Rätt och fel om plaståtervinning: ”En pulka är ingen förpackning”

Varför ska vi sortera plastförpackningarna när de ändå bara eldas upp? Frågan dyker upp då och då, men bygger i grunden på ett missförstånd. – Självklart lönar det sig både ekonomiskt och miljömässigt att sortera sina plastförpackningar. Vår gemensamma utmaning är att vi lämnar alldeles för många andra plastprodukter i förpackningsåtervinningen som inte ska vara där, säger Ulrika Edh-Spranger, enhetschef för återvinning hos Trollhättan Energi.

”Allting brinner ändå vid rätt temperatur, så jag struntar i att sortera mina förpackningar”. Känns kommentaren igen?
– Just det resonemanget kan jag bli lite trött på. Det är att göra det väldigt enkelt för sig, samtidigt som du skjuter över ansvaret på andra. Visst, allting brinner ”vid rätt temperatur”, men konsekvenserna blir inte särskilt hållbara eftersom det ökar utsläppen av koldioxid, påpekar Ulrika.

”Stor skillnad på plast och plast”

Just när det gäller plaståtervinning så finns det dock en rad utmaningar att hantera för såväl förpackningsindustrin som återvinningsindustrin generellt.
– Grejen är att det är stor skillnad på plast och plast. Vi som konsumenter kan bidra genom att först skilja på vad som är en plastförpackning och vad som är en plastprodukt, som förpackningsindustrin inte kan återvinna. I grunden är mycket ganska uppenbart. Som att en kesoburk är en plastförpackning, men att en trasig plasthink eller pulka inte är det. Det är ganska enkelt att göra en första gallring. Sedan finns det förpackningar som består av olika material, men då finns vår sorteringsguide eller andra sajter. Det är faktiskt bara en googling bort, säger Johanna Eriksson, administratör inom återvinning hos Trollhättan Energi

Fastighetsnära insamling gör det enklare att sortera rätt

Förpackningsindustrins utplacerade återvinningsstationer, där du exempelvis kan sortera plast, metall, papp, tidningspapper och glas, kommer 2025 i Trollhättan till stor del att ersättas av det fastighetsnära återvinningssystemet med 4-fackskärl hemma hos alla villaägare. Förändringen gäller över hela Sverige och ska vara infört senast 2027. Trollhättan Energi siktar på att införa det redan två år tidigare.
– Det kommer att innebära en bättre och enklare sortering av alla plastförpackningar och andra hushållsförpackningar. Siffrorna från de 58 kommuner som redan infört 4-fackskärl visar det. Idag är det tyvärr bara 30 procent av den plast som lämnas vid återvinningsstationerna som verkligen ska vara där. Resten är plast som ska sorteras på Återvinningscentralen Håjum i stället. Merparten av allt det som sorteras rätt har grundförutsättningar att bli nya förpackningar, säger Ulrika Edh-Spranger.

Rätt sorterat är det omkring 75 procent av plastförpackningarna som återvinns.
– Det finns alltid en viss grad av sämre förpackningar som är smutsiga eller väldigt slitna som gör att de kan vara svåra att återvinna. Det kan också vara förpackningar som består av många olika färger och material. Transparent eller vit plast är alltid lättare att återvinna. men att sortera rätt ökar förutsättningarna, säger Johanna Eriksson.

Nya återvinningscentralen underlättar också

När den nya återvinningscentralen står klar i Trollhättan 2024-2025 kommer även sorteringen av övrig plast, som inte är förpackningar, att underlättas.
– Idag är det svårt att få hundra procent korrekt plastsortering på Återvinningscentralen Håjum. Helt enkelt för att det skulle tvinga våra kollegor där att fysiskt klättra ner i containrarna och göra en slutlig justering av allt som slängs. Det funkar inte av arbetsmiljö- och säkerhetsskäl. Uddevalla Energi har de faktiskt en grind runt sina plastcontainrar, så att ingen får slänga utan att någon ur personalen är med. Det enklaste och bästa för kunden är såklart kunna slänga all plast på ett ställe, men branschen är inte där ännu, konstaterar Ulrika Edh-Spranger.

