Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”
Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.
Trash Talk – en podcast om sopor och återvinning, guidar dig och ger enkla vardagstips om hur vi tillsammans kan återvinna ännu mer. Även i det tredje avsnittet har programledaren Ulrik Engdahl med sig sina Trollhättan Energi-kollegor Johanna Eriksson och Anders ”Brodden” Brodd.
– I det här avsnittet lägger vi extra fokus på hur vi kan minimera matsvinnet. Det är något vi också tar upp lite extra när vi medverkar på Smaka på Trollhättan på Drottningtorget kommande helg, berättar Ulrik Engdahl.
Matsvinnet ett stort miljöproblem
Tyvärr slängs det alldeles för mycket mat. I slutänden är det ett stort miljöproblem, med tanke på att maten ska produceras och ofta också transporteras kors och tvärs över jordklotet.
– Dessutom finns det inte minst ett etiskt perspektiv, med tanke på att väldigt många människor runt om i världen faktiskt inte har samma möjlighet som vi att äta sig mäta. Enligt FN:s senaste rapport motsvarar det globala matsvinnet en miljard fullt ätbara måltider varje år. Det måste vi tillsammans ändra på och vi kan börja med oss själva och både tänka över inköp och hur vi tar vara på rester, säger Ulrik.
Kockduon ger hållbara sommartips
Två lokala och mycket välkända krögare; Per Olofsson och Rickard Halleröd, gästar podden och berättar bland annat om hur de i sin vardag just jobbar för att verkligen ta vara på råvarorna så långt det är möjligt, innan de återvinns och i slutänden blir biogas.
– För oss handlar det ju både om miljön och en hållbar ekonomi. Råvarorna är en stor kostnad, så vi vill ju ta vara på den så mycket det bara går. Samtidigt har vi ett ansvar gentemot producenterna att verkligen ta vara på deras ansträngningar att skapa bra råvaror, säger Per Olofsson, som driver Nova Mat och Möten och också är en välkänd Ostron-EM-arrangör.
Ostronvärldsmästare om supermaten
Per tog själv hem VM i ostronöppning år 2000.
– Ostron är både näringsrik och miljövänlig mat och en del av framtidens supermat. Det är en proteinkälla nästan utan kalorier och med höga halter av viktiga vitaminer och mineraler. Även skalen tas tillvara och återbrukas, berättar Per.
Precis som för Per så är lokala och schysst producerade råvaror viktiga parametrar även hos Rickard Halleröd på Albert Kök, Hotell & Konferens.
– Även gästerna är idag mer pålästa och engagerade och ställer frågor om maten på ett helt annat sätt än förr. Och genom vår vilja att verkligen försöka ta vara på råvarorna så långt det bara går, så föds också nya kreativa idéer i form av nya rätter och nya smaker, berättar han.
Mer grönsaker på grillen
I Trash Talk-podden får du såklart också lite smakfulla tips från Rickard och Per lagom till grillsäsongen, där inte minst grönsakerna går en ny vår till mötes.
Läs mer om Trollhättan Energis initiativ Trash Talk