Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten
Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och kallas även för evighetskemikalier, de är syntetiskt framställda och finns bland annat i brandskum, teflonpannor och skidvalla. Vid Trollhättan Energis vattenverk mäts idag 22 olika PFAS-halter. Varje månad skickas vattenprover i väg för att säkerställa att dricksvattnet i Trollhättan ligger på rätt nivå.
– Det finns PFAS i dricksvattnet i Trollhättan men ingen anledning till oro. Halterna i dricksvattnet i Trollhättan ligger under gränsvärdena så det ska inte orsaka problem, säger Johanna Hilding, processingenjör hos Trollhättan Energi.
I Trollhättan mäts 22 olika varianter av PFAS
De gränsvärden som införs 1 januari 2026 kommer från ett EU-direktiv. Gränsvärdet är hälsobaserat framtaget och utgår ifrån att människor får i sig PFAS på fler sätt än via dricksvattnet. Idag ligger dricksvattnet i Trollhättan på en nivå där medelvärdet av PFAS 21 det senaste året varit 3,9, det nya gränsvärdet ligger på 100. På PFAS 4 har ett medelvärde på 2,6 mätts upp under 2023 och där är det nya gränsvärdet 4.
I framtiden kan gränsvärdena komma att förändras ytterligare. EU:s dricksvattendirektiv är ett minimikrav där summan av 20 PFAS-föroreningar inte får vara högre än 100 ng/l (nanogram per liter). I Sverige och Danmark finns dessutom krav på att de fyra varianter som PFAS 4 hänvisar till inte får överstiga 4 ng/l i Sverige, i Danmark sattes den till 2 ng/l. Det är inte omöjligt att kraven på halterna i framtiden sänks även i Sverige.
– Nu när vi ska bygga ett nytt Vattenverk behöver det säkerställas att vi även i framtiden kan hålla oss under gränsvärdet. De nya kraven finns med som dimensionerande underlag. Idag, i befintligt vattenverk, följer vi halterna kontinuerligt i både råvatten och dricksvatten för att hålla oss under gränserna.
Länkar
Läs mer om vår dricksvattenkvalitet
Läs om Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten
Fakta
PFAS, (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), är ett samlingsnamn för cirka 5 000 industriellt framställda kemikalier. De används i ett stort antal produkter och tar extremt lång tid innan de bryts ner. Det gör att ämnena återfinns nästan överallt i miljön, både i vårt dricksvatten och vår mat. Många PFAS-ämnen misstänks vara skadliga för människor om man utsätts för höga halter under lång tid.
Källa: Svenskt Vatten