Nu är sprängningarna i avloppsreningsverket igång för utbyggd biologisk rening
I måndags 13 juni 2022 inleddes sprängningarna i berget vid Arvidstorps avloppsreningsverk. Lagom till julafton 2024 ska den utbyggda biologiska reningen vara färdig. - Nu börjar det på riktigt efter flera års projektering och planering, säger Synnöve Holm, Enhetschef Vatten hos Trollhättan Energi.
Det var Synnöve som fick äran att trycka på den symboliska sprängknappen och utlösa en rejäl knall när kollegor och samarbetspartners samlats för att vara med om det historiska ögonblicket.
Nu är sprängningarna igång för utbyggd biologisk rening
Synnöve Holm, Enhetschef Vatten hos Trollhättan Energi, fick äran att fyra av den första symboliska knallen.
Bakgrunden till den utbyggda biologiska reningen, som ska ta hand om ännu mer fosfor och kväve när avloppsvattnet renas innan det återförs till Göta älv, är skärpta krav från Länsstyrelsen i takt med att Trollhättan växer och belastningen på avloppsreningsverket ökar.
– Vi har fått en väldigt tajt tidplan, så den stora utmaningen är tiden. Den siste juni 2025 ska den utbyggda biologiska reningen vara i gång, men vi har som mål att vara klara lagom till julafton 2024 för att sedan kunna trimma in anläggningen i ett halvår innan den tas i drift fullt ut, förklarar Synnöve Holm.
160 meter lång tunnel för biologisk rening
Jätteprojektet genomförs i form av ett partneringsamarbete med Peab och totalt ska nu i ett första skede 30 000 kubikmeter berg sprängas bort nere i berget och göra plats för en 160 meter lång, 12 meter bred och nio meter djup bassäng, formad som ett U. När allt är klart innebär det en ökad volymkapacitet med 40 procent, samtidigt som reduceringen av övergödande ämnen ökar med 40 procent.
– I praktiken handlar det om 80 000 kubikmeter stenmassor som nu ska transporteras upp ur berget, påpekar Peter Albertson, avdelningschef Avloppsvatten & Biogasproduktion.
Stenmassorna kommer att återanvändas vid anläggandet av Trollhättan Energis nya vattenverk och den nya återvinningscentralen som nu planeras utmed riksväg 44 nära Stallbackarondellen.
Nära dialog med de närboende
Bergmassorna motsvarar fyra lastbilstransporter i timmen under ett helt år framöver.
– Det är klart att det kommer att innebära störningar för de närboende, men vi har varit noga med att ha en nära dialog med dem så att det vet hur vi jobbar med detta. Senast vi sprängde i berget var 2014 då vi förbättrade reningen med en ny skivfilterhall, men det var ett betydligt mindre projekt än det här, säger Synnöve.
En särskild transportväg har anlagts vid utfarten från bergrummet och den tidigare hanteringen av avloppsslammet, som tidigare togs om hand nere i berget, har flyttats upp till en nybyggd slamhanteringsanläggning som nu är i drift ovan jord.
– Det var en förutsättning för att få plats med bassängerna för den utbyggda biologiska reningen, men det innebär också att vi får en bättre arbetsmiljö nere i berget. Både i form av minskade transporter och mindre lukt, påpekar Synnöve.
Färdigbyggt julen 2024
Utbyggnaden av den biologiska reningen, som blir det tredje biologiska reningssteget, är en del av Vattenpaketet. Inom ramen för Vattenpaketet kommer Trollhättan Energi också att anlägga en ny råvattenledning för att hämta dricksvatten ute i Vänern istället för i Göta älv, bygga ett helt nytt vattenverk och fortsätta utveckla såväl rening som ledningsnät. Allt för att även framtidens generationer Trollhättebor ska ha tillgång till rent och gott dricksvatten på ett hållbart sätt.
Bilden: I samband med startskottet för sprängningen i bergrummet vid Arvidstorps avloppsreningsverk den 13 juni medverkade bland andra Trollhättan Energis enhetschef för vatten, Synnöve Holm tillsammans med kollegan Peter Albertson, avdelningschef avloppsvatten och biogasproduktion samt Håkan Sjögren, projektledare från Afry, Bert Larsson, regionchef Peab och Fredrik Johansson, projektchef Peab.