Hylla din toalett lite extra idag: Fira Världstoalettdagen!
Det kan ju tyckas lite fånigt att hylla sin toalett, men faktum är att den standard som vi är vana vid; med vatten att spola med och rening av spolvattnet, är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Det skapar i sin tur stora hälsoproblem. Så idag, på självaste Världstoalettdagen, tar vi dig med på en tur ner i vårt avloppsreningsverk, så att du får se vad som händer efter att du har spolat.
Många frågar nämligen ofta om just det. Och det är till Arvidstorps avloppsreningsverk som allt spillvatten från hela Trollhättan kommer. Det vill säga allt vatten från diskhon, duschen, badet, tvättmaskinen och toaletten. Efter reningen släpps vattnet ut i Göta älv igen.
– Det är oerhört viktigt att vi sköter vår rening, eftersom vattnet i Göta älv ska renas igen för att återigen bli dricksvatten för bland annat Göteborg. De tar sitt råvatten från Göta älv, precis som vi gör här i Trollhättan, påpekar processingenjör Per Rundahl.
Detta händer när du har spolat
Vi får ofta frågan om vad som händer med toavattnet när du spolat. Vart tar det liksom vägen? Här får du Svar Direkt av vår processingenjör Per Rundahl, som tar med dig på ett drygt tre minuter långt reningsbad i vårt avloppsreningsverk. Normalt tar samma tripp, från toan och tillbaka ut i Göta älv, omkring 4-5 timmar.
Och kom ihåg: Bra dricksvatten och fungerande rening är helt avgörande för vår hälsa. Just bristen på rent vatten och fungerande rening gör miljontals människor sjuka runt om i världen. Så hylla din toalett och hjälp oss rena så smidigt som möjligt, genom att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper. Tack!
Tre goda ting för att hylla
Han konstaterar att det är väldigt enkelt att hylla sin toalett. Inte bara idag på Världstoalettdagen, utan varje dag, året runt.
– Det bästa du kan göra är att bara spola ner kiss, bajs och toapapper. Då funkar reningen som bäst. Servetter, kondomer, tyg, bindor och annat som inte ska spolas ner skapar dyra driftstörningar i våra anläggningar.
Bättre rening en del av Vattenpaketet
Om sex år kommer vi i Trollhättan att hämta vårt så kallade råvatten en halv mil ut i Vänern, istället för från Göta älv i höjd med det nuvarande vattenverket på Överbyområdet. Det ger oss bättre råvatten och minskar också riskerna för föroreningar i själva dricksvattentäkten. Just nu testas vilken reningsprocess vi ska använda oss av i det nya vattenverket, som är en del av Trollhättan Energis långsiktiga satsning på Vattenpaketet.
Så testar vi reningen till nya vattenverket
Fram till våren 2021 håller våra kollegor på vattenverket på att testa vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern. Det ger ett bättre råvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv och säkrar bra dricksvatten i Trollhättan även i framtiden. Häng med "testpiloterna" Johanna Hilding och Lars Sandblom och se hur det hela funkar.
Omkring 1,5 miljarder kronor kommer vi att investera för att även framtidens Trollhättebor ska ha tillgång till bra dricksvatten. En ännu bättre rening av det vatten vi använder i vardagen ingår också i satsningen. Allt för att du och alla andra är vatten värda.
#duärvattenvärd