Hundra procent fossilfritt 2030
Senast 2030 ska Trollhättan Energi se till att alla bolagets produkter och tjänster är helt fossilfria. Det omfattar hela värdekedjan från råvara till tillverkning, leverans och användning av företagets produkter och tjänster ute hos alla privat- och företagskunder. - Det innebär att vi ställer ökade krav även på våra leverantörer och samarbetspartners. Och när det gäller vår egen verksamhet inom bolaget ska vi vara helt fossilfria redan 2025, deklarerar vd:n Pia Brühl Hjort.
I den nya bolagsstrategin som antogs hösten 2020 är ett uttalat övergripande mål just att fortsätta minimera såväl Trollhättan Energis som hela Trollhättans miljöpåverkan.
– Vi vill ta ansvar för vår stad och bli en ännu starkare samhällsaktör som jobbar effektivt med miljö- och hållbarhetsfrågorna. Därför lägger vi nu också extra fokus på att samordna alla insatser för att få största möjliga effekt. Det handlar både om hur vi fortsätter jobba internt, samtidigt som vi ställer ökade krav på produkter och tjänster från alla våra leverantörer och samarbetspartners, påpekar Pia Brühl Hjort.
”Vi har redan kommit långt”
Rekryteringen av kvalitetsansvariga Sandra Magnusson (bilden) är en tydlig markering i det arbetet. Hon har en nyckelroll i det fortsatta och vässade hållbarhetsarbetet.
– Vi har redan tidigare kommit långt, men syftet nu är att verkligen mejsla fram den röda lokala tråden utifrån de globala hållbarhetsmål som FN beslutat om i Agenda 2030, säger Sandra.
Ett tydligt steg är bolagsstyrelsens eniga beslut om att hela den så kallade värdekedjan ska vara fossilfri 2030. Det innebär i praktiken att såväl produktion som leveranser av inköpta varor och tjänster, liksom Trollhättan Energis egen verksamhet och bolagets produkter och tjänster, inte i någon fas innebär användande av fossila bränslen.
I linje med nya visionen
– Vi ska göra allt vi kan för att även våra kunder, både företag och privatpersoner, ska kunna vara helt fossilfria 2030. Därför måste vi bli ännu tydligare i vår kravställning även tidigt i värdekedjan och verkligen skapa förutsättningarna, påpekar Pia Brühl Hjort.
Hon ser det som en naturlig utveckling helt i linje med Trollhättan Energis nya vision; ”Den goda kraften för generationer”.
För Trollhättan Energis egen del är målsättningen om 100 procent fossilfrihet inom bolaget satt redan till 2025.
– Vi är redan på god väg, men här gör vi nu en noggrann intern inventering av all vår verksamhet. Självklart ska vi fortsätta vara en föregångare. Fossilfritt och förnybart är ju inget nytt för oss, men vi ska driva arbetet ännu mer strukturerat, påpekar Sandra Magnusson.
”Vi ska fortsätta vara en möjliggörare”
Elleveranserna kommer exempelvis redan idag från förnybara energikällor och externa transporter av flis till värmeverket på Stallbacka styrs nu mot biogas. Flisen är dessutom rester från skogen som omvandlas till fjärrvärme märkt Bra miljöval, som värmer tusentals företag och hushåll i Trollhättan. Det finns många fler hållbara exempel. Och de kommer att följas av fler konkreta åtgärder.
Trollhättan Energis nu tydligt uttalade mål om en helt fossilfri värdekedja, går också helt i linje med Västra Götalandsregionens och Trollhättans Stads ambitioner. Sandra Magnusson understryker att vägen till framgång är ett systematiskt och strukturerat miljöarbete i nära dialog med leverantörer och andra samarbetspartners.
– Det skapar ett gemensamt engagemang. Och tack vare att vi jobbar och utvecklas tillsammans över alla våra verksamhetsområden inom Trollhättan Energi, så kommer vi också att få ut maximalt av den stora kunskap och medvetenhet som redan finns hos oss. En hållbar utveckling för Trollhättan här och nu, och för kommande generationer, är ju ett övergripande mål i allt vi gör. Vi ska fortsätta vara en möjliggörare och en avgörande kraft i det arbetet. Utvecklingen av våra digitala tjänster är ett viktigt verktyg som också skapar mervärden för våra kunder, understryker Sandra Magnusson.
En hållbar liten ordlista:
Fossilfri: När energin som används inte kommer från fossila bränslen som kol, olja och gas och därmed inte heller bidrar till ökade koldioxidutsläpp.
Förnybar: Energi från källor som hela tiden naturligt förnyas och inte kommer att ta slut. Sol, vind, vatten och biobränsle är några exempel.
Klimatneutral: När en verksamhet sammantaget inte medverkar till klimatförändringarna.
Klimatpositiv: När en verksamhet binder mer koldioxid än vad som släpps ut.
Klimatberäkning: En överblick av verksamhetens sammanlagda klimatpåverkan, som kartlägger var utsläppen av växthusgaser sker och hur stora de är.
För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort, vd: 0520-49 75 86
Sandra Magnusson, kvalitetsansvarig: 0520-49 75 47