Största solcellsanläggningen hittills: ”Vi vill vara med och visa vägen”

Trollhättan Energi har tecknat avtal för sin hittills största installation av en solcellsanläggning. I höst monteras närmare 500 solpaneler på taket till Folkets Hus Kulturhuset mitt i stan. – Det här är ett sätt för oss att vara med och visa vägen för en hållbar utveckling, säger Folkets Hus Kulturhusets VD Jonas Torrestad. Folkets Hus […]

Trollhättan Energi har tecknat avtal för sin hittills största installation av en solcellsanläggning. I höst monteras närmare 500 solpaneler på taket till Folkets Hus Kulturhuset mitt i stan.
– Det här är ett sätt för oss att vara med och visa vägen för en hållbar utveckling, säger Folkets Hus Kulturhusets VD Jonas Torrestad.

Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan är en given samlingspunkt för tusentals besökare varje vecka. Konferenser, seminarier, lunchrestaurang, shower, konserter, biblioteket och biosalongerna har gjort det till en självklar träffpunkt i centrum. I huset finns bland annat även Närradion och Folkuniversitetets gymnasieskola. I höst tar Folkets Hus Kulturhuset också ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete, då 464 solpaneler på sammanlagt nästan 1 000 kvadratmeter kommer att täcka merparten av taken.
– Det ger oss en kapacitet som kommer att täcka omkring 15 procent av hela vårt energibehov. Anläggningen kommer att ge oss 135 000 av de 870 000 kilowattimmar som vi använder under ett år, berättar fastighetsansvarige Andreas Karlsson.

Motsvarar 15 villainstallationer
Den totala paneleffekten är 153 kilowatt, vilket motsvarar solanläggningar för omkring 15 villor.
– Det här är helt klart den största solcellsanläggningen vi har tecknat avtal för hittills. Det känns fantastiskt inspirerande, säger Robert Magnusson, projektledare för Smarta tjänster hos Trollhättan Energi.

Bolaget har det senaste året gjort ett 40-tal lokala installationer. Och intresset fortsätter att öka.
– Vi hjälper både stora och små kunder hela vägen från beräkning till beställning och installation. Hittills är det mest villaägare som beslutat sig för att producera klimatsmart el på sitt eget tak, men intresset från företagen blir större och större, konstaterar Robert.

För Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan handlar det om en nettoinvestering på omkring en miljon kronor, när det statliga investeringsbidraget räknats in.
– Vi räknar med att detta betalar sig genom sänkta energikostnader redan efter knappt åtta år, men framför allt känns det bra att ta vara på solens resurser, säger VD:n Jonas Torrestad, som också ser värdet i att vara med och visa vägen mot ett mer hållbart samhälle.
– Samtidigt vet vi att dagens kunder och konsumenter ställer högre krav även inom det här området. Så solenergin stärker helt klart vårt varumärke i det perspektivet, påpekar han.

Montering i september
Under sommaren gör Folkets Hus Kulturhuset en tidigare planerad målning av sina tak. Så fort det är klart kommer de 464 solpanelerna på vardera 1 x 2 meter och en effektgaranti på 25 år, att börja monteras i början av september. Fem så kallade växelriktare ser till att solen direkt omvandlas till el. Eventuellt överskott under sommarmånaderna säljs tillbaka till Trollhättan Energi.
– Men med tanke på att vi har restaurangen med kök samt biografen och biblioteket igång året runt, så tror vi att vi kommer att behöva nästan alla solel själva även under sommaren, påpekar Andreas Karlsson.

Kranmärkning redan gjord
Tidigare har Folkets Hus Kulturhuset genom att bli Kranmärkt av Trollhättan Energi också beslutat att ta bort allt buteljerat vatten och endast servera kranvatten. Att köpa vatten på burk eller flaska kostar inte bara mer i plånboken. Det belastar miljön upp till 300 gånger så mycket i form av energi, material och transporter, jämfört med att bara vrida på kranen. Med sin satsning på solenergi markerar man således nu ytterligare ambitionen att satsa hållbart. Exakt hur mycket el solenergin ger kommer även att kunna följas av alla besökare.
– Förutom att de ansvariga har full koll på solcellsanläggningen i sin mobilapp är tanken att det ska monteras flera bildskärmar i lokalerna där alla kan följa driften, berättar Patrik Karlson, solenergirådgivare hos Trollhättan Energi.

Vill du veta mer?
Kontakta Jonas Bergqvist, försäljningschef, Trollhättan Energi
Tel 0520-497510

Nyheten publicerad: 2019-06-18

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.