Sprängningarna snart klara: Så byggs den biologiska reningen ut i avloppsreningsverket

För att uppfylla det nya miljötillståndet måste Arvidstorps avloppsreningsverk eliminera ännu mer kväve och fosfor. Samtidigt ökas inflödeskapaciteten från 1000 liter i sekunden till 1400 liter. Nu går det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget. - Det är mycket logistik och en oerhört snäv tidsram, men vi följer tidsplanen, säger Peter Albertson, avdelningschef för avloppsreningsverket.

Utvecklingen av reningen är ett av fyra strategiska investeringsområdena i Vattenpaketet, som handlar om att säkra bra dricksvatten, uppdatera avlopps- och vattenledningsnät och utveckla reningsprocesserna utifrån framtida behov och krav. Arbetet är i full gång sedan flera år tillbaka på flera fronter och ett av de större projekten sker under marken. Närmare bestämt i det stora bergrummet på Arvidstorp, där Trollhättans avloppsreningsverk funnits i 55 år. Det har genom åren byggts ut i etapper och just nu pågår nästa omfattande utbyggnadsfas med fokus på biologisk rening. Utvecklingen är resultatet av de skärpta kraven i länsstyrelsens miljötillstånd för anläggningen.

160 meter nytt bergrum med reningsbassänger

– Sedan i somras har vi sprängt för att göra plats för våra nya och sammanlagt 160 meter långa reningsbassänger, så att vi kan komplettera våra två befintliga biologiska reningssteg med ett tredje. Investeringen är en förutsättning för att avloppsinfrastrukturen i hela Trollhättan ska fortsätta fungera och för att boende nedströms mot Göteborg ska kunna fortsätta använda Göta älv som sin dricksvattentäkt. För när vi renat vårt avloppsvatten så släpps det ut i Göta älv igen, förklarar Peter Albertson.
 
Ytterligare 160 meter långa och tolv meter breda nya tunnelrum har nu skapats. 18 000 av beräknade 30 000 kubikmeter sprängsten har transporterats bort. Nu pågår sprängningarna av själva bassängerna, som mäter ned till tolv meters djup. Bassängerna är i sig ett omfattande projekt, men utöver den nya BIO 3-linjen så ska Arvidstorps anläggning för rötning av slam också kompletteras med utvecklad rening. Dessutom ska flödena i avloppsreningsverket styras om för att få ut maximal reningseffekt. Allt ska vara klart lagom till julfirandet 2024 och vara helt intrimmat innan sommarsemestrarna 2025.

Utökar till 1400 liter per sekund 

– Vi är måna om att den uppdaterade reningen ska uppfylla alla högt ställda krav och bidra till ökad hållbarhet under lång tid framöver. I och med att Trollhättan växer så ökar också trycket på reningsverket och vi kommer genom den här utbygganden att öka vår kapacitet från 1 000 liter vatten per sekund till 1 400 liter. Det är en avsevärd kapacitetsökning, konstaterar Peter Albertson.
 
Arbetet genomförs i samarbete med Peab genom ett så kallat partneringavtal, för att få maximal kvalitet och kostnadseffektivitet i projektet. Det inkluderar hundratals personer, från miljöexperter och konstruktörer till sprängarexperter, utöver alla som är involverade från Trollhättan Energi. Bolagets styrelse och styrelsen för ägarbolaget Trollhättan Stadshus AB har sammanlagt avsatt 586 miljoner kronor för genomförandet av BIO 3 som en del av Vattenpaketet. Framtidsinvesteringarna som ingår i paketet innebär att taxorna för vatten och avlopp behöver höjas lite mer än vanligt även de kommande åren, i enlighet med den långsiktiga investeringsplan som Trollhättan Energi lagt fast.
 
– BIO 3 är ett komplext projekt, men så här långt fungerar allting väldigt bra och vi håller tidplanen. Vi har ett väldigt bra samspel och alla involverade har en förståelse för de utmaningar som var och en har. Det är en förutsättning för att vi tillsammans ska lyckas, understryker Peter Albertson.

Snart minskar lastbilstrafiken 

När sprängningarna av nya tunnlar och bassänger är klara sent under våren 2023 är nästa steg att gjuta de nya bassängerna. För att hålla högsta tänkbara tempo så kommer delar av betongfundamenten att prefabriceras och levereras färdiga.
Samspelet med de närboende är fortsatt prioriterat.
– Vi skickar sms till alla i närområdet inför varje sprängning och gör vårt absolut bästa för att minimera störningarna. När sprängningarna är klara senare i vår så kommer lastbilstrafiken till och från anläggningen att minska, säger Peter Albertson.
Sprängstenen från bergrummet körs till markområdet utmed riksväg 44 där den nya återvinningscentralen ska byggas. Stenen kommer att återvinnas och användas som anläggningsmaterial.

Nyheten publicerad: 2023-02-06

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.