Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

Trash Talk  – en podcast om sopor och återvinning, guidar dig och ger enkla vardagstips om hur vi tillsammans kan återvinna ännu mer. Även i det tredje avsnittet har programledaren Ulrik Engdahl med sig sina Trollhättan Energi-kollegor Johanna Eriksson och Anders ”Brodden” Brodd.
– I det här avsnittet lägger vi extra fokus på hur vi kan minimera matsvinnet. Det är något vi också tar upp lite extra när vi medverkar på Smaka på Trollhättan på Drottningtorget kommande helg, berättar Ulrik Engdahl.

Lyssna på Trash Talk

Matsvinnet ett stort miljöproblem

Tyvärr slängs det alldeles för mycket mat. I slutänden är det ett stort miljöproblem, med tanke på att maten ska produceras och ofta också transporteras kors och tvärs över jordklotet.
– Dessutom finns det inte minst ett etiskt perspektiv, med tanke på att väldigt många människor runt om i världen faktiskt inte har samma möjlighet som vi att äta sig mäta. Enligt FN:s senaste rapport motsvarar det globala matsvinnet en miljard fullt ätbara måltider varje år. Det måste vi tillsammans ändra på och vi kan börja med oss själva och både tänka över inköp och hur vi tar vara på rester, säger Ulrik.

Kockduon ger hållbara sommartips

Två lokala och mycket välkända krögare; Per Olofsson och Rickard Halleröd, gästar podden och berättar bland annat om hur de i sin vardag just jobbar för att verkligen ta vara på råvarorna så långt det är möjligt, innan de återvinns och i slutänden blir biogas.
– För oss handlar det ju både om miljön och en hållbar ekonomi. Råvarorna är en stor kostnad, så vi vill ju ta vara på den så mycket det bara går. Samtidigt har vi ett ansvar gentemot producenterna att verkligen ta vara på deras ansträngningar att skapa bra råvaror, säger Per Olofsson, som driver Nova Mat och Möten och också är en välkänd Ostron-EM-arrangör.
 
Ostronvärldsmästare om supermaten 

Per tog själv hem VM i ostronöppning år 2000.
 – Ostron är både näringsrik och miljövänlig mat och en del av framtidens supermat. Det är en proteinkälla nästan utan kalorier och med höga halter av viktiga vitaminer och mineraler. Även skalen tas tillvara och återbrukas, berättar Per.

Precis som för Per så är lokala och schysst producerade råvaror viktiga parametrar även hos Rickard Halleröd på Albert Kök, Hotell & Konferens.  
– Även gästerna är idag mer pålästa och engagerade och ställer frågor om maten på ett helt annat sätt än förr. Och genom vår vilja att verkligen försöka ta vara på råvarorna så långt det bara går, så föds också nya kreativa idéer i form av nya rätter och nya smaker, berättar han. 

Mer grönsaker på grillen 

I Trash Talk-podden får du såklart också lite smakfulla tips från Rickard och Per lagom till grillsäsongen, där inte minst grönsakerna går en ny vår till mötes.
 
Läs mer om Trollhättan Energis initiativ Trash Talk 

Senaste nyheterna

Sopbil i solsken.

2025-04-16

Ändrade hämtningsdagar

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 17)

Du som har tömning under vecka 17 ställer ut dina sopkärl ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2025-04-10

Kundinformation

Information till dig, elhandelskund, som har ett timprisavtal hos oss.

Från den 12 juni 2025 går elmarknaden över till att hanteras i 15-minuterspriser. Förändringen innebär att handel av el sker per kvart i ställe...

Sopbil i solsken.

2025-04-07

Ändrade hämtningsdagar

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 16)

Du som har tömning under vecka 16 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är töm...

2025-04-02

Nyhet

Mobila återvinningscentralen besöker fyra nya stadsdelar under våren

Efter höstens pilotprojekt med Mobila återvinningscentralen på besök i centrala Trollhättan kommer Trollhättan Energi fortsätta testperioden un...

2025-03-31

Kundinformation

Hämtning av trädgårdsavfall startar vecka 14-15

Under vecka 14-15 börjar vi hämta trädgårdsavfall. Du som har kärl för trädgårdsavfall hittar mer detaljerad information i vår app. Om du vil...

2025-03-26

Pressmeddelanden

Trollhättan Energi säljer sin biogasstation på Trestad Center

Trollhättan Energi har sålt sin tankstation för biogas på Trestad Center till den europeiska aktören OG Clean Fuels Sverige. Övergången skedde ...

2025-03-14

Nyhet

Säg hej till dina nya kärl- i höst startar Hemsortering

I september startar Hemsortering i Trollhättan. Det innebär att du som bor i villa eller fritidshus får två helt nya sopkärl och ett smidigare s?...

Personal på återvinningscentralen Håjum.

2025-03-04

Nyhet

Töm säcken – en succé som rullar vidare

Under 2024 minskade mängden avfall som gick till energiåtervinning på återvinningscentralen i Håjum med 121 ton jämfört med 2023. En minskning ...

2025-02-13

Pressmeddelanden

Ett steg närmare Vänervatten till Trollhättan

Trollhättan Energi och Uddevalla Vatten tar nu nästa steg mot en ny råvattenledning som ska förse både Trollhättan och Uddevalla med vatten frå...

2025-02-10

Kundinformation

Elhandelskund? Ny och tydligare information på din faktura.

Nu får du som elhandelskund tydligare och mer transparent information på din faktura. Det innebär bland annat att vi som elhandelsföretag redovisa...

2025-02-10

Kundinformation

Förändringar priser från 1 januari 2025

Vi har gjort avgiftsjusteringar från 1 januari 2025. Om du har elnät, fiber, vatten & avlopp samt avfall & återvinning motsvarar justeringarna en ?...

2025-01-23

Nyhet

Elens dag – en hyllning till våra distributionselektriker

Den 23 januari är det Elens dag,för att uppmärksamma elens roll i samhället. På Trollhättan Energi lyfts i år distributionselektrikerna fram. V...