Många plusvärden för elnätet när kylan slog till på allvar
De senaste veckornas kyla och snö har förstås ställt till vissa problem när det gäller elförsörjningen, men det skapar också möjligheter för avvecklingen av det gamla nätet och för utvecklingen av det nya. - Tack vare tjälen i marken kan vi passa på att ta ned gamla ledningsstolpar utan att ställa till med skador för markägarna. Hittills den här vintern har vi plockat ner omkring 350 stolpar, säger David Andersson, projektledare på Elnät.
Trollhättan Energi har under många år successivt ersatt luftburna ledningar med markledningar, för att minimera risken för strömavbrott på grund av nedfallna träd som faller på ledningarna. När det gamla luftnätet avvecklat måste stolparna och ledningarna förstås tas om hand.
– För att skona naturen så mycket som möjligt gör vi det när det antingen är väldigt torrt på sommaren, eller som nu den här vintern när det varit rejält kallt och är fruset i markerna. Kör vi dessutom med bandvagn är det väldigt skonsamt, säger David Andersson.
Vinterkyla underlättar nedmontering av elstolpar
Stark kyla och mycket snö kanske inte är favoritvädret för alla, men det finns faktiskt fördelar. Tack vare tjälen i marken har vi de senaste veckorna passat på att ta ner mycket gamla elledningar och cirka 350 elstolpar utan att göra någon större åverkan på skog och mark. Vår bandvagn är dessutom extra snäll mot naturen, även i kuperad terräng. För att minimera risken för elavbrott har luftburna ledningar successivt ersatts med markbundet elnät, som inte påverkas av exempelvis stormfällda träd. De gamla ledningarna körs till återvinning och stolparna lämnar vi vidare till efterbehandling, i enligt med de miljödirektiv som finns, eftersom de innehåller kreosot.
350 gamla stolpar omhändertagna
De senaste veckorna har tre arbetslag varit igång i bland annat trakterna runt Åsaka/Norra Björke. Uppskattningsvis har en mil gammal luftledning tagits omhand och omkring 350 stolpar plockats ner.
– Ledningarna körs till återvinning och stolparna lämnar vi vidare till efterbehandling i enligt med de miljödirektiv som finns, eftersom de innehåller kreosot, påpekar David.
Nya digitala elmätare ger exakta svar
Även Trollhättan Energis elnätschef Robin Ruth ser långsiktiga fördelar med den ovanligt vintriga vinter som varit i år på våra breddgrader.
– Tyvärr har det inneburit ett antal strömavbrott på grund av att anläggningsdelar blivit överbelastade när det varit som kallast. Avbrotten har oftast sammanfallit med när hushållen vaknat till liv på morgonen, eller när många har startat spisarna för middagsmaten. Men tack vare den höga belastningen, och att vi numer har nya digitala elmätare ute hos kunderna, så har vi äntligen kunnat samla på oss värdefulla data som gör att vi kan dimensionera nätstationerna ännu bättre och minimera den här typen av avbrott kommande vintrar, förklarar Robin Ruth.
Viktiga mätvärden för kommande vintrar
Trollhättan Energi har omkring 500 nätstationer och 2 500 kabelskåp som knyter ihop elnätet runt om i kommunen. De kan jämföras med hushållens ”proppskåp”, med säkringarna som löser ut om belastningen överstiger den enskilda nätstationens dimensionering.
– Senast det var så här kallt var 2010. Sedan 2012 och fram till förra året har vi bytt ut samtliga kunders gamla elmätare mot digitala, vilket gör att det är först nu som vi kunnat samla på oss exakta mätvärden under sträng kyla. Det är till stor nytta och hjälper oss att se vilka justeringar vi behöver göra i nätet, säger Robin Ruth.