uppmäts till nivåer som naturen inte kan ta hand om. I sin rapport skriver eleverna förslag på hur övergödning kan motverkas.

– De som har åkermark nära sjöar kan tänka på att använda organiskt gödningsmedel. I gödningsmedel som inte är organiskt tillförs ny fosfor, ammonium och kväve till kretsloppet vilket leder till övergödning. I stället borde jordbrukare använda organiskt gödningsmedel då det innehåller redan befintliga halter av fosfor, kväve och ammonium och cirkulerar då i ett slutet kretslopp, berättar Hugo Johansson. 

Läs elevernas gymnasiearbete

Nyheten publicerad: 2024-06-05

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.