Så återvinner du din barrande julgran
Vi på Trollhättan Energi önskar en riktigt god fortsättning och hoppas att du haft en fin julhelg. Du som har en naturlig gran hemma vill vi redan nu påminna om hur den ska återvinnas när barren börjar ramla av. Bor du i villa är det smidigaste att du klipper ner den och lägger i kärlen för trädgårdsavfall eller restavfall. Bor du i lägenhet stämmer du av min din hyresvärd om återvinningen. Granarna kan självklart också lämnas vid återvinningscentralen Håjum.
Det var för två jular sedan som graninsamlingen upphörde. Helt enkelt för att insamlingen av omkring 3500 granar krävde oerhört mycket merarbete, som gick ut över den ordinarie insamlingen av rest- och matavfall.
– Omställningen har gått väldigt bra och Trollhätteborna har verkligen hjälpt till och sett till att granarna har blivit ny energi igen, säger Albert Wulcan, Driftchef på Återvinning hos Trollhättan Energi.
Så här gör du med din barrande gran om du vill ha Trollhättan Energis hjälp att återvinna den:
Du som bor i villa:
Klipp/såga ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg i kärlet för trädgårdsavfall, om du har det. Kärlet töms när säsongen återupptas vecka 14 eller 15 beroende på vilken hämtningsvecka du har. Har du inte kärl för trädgårdsavfall; klipp ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg löst, utan påse, i ditt kärl för restavfall. Du kan också lämna din gran till återvinningscentralen på Håjum, men ju färre resor dit desto bättre, såklart.
Du som bor i lägenhet:
Prata med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening och ta reda på vad som gäller hos dig. Vi underlättar för fastighetsägare till flerbostadshus genom att öppna upp för inlämning av granar på återvinningscentralen Håjum under hela januari och februari. Tips! Hyr en släpkärra ihop med grannarna.
Albert skickar med två viktiga påminnelser inför granåtervinningen:
– Har du gammalt julgranspynt som du ska göra dig av med så sorterar du det separat. Det ska inte åka med granen ut, understryker han.
När du lämnar granen på återvinningscentralen Håjum, så är det viktigt att du lägger den på anvisad plats och att du inte slänger med plastsäckar eller förpackningar.
– Det gör att vi kan få ut så mycket energi som möjligt ur granarna, säger Albert.