Nya skyltar ska göra det lätt att göra rätt
Den 1 juli 2020 lanserade Avfall Sverige ett nytt gemensamt skyltsystem för avfallssortering. De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Målet är ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi. Nu ansluter sig Trollhättan Energi och byter till det nya symbolspråket på återvinningscentralen Håjum, på sopkärlen och i sorteringsguiden på hemsida och i app.
– De befintliga skyltarna på återvinningscentralen Håjum började få några år på nacken och i samband med att vi har sett över logistiken inne på anläggningen började vi också se över skyltningen, säger Albert Wulcan Driftchef Avfall och återvinning på Trollhättan Energi.
Återvinningscentralen i Trollhättan har genomgått en hel del förändringar de senaste åren för att förbättra upplevelsen för alla Trollhättebor när de ska återvinna sitt avfall. Bland annat har en ny infart byggts för att förbättra trafiksituationen på Verkmästarevägen, nya bommar har satts upp för att förhindra obehöriga besök och logistiken inne på återvinningscentralen har setts över.
– Vi har testat oss fram och nu tycker vi att vi har hittat ett flöde som fungerar bra. Då känns det kul att snygga till det ytterligare med nya fräscha skyltar, menar Albert.
Det har tidigare inte funnits något gemensamt skyltspråk för avfall i Sverige och olika system och symboler på olika platser gör det svårare att sortera rätt. Nu går alltså fler och fler kommuner över och börjar använda det nya skyltsystemet. Likaså FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen), TMR och flera producenter och exportörer som använder samma märkning på förpackningarna, något som underlättar för konsumenterna.
Brännbart blir energiåtervinning som blir el eller värme
En nyhet i det nya skyltsystemet är benämningen av fraktionen ”brännbart” som nu är ersatt med ”energiåtervinning”. Energiåtervinning beskriver helt enkelt metoden att återvinna det avfall som inte materialåtervinns. Denna fraktion återvinns istället som energi i ett kraftvärmeverk som sen värmer våra hus och ger oss el.
– Vårt mål är att så mycket avfall som möjligt ska återvinnas. Eftersom vi inte har någon separat plaståtervinning på återvinningscentralen i dagsläget är det ofta exempelvis den uttjänta pulkan, det trasiga cykeldäcket eller den överblivna frigoliten som hamnar här, säger Albert.
Mer digital information
En del i arbetet med de nya skyltarna har också varit att ”städa” bland informationen. Ett sätt att enkelt kunna hålla informationen uppdaterad är att vara mer digital. Detta har Trollhättan Energi tagit fasta på och placerat upp QR-koder vid utvalda skyltar där du som besökare, genom att scanna koden, får mer information om vad du ska slänga i just den containern.
Även avfallsguiden på trollhattanenergi.se och i Trollhättan Energis app har fått sig ett ansiktslyft. Här kan du enkelt söka fram vad du vill återvinna och få information om hur du gör det.
– Nästa steg blir att uppdatera en karta över återvinningscentralen med siffror och fraktioner så att det blir ännu enklare för våra kunder att planera besöket, säger Albert.
Arbetet med att införa det nya symbolspråket i Trollhättan fortsätter löpande.
Kontakt: Ulrika Edh-Spranger enhetschef Avfall och återvinning Trollhättan Energi: 0520-49 75 32