Tjej framför står lutad mot en stenvägg med skylt

”Jag tror att branschen skulle må bra av fler tjejer.”

När Johanna Harling skulle välja utbildning stod det mellan hennes intresse, grisarna, och att lära sig någonting nytt, el och energi. Nyfiken­heten var den starkaste drivkraften. Nu är det bara tre veckor kvar till examen och det är en förvän­tansfull tjej som lämnar skolan och hoppar rakt in i den nya yrkesrollen som elmontör på Trollhättan Energi.

– Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag går direkt från skolan till en fast tjänst hos Trollhättan Energi. Även om jag kanske inte kommer att jobba med detta för alltid har jag fått en ovärderlig kunskap som jag kommer ha med mig hela livet, säger Johanna.

Och jobb finns det gott om. Trollhättan Energi är en av arbetsgivarna i Västra götalandsregionen som med ljus och lykta letar efter elmontörer.

– Vi ser ett stort behov nu och de kommande åren med flera pensionsavgångar och en bransch i förändring. På fem år behöver vi rekrytera minst fem nya elmontörer, säger Lil Krus HR-generalist på Trollhättan Energi.

Första kvinnliga elmontören på Trollhättan Energi

Elsäkerhetsverket skriver senast i mars 2021 om den ojämnställda elbranschen som fortfarande är fast i gamla mönster och som enbart speglar halva befolkningen – män. Att Johanna var ensam tjej i sin klass var inget hon tänkte så mycket på. Däremot ser hon gärna fler kvinnliga kolleger i framtiden.

– Jag tror att branschen skulle må bra av fler tjejer. Jag är den första tjejen som jobbar som elmontör hos Trollhättan Energi men jag hoppas verkligen inte att jag är den sista. Om jag kan inspirera fler tjejer att välja en framtid inom el och energi skulle jag bli väldigt glad, säger Johanna.

HR-generalist Lil Krus instämmer.

– Hela branschen är i behov en större mångfald. Lösningen på det är inte bara att få fler tjejer att utbilda sig till elmontörer. Samtidigt behöver vi arbeta med en inkluderande arbetsplats fri från jargong och fördomar så att både killar och tjejer trivs.

Tjej skruvar i ett elskåp och tittar in i kameran

Ett arbete med både ansvar och frihet

Varje dag är Trollhätteborna beroende av att någon fixar så att elen funkar och en elmontör hos Trollhättan Energi jobbar med allt från att bygga nya stationer, leta kabelfel och göra servisändringar till att ansluta nya kunder till elnätet. Arbetet sker nästan alltid dagtid, förutom var sjunde vecka då det är beredskapsvecka och en elmontör är beredd att rycka in när som helst under dygnets timmar.

– När allt funkar som det ska märker de flesta inte av oss, men när något verkligen går fel, som att en elkabel blir avgrävd eller när det är storm och ett träd trillar över en elledning, då är de flesta glada att vi finns. Bered­skaps­veckan ger en extra krydda till jobbet. Dessutom är du alltid ledig dagen efter beredskap vilket innebär långhelg, säger Johanna.

Som elmontör är det viktigt att vara driven och noggrann och säkerheten är alltid i fokus. En annan viktig egenskap är att kunna ta folk och vara social.

– Jag träffar kunder nästan dagligen och det är viktigt att kunna lyssna in och förstå deras behov, det är ju faktiskt därför vi finns här, under­stryker Johanna.

Med facit i hand ångrar inte Johanna att grisarna på mormors och morfars gamla gård fick bli en fritidssysselsättning.

– Jag förstår inte varför inte fler väljer att jobba med detta. Kollegerna på Trollhättan Energi är väldigt välkomnande och jag lär mig massor. Det innebär mycket ansvar men också mycket frihet. Jag känner att jag är behövd, säger Johanna.

Ny yrkesutbildning startar i höst

I höst startar Göteborgs Tekniska Collage en helt ny yrkes­hög­sko­le­ut­bildning för dig som i framtiden vill söka ett jobb likt Johannas. Det finns ett mycket stort behov, både nationellt och regionalt, av distri­bu­tions­e­lekt­riker som arbetar med infra­struk­tur­frågor inom energi­för­sörjning. Utbild­ningen är ett år lång, bedrivs på heltid och du är berättigad till studiemedel via CSN. Läs mer om utbildningen.

För dig som ska börja gymnasiet finns El- och energiprogrammet på Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg. Efter avslutade studier får du en yrkesexamen. Genom att komplettera studierna med några ämnen är utbildningen också högskoleförberedande. 

Här kan du läsa mer om de olika yrkesrollerna på Trollhättan Energi.

Kontakt

Lil Krus, HR-generalist Trollhättan Energi 0520-49 75 88

 

Nyheten publicerad: 2021-06-07

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.