Nu är sprängningarna i avloppsreningsverket igång för utbyggd biologisk rening

I måndags 13 juni 2022 inleddes sprängningarna i berget vid Arvidstorps avloppsreningsverk. Lagom till julafton 2024 ska den utbyggda biologiska reningen vara färdig. - Nu börjar det på riktigt efter flera års projektering och planering, säger Synnöve Holm, Enhetschef Vatten hos Trollhättan Energi.

Det var Synnöve som fick äran att trycka på den symboliska sprängknappen och utlösa en rejäl knall när kollegor och samarbetspartners samlats för att vara med om det historiska ögonblicket.

Gruppbild på fem personer i byggkläder

Nu är sprängningarna igång för utbyggd biologisk rening
Synnöve Holm, Enhetschef Vatten hos Trollhättan Energi, fick äran att fyra av den första symboliska knallen.


Bakgrunden till den utbyggda biologiska reningen, som ska ta hand om ännu mer fosfor och kväve när avloppsvattnet renas innan det återförs till Göta älv, är skärpta krav från Länsstyrelsen i takt med att Trollhättan växer och belastningen på avloppsreningsverket ökar.
 
– Vi har fått en väldigt tajt tidplan, så den stora utmaningen är tiden. Den siste juni 2025 ska den utbyggda biologiska reningen vara i gång, men vi har som mål att vara klara lagom till julafton 2024 för att sedan kunna trimma in anläggningen i ett halvår innan den tas i drift fullt ut, förklarar Synnöve Holm.

160 meter lång tunnel för biologisk rening

Jätteprojektet genomförs i form av ett partneringsamarbete med Peab och totalt ska nu i ett första skede 30 000 kubikmeter berg sprängas bort nere i berget och göra plats för en 160 meter lång, 12 meter bred och nio meter djup bassäng, formad som ett U. När allt är klart innebär det en ökad volymkapacitet med 40 procent, samtidigt som reduceringen av övergödande ämnen ökar med 40 procent.
 
– I praktiken handlar det om 80 000 kubikmeter stenmassor som nu ska transporteras upp ur berget, påpekar Peter Albertson, avdelningschef Avloppsvatten & Biogasproduktion.
 
Stenmassorna kommer att återanvändas vid anläggandet av Trollhättan Energis nya vattenverk och den nya återvinningscentralen som nu planeras utmed riksväg 44 nära Stallbackarondellen.

Nära dialog med de närboende

Bergmassorna motsvarar fyra lastbilstransporter i timmen under ett helt år framöver.
– Det är klart att det kommer att innebära störningar för de närboende, men vi har varit noga med att ha en nära dialog med dem så att det vet hur vi jobbar med detta. Senast vi sprängde i berget var 2014 då vi förbättrade reningen med en ny skivfilterhall, men det var ett betydligt mindre projekt än det här, säger Synnöve.
 
En särskild transportväg har anlagts vid utfarten från bergrummet och den tidigare hanteringen av avloppsslammet, som tidigare togs om hand nere i berget, har flyttats upp till en nybyggd slamhanteringsanläggning som nu är i drift ovan jord.
 
– Det var en förutsättning för att få plats med bassängerna för den utbyggda biologiska reningen, men det innebär också att vi får en bättre arbetsmiljö nere i berget. Både i form av minskade transporter och mindre lukt, påpekar Synnöve.

Färdigbyggt julen 2024 

Utbyggnaden av den biologiska reningen, som blir det tredje biologiska reningssteget, är en del av Vattenpaketet. Inom ramen för Vattenpaketet kommer Trollhättan Energi också att anlägga en ny råvattenledning för att hämta dricksvatten ute i Vänern istället för i Göta älv, bygga ett helt nytt vattenverk och fortsätta utveckla såväl rening som ledningsnät. Allt för att även framtidens generationer Trollhättebor ska ha tillgång till rent och gott dricksvatten på ett hållbart sätt.

Bilden: I samband med startskottet för sprängningen i bergrummet vid Arvidstorps avloppsreningsverk den 13 juni medverkade bland andra Trollhättan Energis enhetschef för vatten, Synnöve Holm tillsammans med kollegan Peter Albertson, avdelningschef avloppsvatten och biogasproduktion samt Håkan Sjögren, projektledare från Afry, Bert Larsson, regionchef Peab och Fredrik Johansson, projektchef Peab.

Nyheten publicerad: 2022-06-17

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.