Nu testas framtidens rening till Trollhättans nya vattenverk
Fram till våren 2021 testas nu vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern.
Att ta råvatten från Vänern, det vill säga sjövatten som sedan renas, ger ett bättre dricksvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv.
– Göta Älv medför betydligt större risker med exempelvis föroreningar från båttrafik och skred, påpekar Lars Sandblom, avdelningschef för dricksvatten och laboratorium.
Två reningsprocesser testas
Tillsammans med processingenjör Johanna Hilding ansvarar han nu för att se till att vi i Trollhättan får bästa tänkbara dricksvatten, även i framtiden.
– Det finns en rad olika sätt att rena dricksvatten, men nu har vi landat i två alternativ som vi provkör. En av våra två så kallade piloter har vi byggt upp här hos oss i Trollhättan och den andra har vi kopplat på det befintliga nya vattenverket som finns i Kungälv, säger Johanna.
Så testar vi reningen till nya vattenverket
Fram till våren 2021 håller våra kollegor på vattenverket på att testa vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern. Det ger ett bättre råvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv och säkrar bra dricksvatten i Trollhättan även i framtiden. Häng med "testpiloterna" Johanna Hilding och Lars Sandblom och se hur det hela funkar.
Nu handlar det helt enkelt om att testa sig fram och se vilken reningsprocess som passar bäst och är effektivast i Trollhättan.
– Även Lilla Edet ska köpa vatten från vårt nya vattenverk, så det är fler än bara vi i Trollhättan som kommer att dricka det, påpekar Lars Sandblom.
Beprövade metoder för trygga leveranser
Vattenreningsbranschen är ganska konservativ, även om reningsprocesserna förstås utvecklas hela tiden.
– Eftersom vattnet berör så otroligt många människor, och vi inte kan ta tillbaka det vatten vi skickat ut, så är det oerhört viktigt att allt blir rätt från början. Därför är vi oerhört noga med att alla metoder är ordentligt prövade, förklarar Lars Sandblom.
Det nya vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026. Det innehåller, förutom ett nytt vattenverk och en råvattenledning ut i Vänern, också utvecklade reningsmetoder vid Arvidstorps avloppsreningsverk och en fortsatt satsning på vatten- och avloppsnätet i Trollhättan.
Bra dricksvatten helt avgörande
År 2026 ska allt vara klart och totalt handlar det om en investering på 1,5 miljarder kronor under sex år.
– Det är mycket pengar, men bra dricksvatten är helt avgörande för våra vardag. Så vi gör helt enkelt detta för att varenda Trollhättebo, nu och i framtiden, är vatten värd, säger Johanna Hilding.