Överbliven värme från Vargön tas till vara och streamas via fjärrvärmenätet
Merparten av energin till vår fjärrvärme kommer från det lokala skogsbruket, genom att vi eldar flis i våra värmeverk. Men 12-18 procent av all värme som streamas till 300 företag och 18 000 bostäder i Trollhättan består sedan 2018 av överbliven energi från tillverkningen av ferrolegeringar vid Vargön Alloys. - Det här gör vår streamade värme till ett ännu mer klimatsmart val, säger Sandra Magnusson, kvalitetsansvarig med hållbarhetsfokus.
Tillsammans med Vattenfall, som ansvarar för fjärrvärmeleveranserna i Vänersborgs kommun, investerade vi på Trollhättan Energi i ledningen från Vargön till Stallbacka plus en ackumulatortank och växlarstation i anslutning till Vargön Alloys. Så under marken mellan Trollhättan och Vargön cirkulerar sedan 2018 uppvärmt vatten, dygnet runt. I Vänersborg har Vattenfall sedan länge använt restvärmen från Vargön Alloys till sitt fjärrvärmenät, men tack vare att vi nu knutit ihop fjärrvärmenäten i Tvåstad kan vi ta vara på ännu mer, istället för att stora mängder energi går till spillo och spolas ut i Göta älv.
Överbliven energi blir fjärrvärme
En åtta kilometer lång fjärrvärmeledning gör att vi sedan 2018 kan fylla vårt fjärrvärmenät med restvärme från tillverkningen av ferrolegeringar vid Vargöns Alloys i grannkommunen Vänersborg. 12-18 procent av våra värmeleveranser i Trollhättan har de senaste åren bestått av överbliven värme som tas tillvara. Det gör att vi helt kan pausa våra fliseldade värmeverk under sommaren, vilket sin tur innebär 1000 färre lastbilstransporter med flis och ved varje år. Ett sammankopplat fjärrvärmenät i Vänersborg och Trollhättan ökar också leveranstryggheten då vi vid behov kan hjälpas åt och skicka värme åt båda håll.
Följ med Sandra, Peter och David och se hur det funkar när vi tar vara på värmen från näringslivet.
Kylvatten fångar värmen
– Värmen från Alloys uppstår när de kyler ner rökgaserna från sina ugnar innan sin rökgasrening. Kylvattnet värms då upp och distribueras sedan ut på vårt fjärrvärmenät via växlarstationen i anslutning till Alloys, förklarar Trollhättan Energis anläggningsingenjör Peter Käck.
Värmen från Vargön räcker för att täcka hela Trollhättans fjärrvärmebehov under sommaren.
– Då kan vi helt stänga av våra fliseldade ugnar och göra underhåll utan att det stör våra leveranser, säger David Svedberg, energiingenjör vid Stallbacka värmeverk där styrningen av den streamade värmen till hushåll och företag sker.
Färre transporter och ökad effektivitet
– Det innebär i sin tur att antalet lastbilstransporter med ved och flis har kunnat minskas från 5000 till 4000 per år, påpekar Trollhättan Energis kvalitetsansvariga med hållbarhetsfokus, Sandra Magnusson.
Att fjärrvärmenätet i Tvåstad numer är sammankopplat gör också att Trollhättan och Vänersborg kan backa upp varandra med värme, i båda riktningarna, när behovet finns.
– Det innebär både ökad effektivitet och trygghet såväl för oss som för kunderna, påpekar David Svedberg.