Rötgas på Arvidstorps avloppsreningsverk blir el och värme
Nu ska biogasproduktionen på Arvidstorps avloppsreningsverk ställas om och rötgasen från avloppsslammet, som tidigare blev biogas, ska istället bli el och värme. Avloppsreningsverket kommer därmed bli självförsörjande på värme och elen kommer täcka en del av elförsörjningsbehovet.
Anledningen till omställningen är bland annat att uppgraderingsanläggningen som gör biogas av rötgasen (metangas) har många år på nacken och behöver renoveras.
– Det förestående investeringsbehovet innebär ökade kostnader. Dessutom vet vi att våra kostnader för att tillverka biogas kommer öka ytterligare på grund av skärpta utsläpps- och miljökrav kopplade till vår anläggning på Arvidstorp. Sammantaget innebär detta affärsrisker som vi inte är beredda att ta, och därför väljer vi att ställa om från produktion av biogas till produktion av el och värme, säger Pia Brühl Hjort, vd för Trollhättan Energi.
Omställningen innebär en investering i en gasmotor och beräknas till 9,5 miljoner kronor. Den gamla uppgraderingsanläggningen ska demonteras och den nya anläggningen beräknas vara i drift nästa sommar. Elproduktionen kommer täcka en del av behovet på avloppsreningsverket och värmeproduktionen kommer försörja verket fullt ut och dessutom ge ett överskott som skickas ut i Trollhättans fjärrvärmenät.
– Just nu pågår även en utredning kring vår framtida strategi och om hur ägarskapet för biogasverksamheten ska se ut. Men oavsett detta så behöver vi vidta åtgärder och ställa om användningen av rötgasen på avloppsreningsverket till en fortsatt hållbar lösning med hänsyn till både klimat och ekonomi.
Personalen som arbetar med uppgradering av biogas kommer att få andra arbetsuppgifter på avloppsreningsverket i samband med omställningen. Biogasproduktionen i Brålanda påverkas inte och beslutet förändrar inte tillgången på biogas på koncernens tankstationer.
Fakta
Arvidstorps avloppsreningsverk i Trollhättan tar emot avloppsvatten från samtliga invånare anslutna till det kommunala Vatten- och avloppsnätet. Ur reningsprocessens olika delar bildas slam. Slammet avskiljs från vattnet och skickas till en rötkammare. Tillsammans med bland annat restavfall från industrier och fett från restauranger rötas slammet och i rötningsprocessen bildas rötgas, metangas. I dagsläget uppgraderas metangasen till biogas och säljs via Trollhättan Energis dotterbolag Grönt Bränsle, som också säljer den biogas som produceras via dotterbolaget Biogas Brålanda.