Så skyddar du dig och dina elprylar när åskan går
Att dra ur kontakten till TV:n eller datorn är ett klokt och enkelt sätt att skydda hemelektroniken när det åskar. Här får du några enkla trygghetstips, även för dig själv.
Varje år slår hundratusen blixtar ner runt om i Sverige. Du kan skydda både dig själv genom att följa några enkla grundregler:
- Att stanna inomhus är det bästa, plus att du undviker att vara nära lampor eller andra elektriska apparater som är kopplade till ett vägguttag.
- Vid ett nedslag någon annanstans kan strömmen färdas även genom vattenledningar, så en rekommendation från Elsäkerhetsverket är att avvakta med duschen tills det åskat färdig.
- Bilar och andra stängda fordon av metall är generellt sett säkra att vara i, då plåten leder strömmen ner i marken. Kan du inte söka skydd, så hukar du dig och håller ihop fötterna så mycket som möjligt. Undvik höjder, öppna fält och att stå vid enstaka träd, då blixten alltid söker kortaste vägen ner.
Hur ser det ut på den eltekniska fronten, då?
– Det händer att överspänningen från åska slår ut elmätare och utrustning ute hos våra kunder, men det är ändå relativt sällan. Genom att vi håller på att avveckla våra luftburna elledningar och ersätter dem med markledningar, så minskar också risken för nedslag i nätet, säger Trollhättan Energis elnätchef Robin Ruth.
Dra ur kablarna
Han påminner om att det är bra att dra ur strömkablarna till exempelvis TV, dator och andra mer värdefulla och känsliga prylar.
– Idag finns bra appar som varnar om åskan närmar sig. Det är ett bra hjälpmedel för att kunna agera i tid, påpekar Robin.
Har du fortfarande äldre telefonledningar anslutna till huset så är det bra att ta bort dem, om de inte längre används.
– Slår blixten ner så kan farligt höga spänningar ledas in den vägen. Fiberkablar leder däremot inte el, understryker Robin Ruth.
Är det mycket energi i överspänningarna vid ett blixtnedslag, så kan det i sämsta fall leda till brand i elutrustning eller ledningar.
– Du kan minska den risken genom att be din elinstallatör att installera ett överspänningsskydd.
Titta, lukta, lyssna
Om du misstänker att blixten slagit ned, så gör alltid en koll i alla utrymmen i huset flera gånger under första dygnet, så att inte en brand har utvecklats.
– Titta, lukta och lyssna. Och har du minsta misstanke om brand, så kontaktar du Räddningstjänsten. Upplever du problem med den elektriska installationen eller anslutna apparater, så vänder du dig direkt till en elinstallatör, påpekar Robin Ruth.