Trollhättan Energi är navet i energiomställningen i Trollhättan
Hur kan den energi som används – användas klokt och den energi som i dagsläget inte används alls tas tillvara? Hur kan användningen av energi visualiseras så att Trollhätteborna får en större förståelse och medvetenhet om hur och när de använder sin energi? Hur kan vi jobba mer cirkulärt, tillsammans? Det är några av de frågor Trollhättan Energi ställer sig just nu.
Alla, privatpersoner, företag och verksamheter i Trollhättan är beroende av energi i form av bland annat el och värme. Samtidigt som hela samhället elektrifieras behöver energianvändningen balanseras mellan tillgång och efterfrågan och produktionen behöver ske så hållbart som möjligt. Energifrågan är helt enkelt en förutsättning för att få vardagen att fungera och Trollhättan Energi är navet i energiomställningen i Trollhättan.
– Vi kan inte lösa framtidens energiförsörjning på egen hand. Tillsammans med andra, kunder och partners, ställer vi nu om. Vi har precis lanserat vårt nya utseende som tydligt för tankarna till kraft, cirkularitet och öppenhet för att visa att vi menar allvar med vår vision, att vara den goda kraften för generationer, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi
Lokal el ger förutsättningar för näringslivet att växa
Och mycket är på gång. Bland annat undersöker Trollhättan Energi möjlighet att öka andelen egenproducerad, förnybar el för att minska inköpen och säkerställa tillgången på el till sina kunder. Behovet är stort, framför allt för att skapa förutsättningar för fler företagsetableringar i framtiden. Beslutet att bygga en solcellspark vid väg 44 i Trollhättan är redan klart. Den ska stå klar under 2024 och generera 3,4 GWh (3,4 miljoner kilowattimmar) per år. Det motsvarar vad närmare 200 villor med direktverkande el använder.
– Solcellsparken är placerad i ett område som har ett stort elbehov framöver. Där kommer den göra stor nytta för företagarna, fortsätter Pia.
Samtidigt som Trollhättan Energi gör nytta lokalt är energiomställningen inte en utmaning bara för Trollhättan. Att producera el från förnybara källor som exempelvis sol, vind och vattenkraft och leverera den till de platser som behöver den just när de behöver den är en utmaning för hela Sverige.
– Solkraft som exempel, genererar ju inte energi hela tiden. Därför behöver vi också fundera på hur vi kan lagra energi på olika sätt. Redan idag lagrar vi energi i form av varmvatten i ackumulatortanken på Stallbacka värmeverk. Men även batterier för lagring av el kan behövas eller att lagra energin i form av vätgas, säger Pia.
Trollhättan Energi undersöker nu tillsammans med tre andra energibolag i Sverige,vilken roll i vätgasvärdekedjan kommunägda energibolag kan ta. Detta sker under projektledning av organisationen Vätgas Sverige.
– Många är överens om att vätgas som framställs på ett hållbart sätt kan få en nyckelroll i övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor och hållbara energisystem. En utveckling som blir spännande att följa, säger Pia.
Går det att göra biokol av avloppsslam?
I vintras, när elsystemet i Sverige var kraftigt ansträngt och Energimyndigheten larmade om en så kallad manuell förbrukningsfrånkoppling, MFK, blev det tydligt för alla hur viktigt el- och energi är för att samhället ska fungera. .
– På Trollhättan Energi fokuserar vi mycket på att använda den energi vi har på ett klokt sätt och ta vara på den energi som kanske inte används alls idag. Bland annat tittar vi på om det går att göra biokol av Trollhättebornas avloppsslam som skulle kunna bli en resurs för någon annan, säger Pia.
Ett annat exempel på smart resursanvändning är att Trollhättan Energi nu successivt monterar smarta vattenmätare. Dessa kan upptäcka och larma om vattenläckage både hos kunderna och i vattenledningarna i gatan.
En del av det som Trollhättan Energi utreder blir inte verklighet. Något som energibolaget menar är precis så det ska vara.
– Vi är måna om att lägga resurserna på rätt saker. Det vi helt säkert vet är att förutsättningarna förändrar sig hela tiden. Ett projekt vi pausar idag kan visa sig vara högaktuellt i morgon. Jag är ödmjuk och hoppfull inför omställningen, avslutar Pia.
Fakta: fler projekt inom energi och hållbarhet
- Vid Arvidstorps avloppsreningsverk omvandlas nu gas från rötningen av slammet till både fjärrvärme och el. När den utvecklade biologiska reningen BIO 3 är intrimmad 2025 kommer motorn att generera energi motsvarande behovet för hela den nya linjen. Målet är att Arvidstorps avloppsreningsverk ska bli självförsörjande på värme.
- Trollhättan Energi förstärker elnätet och bygger en ny mottagningsstation i Trollhättan. Projektet görs för att öka kapaciteten i elnätet och möjliggöra för elektrifieringen av Trollhättan.
- Hur kan laddinfrastrukturen byggas ut i Trollhättan utan att öka effekten i elnätet? Den frågan ställer sig Kraftstaden, Eidar och Trollhättan Energi tillsammans i projektet ”iTEK” som drivs av Innovatum. Syftet är att mötas i dialog och komma fram till bra lösningar tillsammans.
- Trollhättan Energi bygger en ny återvinningscentral och vill skapa ännu bättre förutsättningar för återbruk och återvinning i Trollhättan.