Textiljakten är tillbaka 9 november: Årskurs 4-6 leder jakten på gamla kläder och textilier
Nästan sju ton blev resultatet när den första upplagen av Textiljakten genomfördes i november 2019. Nu är Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun tillbaka med sitt lyckade samarbete för att få ännu fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna. Under tre veckor, den 9-27 november, bjuds nu eleverna i årskurs 4-6 i hela Trestad in att vara med och leda årets jakt i respektive kommun.
Att tillverka kläder och andra textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.
– Textiljakten är ett sätt för oss att tillsammans i Trestad sätta fokus på en oerhört angelägen hållbarhetsfråga. Responsen blev väldigt bra förra året, så nu vi kör en ny omgång, säger Trollhättan Energis skolkommunikatör Kenneth Wilson.
Inbjudan till åk 4-6 i Trollhättan
Textilier kräver mycket energi, vatten och kemikalier
– Bakgrunden till Textiljakten är enkel. Vi kan spara vår miljö enormt mycket bara genom att sluta kasta urvuxna eller slitna kläder i soporna. Med dagens teknik är det en resurs som inte bara kan återanvändas utan också återvinnas och förvandlas till nya material, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation, som är lite av spindeln i nätet för Textiljakten.
Wargön Innovation är ett helägt dotterbolag till Innovatum AB i Trollhättan och finansieras av EU, Västra Götalandsregionen, Vänersborgs kommun och Fyrbodals kommunalförbund, där både Trollhättan och Uddevalla ingår.
– Vårt uppdrag är att möjliggöra produktion av framtidens material och en väg dit är att bland annat att utveckla metoder för att återvinna textilier av olika slag, förklarar Susanne Eriksson.
Elever i årskurs 4-6 bjuds in särskilt
I Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla kommer samtliga klasser i årskurs 4-6 att bjudas in att vara med. Med anledning av corona så kommer dock inga särskilda insamlingssäckar att delas ut i de tre kommunernas skolor i år.
– Vi undviker besök i skolorna, så eleverna och deras anhöriga packar istället kläder och textilier i egna påsar eller säckar och tar med till skolan. Och sedan ser vi till att komma och hämta dem utanför skolorna efter den 27 november när tre veckor har gått och insamlingen är klar, förklarar Cecilia Selander, kommunikationsansvarig hos Uddevalla Energi.
Textiljakten är tillbaka!
Den 9 november kör Textiljakten 2020 igång.
I år bjuder vi särskilt in alla elever i årskurs 4, 5 och 6.
Under 3 veckor, med start den 9 november, samlar ni i klassen in alla gamla kläder och textilier och tar med till skolan. Efter den 29 november kommer vi ut och hämtar era säckar och påsar utanför skolan.
Nu hjälps vi åt att slå rekord! Och alla klasser som deltar har chansen att vinna i utlottningen av ett studiebesök med buss och fika våren 2021 på Wargön Innovation, där man utvecklar nya metoder att återvinna textilier.
Studiebesök hos Wargön Innovation
Alla klasser som är med i Textiljakten 2020 deltar dessutom i utlottningen av ett studiebesök hos Wargön Innovation under våren 2021. En klass per kommun har chansen.
– Att tre kommuner går samman så här skickar rätt signaler och tillsammans kan vi verkligen förändra förhållningssättet till textilier. Idag har vi generellt sett en stor överkonsumtion av kläder, konstaterar Vänersborgs miljöstrateg Boel Carlsson, som tidigare bland annat drivit ett stort och lyckat skolprojekt i Vänersborg med fokus på att minska energianvändandet
Tre kommuner, tre veckor, 30 ton
Under parollen 3 kommuner, 3 veckor och 30 ton tar de tre kommunerna nu ny sats. Och självklart har även allmänheten möjlighet att vara med i Textiljakten och bidra till att i år tillsammans försöka jaga in 30 ton.
– Vi siktar högt. Och har du ingen i familjen eller bekantskapskretsen som går på mellanstadiet, så använder du bara de befintliga containrar för textilier, kläder och skor som redan finns i vid återvinningsstationerna i alla tre kommunerna. Vi kommer att tömma dem extra ofta under Textiljaktens tre veckor, säger Susanne Eriksson.
Allt som lämnas in måste läggas i plastpåsar, vara torrt och inte vara nedfläckat med färg eller kemikalier.
– Men om det slitna textilier eller om det är trasiga kläder spelar ingen roll, påpekar Susanne Eriksson.
Mer om Textiljakten och Wargön Innovation
Det mesta kan återanvändas
Förra året lämnades drygt 75 procent av det som kom in från Textiljakten till återanvändning via Second Hand-butiker, till förmån för välgörande ändamål. Det motsvarade fem ton och säger en del om hur mycket som finns i lådor och garderober till ingen nytta. I samarbete med insamlingsorganisationen Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå) sorterar och väger Wargön Innovation allt som samlas in under de tre veckorna.
Premiären för Textiljakten förra året väckte stor uppmärksamhet runt om i Sverige.
– Vi ser nu flera liknande initiativ på flera olika håll, säger Magnus Nilsson, insamlingsansvarig hos Björkåfrihet, som är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.
Under 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella second hand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifiering enligt ISO9001/14001.
För mer information om Textiljakten, kontakta:
Kenneth Wilson, kommunikatör, Trollhättan Energi, tel 0520-49 75 43
Susanne Eriksson, Projektledare, Wargön Innovation, tel 0705-18 95 28
Cecilia Selander, kommunikatör Uddevalla Energi, tel 0522-58 07 32
Thomas Fridén, kommunikatör Vänersborgs kommun, tel 0521-71 11 12