Snart startar utbyggnaden av Trollhättans reningsverk
Arbetet med framtidens miljötillstånd för Trollhättans avloppsreningsverk Arvidstorp går nu in i slutfasen. – Vi märker redan nu att vissa värden överskrider vårt befintliga tillstånd så vi står inför viktiga investeringar, säger Anna Berts Miljöingenjör på Trollhättan Energi. Avloppsreningsverket renar allt toalett-, disk- och duschvatten från Trollhätteborna innan det förs tillbaka till Göta Älv. Målet […]
Arbetet med framtidens miljötillstånd för Trollhättans avloppsreningsverk Arvidstorp går nu in i slutfasen.
– Vi märker redan nu att vissa värden överskrider vårt befintliga tillstånd så vi står inför viktiga investeringar, säger Anna Berts Miljöingenjör på Trollhättan Energi.
Avloppsreningsverket renar allt toalett-, disk- och duschvatten från Trollhätteborna innan det förs tillbaka till Göta Älv. Målet är att ett moderniserat avloppsreningsverk ska stå klart år 2025 med ännu bättre biologisk rening och utvecklad slamhantering.
Redan 2017 påbörjades arbetet med att se över kapaciteten och det tillstånd som gavs 2010. För att formellt förbereda för skärpta miljökrav arbetar Trollhättan Energi nu också med en ny tillståndsansökan som beräknas skickas in till Länsstyrelsen för prövning under våren 2019.
– Det vi vet idag är att vi kommer behöva hantera ökade avloppsmängder i framtiden. Därför känns det bra att vi redan nu har kommit så här långt i vår ansökan till Länsstyrelsen, säger Anna Berts.
Att det är bråttom bekräftas av den årliga miljörapporten för 2018 som Trollhättan Energi nu har lämnat in till Länsstyrelsen. Där noteras att det inkommande avloppsvattnet, på grund av fler toppar, totalt sett har innehållit för mycket organiskt material i förhållande till tillståndet.
– Men trots att det inkommande organiska materialet ökat har inte reningen av vattnet som går tillbaka ut till Göta Älv påverkats, betonar Anna Berts.
Torra sommarperioder i kombination med fler skyfall skapar ojämna flöden i tunnelsystemet. Vid lägre flöden samlas det organiska materialet och när skyfallen sedan kommer spolas större mängder än normalt in till verket. Reningsverket byggdes 1968 och börjar alltså få några år på nacken. Förutom påverkan från vädret så medför också fler Trollhättebor och bostäder ökade krav på Arvidstorp, både när det gäller kapacitet och reningsteknik.
Det första praktiska steget till ett mer modernt reningsverk är att slamhanteringen flyttas från bergrummet till en ny byggnad på markplan.
– I dagsläget är det trångt, bullrigt och dålig luft på grund av öppna processer och transporter nere i berget. Med en ny byggnad i markplan får vi en bättre arbetsmiljö utan att det sker på bekostnad av närboende och miljön, samtidigt som vi gör plats för den utökade reningen i bergrummet, säger Per Rundahl processingenjör på Trollhättan Energi.
Arbetet med utbyggnationen av den biologiska reningen drar igång så fort det nya tillståndet är klart.
– Vår ambition är att börja bygga för slamhanteringen nu under våren och vi kommer att föra en tät dialog med de kringboende för att störa så lite som möjligt, säger Per Rundahl.
Vill du ha löpande information kring detta projekt direkt i din mejlkorg?