Förbränning av plast orsakar koldioxidutsläpp

Plastindustrin jobbar hårt för att utveckla återvinningsprocesserna av plast, som inte är förpackningar. I väntan på fler lösningar är energiframställning idag ett vanligt alternativ. Förbränningen motsvarar dock 8 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, samtidigt som även framställningen och produktionen av ny plast leder till lika stora utsläpp. Klimatpåverkan börjar redan när oljan utvinns i andra länder, samt vid transport, raffinering och produktion.
FN uppskattar att plastindustrin är den snabbast växande källan till industriella växthusgaser i världen och kan stå för 19 procent av den totala koldioxidbudgeten år 2040. Från 2030 föreslås på EU-nivå att det blir lag på att varje plastförpackning som släpps ut på den europeiska marknaden ska innehålla återvunnen plastråvara.

Återvunnen plastflaska visar vägen

– Om vi ska kunna nyttja plastens många positiva egenskaper även i framtiden måste vi göra den cirkulär, konstaterade Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning, när en helt ny tvättmedelsförpackning nyligen presenterades. Den består av 95 procent återvunnen plast från svenska hushåll.

Den nya återvunna flaskan är ett resultat av flera aktörers samarbete. Lösningen minimerar behovet av ny fossil plast och bygger upp en marknad för återvunnen plastråvara, vilket på sikt stryper behovet av ny plast. Med den nya anläggningen Site Zero i Motala, som sätts i drift under hösten, kommer Svensk plaståtervinning att kunna producera nya cirkulära plastförpackningar av ett tiotal plastsorter.

Dyrare för alla att inte kunna återvinna

Teknikframstegen sporrar att fortsätta utveckla den lokal sorteringen av plastförpackningar, menar Ulrika Edh-Spranger på Trollhättan Energi.
– Så oavsett hur du än vrider och vänder, så är det i slutänden alltid bättre att källsortera än att inte göra det. Om inte annat så stärker vi våra beteendemönster och skapar förutsättningar för mer återvinning och mer återbruk i takt med att ny teknik utvecklas, påpekar hon.

I slutänden är det också en rent ekonomisk fråga för oss konsumenter.
– Det absolut dyraste som finns för oss är att hantera är osorterat restavfall eller att tvingas deponera, det vill säga lägga på hög eller gräva ner. Och den kostnaden landar i slutänden på kunden genom vår avfallstaxa. Förpackningar får vi faktiskt pengar för, medan restavfallet kostar pengar att bli av med. Så ju mer vi hjälps åt, desto mer kostnadseffektivt blir det för oas alla, säger Johanna Eriksson.

Känner du dig osäker hur du ska sortera?

Kolla in vår sorteringsguide från A-Ö

3 vanliga frågor om plastförpackningar

Hur sorterar jag snackspåsar till chips och ostbågar?

Påsar till ostbågar, chips och annat snacks sorteras som mjukplast. Vissa påsar har en film av metall på insidan, men de ska ändå sorteras som mjukplast eftersom den till största del består av plast. En del chips är förpackade i papprör med plastlock. Då sorteras locket som plast, medan själva röret sorteras som pappersförpackning. Om botten är av metall, så sorterar du ändå hela röret som papp eftersom merparten är av papp. Självklart kan du klippa bort metallocket och lägga i metall. Då får du en extra guldstjärna!

Hur sorterar jag nät och påsar till frukt?

Apelsiner, avokado och lök är exempel på frukt och grönt som ofta säljs förpackade i nät. Näten ska sorteras som platsförpackning.  Även plastpåsar till frukt och grönt ska sorteras som mjukplast. Det bästa är såklart att köpa frukt och grönt utan plastförpackningar.

Ska frigolit läggas i plastsorteringen?

Större mängder eller större block lämnar du som plast vid din återvinningscentral, men mindre mängder sorteras som mjukplast vid återvinningsstationen. Det gäller även frigolitförpackningar för exempelvis kött. Lägg gärna lösa frigolitkulor i en plastpåse, så det inte flyger omkring vid hanteringen.

Nyheten publicerad: 2023-03-29

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.