Lokala badtemperaturer direkt i mobilen
Med hjälp av Trollhättan Energis sensornät för smarta tjänster kan du nu kolla badtemperaturen vid tre av Trollhättans populära badplatser direkt i mobilen. Små trådlösa sensorer som känner av vatten- och lufttemperaturen har placerats ut av Trollhättan Stads samhällsbyggnadsförvaltning på tre badplatser runt Öresjö och Trehörningen vid Sjölanda. Värdena skickas sedan vidare via Trollhättan Energis […]
Med hjälp av Trollhättan Energis sensornät för smarta tjänster kan du nu kolla badtemperaturen vid tre av Trollhättans populära badplatser direkt i mobilen.
Små trådlösa sensorer som känner av vatten- och lufttemperaturen har placerats ut av Trollhättan Stads samhällsbyggnadsförvaltning på tre badplatser runt Öresjö och Trehörningen vid Sjölanda. Värdena skickas sedan vidare via Trollhättan Energis sensornätverk för Internet of Things (IoT).
– Vi har så kallade gateways, en typ av antenner, utplacerade på tre höga master runt om i Trollhättan och det täcker in hela stan och skapar en infrastruktur för den här typen av smarta tjänster, säger Trollhättan Energis försäljningschef Jonas Bergqvist
Kolla in vattentemperaturen här, eller scanna QR-koden i bilden med mobilen
Antalet IoT-tjänster växer
IoT, ”sakernas internet”, växter stadigt. De trådlösa och batteridrivna sensorerna skickar värden via sensornätverket till en portal där tjänsteleverantörer presenterar värdena på det sätt kunden önskar. Exempelvis, som i det här fallet, på en karta med badtemperaturer. Andra exempel på användningsområden är fuktmätning i otillgängliga utrymmen, överblick över lediga parkeringsplatser eller att positionera en uthyrd släpkärra.
Digitaliseringsstrategi för smarta tjänster
Både företag, organisationer och privatpersoner kan ansluta önskade tjänster via olika tjänsteleverantörer. Och inom Trollhättan Stad pågår ett arbete med en digitaliseringsstrategi med fokus på smarta tjänster för en smart stad.
– Samhällsbyggnadsförvaltningens insamling av badtemperaturerna i realtid görs i samarbete med iioote AB, som vi själva också har ett spännande samarbete med kring olika tjänster i vår egen verksamhet, säger Jonas Bergqvist.
Tom Nordal är chef för Trollhättan Energis affärsområde stadsnät, som förutom sensornätverket också innefattar fibernätet. Han följer nu testet med badtemperaturerna med stort intresse.
– Vi har även flera parallella test igång inom våra egna affärsområden vatten och renhållningen, berättar han.
”Många nya och spännande lösningar”
Applikationen möjliggörs med den ledande LPWAN standarden LoRaWAN®, som bygger på en öppen standard. Det är ett kostnadseffektivt sätt att kommunicera med och positionera sensorer. Lång räckvidd och strömsnåla sensorer är några av fördelarna.
– Radiotekniken är optimal för applikationer med liten datamängd samt att elektroniken är billigare än i traditionella trådlösa enheter. Detta gör nätverket perfekt för att mäta allt, skapa smarta byggnader och städer och lokalisera saker, säger Bertil Moberg, ansvarig för IoT Solutions på iioote AB.
– Genom att testa, använda och utveckla framtida affärsmodeller och applikationer inom IoT kan samarbetet med Trollhättans Stad och Trollhättan Energi möjliggöra många nya spännande lösningar som underlättar vardagen och förbättrar samhället, säger iioote AB:s VD och Head of IoT, Robert Spertina.
Har du fler frågor om IoT och Trollhättan Energis sensornätverk? Kontakta Jonas Bergqvist, tel 0520-49 75 10.