Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder
Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.
– Vi har ett gemensamt ansvar att skapa en förändring. Om vi inte kan återanvända kläderna genom exempelvis second hand så måste vi bli bättre på och återvinna textilråvaran, säger Elin Segerlind från Wargön Innovation i det femte avsnittet av Trollhättan Energis podcast Trash Talk.
Vi köper 60 plagg i snitt
Energi, mängder av vatten och en hel del kemikalier används vid textilproduktion. Och inte minst i Västvärlden gillar vi att shoppa allt från kläder till inredning. Även om återbruket ökar och second hand vinner mark, så är det fortfarande väldigt mycket kläder och textilier som aldrig återanvänds utan i stället slängs i soporna och går raka vägen till energiproduktion. Kort sagt; eldas upp.
– Vi måste komma bort från fast fashion och i stället göra val som gör att vi verkligen använder de kläder vi köper under en länger tid. Utredningar visar att vi med hänsyn till miljön kan köpa omkring fem plagg per person och år, men i praktiken köper vi i snitt 60 plagg. Så kan vi inte fortsätta, understryker Elin Segerlind.
Wargön Innovation i Vargön är ett dotterbolag till Innovatum Science Center i Trollhättan. Den moderna byggnaden vid infarten mot Vargön testas bland annat nya sorteringsmetoder för kläder och hur återvunnen textil kan bli nya material.
”Det ska vara lätt att göra rätt”
Dessutom får ni veta hur Trollhättan Energi förbereder sig för att ta ett utökat ansvar för textilåtervinningen med start i januari 2025.
– Det ska vara lätt att göra rätt för alla Trollhättebor, säger Anders Brodd, Miljö- och avfallstekniker på Trollhättan Energi.