Jakttider: Lägg inget slaktavfall i soptunnorna
Så här i rådjurs- och älgjaktstider kan det vara bra att påminna om vad som gäller för slaktavfall. Det finns en viktig grundregel: Inget slaktavfall ska slängas i soptunnorna. – Det händer att det ligger rester av både älg och rådjur i avfallskärlen och i de fallen låter vi dem stå kvar. Det är en […]
Så här i rådjurs- och älgjaktstider kan det vara bra att påminna om vad som gäller för slaktavfall. Det finns en viktig grundregel: Inget slaktavfall ska slängas i soptunnorna.
– Det händer att det ligger rester av både älg och rådjur i avfallskärlen och i de fallen låter vi dem stå kvar. Det är en arbetsmiljöfråga, då avfallet kan innehålla smittor, påpekar Albert Wulcan, arbetsledare inom avfall- och återvinning på Trollhättan Energi.
Naturlig nedbrytning bäst
Utgångspunkten är att slaktavfall ska lämnas på platsen i naturen där djuret slaktats. Om det är i närheten av bebyggelse, vägar eller gångstråk är det att föredra att avfallet dras en bit bort eftersom det drar till sig rovdjur.
– Djur och natur tar ju hand om slaktavfallet på ett naturligt sätt och det är det absolut bästa. Vi vill inte ha det i matavfallspåsarna eller i övriga sopor, säger Albert Wulcan.
Förpacka noga och lämna till Återvinningscentral
Till slaktavfall räknas formellt den del av djuret som inte används till matlagning, djurfoder eller gödselmedel. De delar av djuret som blir över efter styckning och tillagning i köket är däremot hushållsavfall. För företag som hanterar slaktavfall dagligen, exempelvis inom livsmedelsbranschen, finns förstås särskilda avtal och hanteringsrutiner. Men för den enskilda jägaren är det ibland lite snårigare att veta hur man ska göra.
– Om du är osäker på hur du ska hantera delar av det slaktade djuret kan läsa mer på Jordbruksverkets hemsida. Vi tar inte emot slaktavfall på Återvinningscentralen, påpekar Albert Wulcan.
Här kan du läsa vad Jordbruksverket säger om hantering av döda djur och slaktbiprodukter