Hon bygger ett helt nytt vattenverk: ”En häftig känsla”
Idag är det faktiskt Världsvattendagen. Den instiftades 1992 av FN:s generalförsamling och har uppmärksammats i Sverige sedan 2006. Rent vatten är en förutsättning för liv och Trollhättan Energis projektledare Malin Dahlstedt jobbar just nu med att säkra framtidens dricksvatten i Trollhättan. Hon ansvarar nämligen för byggandet av vårt nya vattenverk, som är en del av Vattenpaketet 2026. - Det är en rätt häftig känsla att det mina kollegor och jag planerar nu ska förse hela Trollhättan med dricksvatten i kanske upp till 100 år framöver, säger hon.
Utöver exempelvis alla företag, skolor, äldreboende och hushåll i Trollhättans kommun kommer även Lilla Edet att köpa sitt framtida dricksvatten från vårt nya Vattenverk, som kommer att byggas strax norr om det nuvarande utmed Göta älv på norra Överbyområdet.
– Dessutom kommer Uddevalla Vatten att dra en ledning för själva råvattnet från oss till Uddevalla, som de sedan bereder sitt dricksvatten av i sitt eget reningsverk där, påpekar Malin.
Svar Direkt: Så bygger vi ett nytt vattenverk
Tillsammans med sina kollegor ansvarar vår projektledare Malin Dahlstedt för byggandet av ett helt nytt vattenverk. Det är en del av Vattenpaketet 2026, där vi tagit ett strategiskt helhetsgrepp om de kommande årens omfattande investeringar i vatten- och avlopp i hela Trollhättans kommun. Vi gör det för att du och alla andra är vatten värd. Rent dricksvatten är ju en förutsättning för allas vardag. Ja, en förutsättning för livet. På självaste Världsvattendagen den 22 mars passade vi på att be Malin svara på frågan som vi ofta får: "Hur går det egentligen till när ni bygger ett vattenverk?"
Vänern blir ny råvattenkälla
Råvattnet, som är det vatten som renas och sedan blir dricksvatten, ska i sin tur hämtas via en ledning som dras långt ut i Vänern.
– Det är säkrare att hämta vattnet där än att som nu ta det från Göta älv, där det finns en större risk för utsläpp från exempelvis båtar eller andra föroreningar som riskerar vår råvattenkvalitet, förklarar Malin, som tidigare under många år jobbat i husbyggarbranschen.
– Att bygga ett Vattenverk är lite annorlunda och det gör man nog bara en gång i livet. Jag får ofta frågan hur man gör, men jag har ju faktiskt aldrig gjort det förut, säger hon och skrattar.
Hör Malin i Radio Väst (2 timmar och 45 minuter in i programmet)
Det gamla vattenverket går i pension
Det nuvarande vattenverket har varit i bruk sedan 1962 och börjar bli slitet. Det är dags för pension.
– Det är samma situation på flera andra håll i Sverige också, så vi är inte ensamma om detta. Vi tittar också på hur andra har gjort som nyligen byggt sina vattenverk. Det finns en del nya tekniker, men det är också viktigt att det vi satsar på när det gäller exempelvis reningen verkligen funkar och är beprövat, påpekar Malin, som räknar med byggstart 2023.
Redan för sex-sju år sedan inleddes arbetet med förstudier. I Vattenpaketet 2026 ingår också den nämnda råvattenledningen, en fortsatt utveckling av reningen vid Arvidstorps avloppsreningsverk och en uppdatering av vatten- och avloppsnätet, som ses över i hela Trollhättans kommun.
”Ett strategiskt grepp”
– Vi har tagit ett strategiskt grepp om helheten och allting finansieras av vatten- och avloppstaxorna. Därför är det extra viktigt att vi har en effektiv process från start till mål och vi tar successivt fram detaljerade budgetar för alla olika delar av projektet, så att taxejusteringarna blir rimliga. Kostnadsmässigt ska det för vår del gå plus minus noll, säger Malin.
Vattenpaketet 2026 och konceptet ”Du är vatten värd”, som lanserades under 2020, omfattar totalt en investering på 1,5 miljarder kronor och är en av de största investeringarna i vatten och avlopp som Trollhättan Energi någonsin har gjort. Trollhättans kommunfullmäktige har, i rollen som ägare av Trollhättan Energi, ställt sig bakom investeringen som handlar om att säkra vattenförsörjningen och bra rening både idag och för framtida generationer.
Planerad byggstart 2023
– När det nya vattenverket står på plats 2026 och råvattenledningen är dragen så kommer omkring hundra personer att ha varit med i planerings-, projekterings- och anläggningsarbetet. Det här är ett lagarbete och inget som jag jobbar med ensam. Vi är många kollegor inom Trollhättan Energi som är delaktiga och min kollega Viktor Johansson har ett extra fokus just på råvattenledningen, påpekar Malin.
Det är ett projekt med många utmaningar.
– Utmaningen är att dels bygga ett robust vattenverk som håller länge, men också att anlägga en ganska stor råvattenledning från Vänern och genom Vänersborgs kommun till vårt vattenverk, på ett så skonsamt sätt som möjligt. Det har vi stor respekt för.
Rent vatten ingen global självklarhet
Att ha rent vatten i kranen är en självklarhet i Sverige och Trollhättan. Att bara kunna vrida på kranen är en förutsättning för att vardagen ska fungera. På många håll runt om i världen ser det helt annorlunda ut och det är något som också lyfts fram i samband med Världsvattendagen 22 mars. I ett globalt perspektiv orsakar bristen på rent vatten många sjukdomar och i fattiga länder.
Så testar vi reningen till nya vattenverket
Fram till våren 2021 håller våra kollegor på vattenverket på att testa vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern. Det ger ett bättre råvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv och säkrar bra dricksvatten i Trollhättan även i framtiden. Häng med "testpiloterna" Johanna Hilding och Lars Sandblom och se hur det hela funkar.