Omfattande framtidsinvesteringar i dricksvatten, avlopp och rening
För att möta ökade miljökrav och samtidigt säkra bra dricksvattenkvalitet i Trollhättan under flera decennier framöver, planerar Trollhättan Energi omfattande investeringar fram till år 2026. – Investeringarna är noggrant genomtänkta, men det kommer att innebära taxehöjningar för att vi ska vara rustade på ett hållbart sätt inför framtiden, säger tf VD:n Gunilla Samuelsson. Styrelsen i […]
För att möta ökade miljökrav och samtidigt säkra bra dricksvattenkvalitet i Trollhättan under flera decennier framöver, planerar Trollhättan Energi omfattande investeringar fram till år 2026.
– Investeringarna är noggrant genomtänkta, men det kommer att innebära taxehöjningar för att vi ska vara rustade på ett hållbart sätt inför framtiden, säger tf VD:n Gunilla Samuelsson.
Styrelsen i Trollhättan Energi AB och nu också kommunfullmäktige har beslutat om en investeringsplan som omfattar ett nytt vattenverk på Överby, utvecklad rening vid Arvidstorps avloppsreningsverk och löpande investeringar i vatten- och avloppsnätet under de kommande sex åren. Totalt handlar det om satsningar på 1,5 miljarder kronor, där det nya vattenverket inklusive en ny råvattenledning ut i Vänern är den dominerande delen.
– Vårt nuvarande vattenverk är gammalt och vi behöver bygga ett nytt. Samtidigt vill vi satsa på en råvattenledning som säkrar ett bra råvatten in till vattenverket under en lång tid, istället för att som idag hämta vattnet från Göta älv, förklarar Gunilla Samuelsson.
Ansvariga områdeschefer har tillsammans med styrelsen under lång tid analyserat och diskuterat den klokaste investeringsvägen framåt för att leva upp till miljökrav, samtidigt som man möter alla de behov som uppstår i takt med att Trollhättan växer. Bland annat i form av 400 nya bostäder per år under den aktuella perioden.
– Trollhättans Stad har flera detaljplaner antagna som förutsätter en klart ökad kapacitet inom vatten- och avlopp i form av utbyggda nät och utökad reningskapacitet, konstaterar Gunilla Samuelsson.
”Större kostnader om vi skjuter på investeringarna”
Trollhättan Energi är ett kommunägt bolag och det är våra ägare och därmed kommunfullmäktige som har sista ordet i investeringsfrågan, eftersom åtgärderna förutsätter taxehöjningar och kommunal borgen för lån.
– Det är klart att taxehöjningar inte bara påverkar enskilda hushåll. Det innebär också ökade driftkostnader för de kommunala verksamheterna, som redan har det tufft ekonomiskt. Det har vi full respekt för, men samtidigt riskerar vi på sikt betydligt större kostnader och problem om vi skjuter upp investeringar i kommunens grundläggande infrastruktur. En trygg vattenförsörjning och bra avloppssystem är en förutsättning för en fungerande och hållbar vardag, påpekar Gunilla Samuelsson.
Den 16 december fattade kommunfullmäktige beslut om att godkänna investeringsärendet.
– Vi har haft en löpande dialog med Trollhättans Stad under en längre tid. Investeringar på vatten- och avloppssidan är kostsamma och precis som alla andra kommuner runt om i landet innebär de ökade miljökraven att stora åtgärder krävs de kommande åren. Vi är långt ifrån ensamma om den situationen, påpekar Gunilla Samuelsson.
Styrelsen flaggar för behov av årliga taxehöjningar fram till 2026 motsvarande cirka 40 kronor/månad för en normalvilla.
– Exakt på vilken nivå det landar är svårt att säga eftersom mycket också beror på ränteläget i och med att vi kommer att lånefinansiera merparten av investeringarna. Det som känns bra är att vi i utgångsläget har relativt låga taxor i ett nationellt perspektiv och att vi nu har en tydlig plan för att möta framtiden, säger Gunilla Samuelsson.
Bildtext: Nuvarande vattenverk som renat dricksvatten sedan 1962.