Trollhättan Energi bygger solcellspark
Nu är det klart att Trollhättan Energi bygger en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson.
Placeringen blir utmed riksväg 44 i närheten av Stallbackarondellen. Där blir solcellsparken granne med Trollhättan Energis nya Återvinningscentral som väntas stå klar under 2024, medan solparken beräknas vara färdig runt årsskiftet 2023/2024.
– När avtalet är klart med leverantören av de nästan 6 000 solpanelerna nu under hösten, så räknar vi med att det ska ta ungefär ett år tills anläggningen kan tas i bruk, säger Jenny Andersson.
Marken kommer att arrenderas av Trollhättans Stad, som också är ägare av Trollhättan Energi.
3,4 miljoner kilowattimmar per år
Beräknat utifrån att anläggningen ska ge ett rejält tillskott tack vare solens strålar från mitten av april till mitten av oktober, så förväntas den årligen producera 3,4 GWh (3,4 miljoner kilowattimmar). Det motsvarar vad närmare 200 villor med direktverkande el använder.
– Av naturliga skäl kommer mest el att produceras under sommaren när behovet här är som lägst, men då bidrar vår solel till att minska behovet av fossilbaserad elproduktion nere i Europa eftersom elnäten är sammanknutna. Så även om vi redan nu enbart säljer förnybar el, så innebär vår investering i solparken ett minskat globalt klimatavtryck. En park i den här storleken minskar koldioxidutsläppen med 1500 ton per år, betonar Jenny Andersson.
Trollhättan Energi bygger solcellspark
Trollhättan Energi ska bygga en solcellspark på en yta motsvarande nästan sex fotbollsplaner. Den kommer att producera omkring 3,4 miljoner kilowattimmar per år och beräknas vara färdig att tas i bruk runt årsskiftet 2023/2024. - Det här är ett viktigt steg som gör att vi i Trollhättan blir mer självförsörjande på förnybar el. Det kommer inte minst att gynna de lokala företagen och vara en fördel vid näringslivsetableringar, säger affärsutvecklaren Jenny Andersson. Möt henne här och se var parken kommer att anläggas utved Riksväg 44.
Ingen har kunnat undgå det extrema läget inom energisektorn efter Rysslands invasion av Ukraina. Det har ökat takten i energiomställningen.
– Det krävs en omställning, samtidigt som elektrifieringen av samhället innebär en ökad efterfrågan. Vi jobbar nu ännu mer intensivt med att skapa lokala förutsättningar och solcellsparken är en del i den satsningen. Det känns väldigt bra att vi nu hittat en modell som nu också ger en hållbar ekonomi, säger Trollhättan Energis vd Pia Brühl Hjort.
Underlättar nya företagsetableringar
Bolagets styrelse gav tummen upp till investeringen på 27 miljoner kronor vid fredagens sammanträde. Anläggningens livslängd är omkring 30 år. Att Trollhättan Energi nu ökar mängden kostnadseffektiv el i energisystemet, väntas också underlätta för fler näringslivsetableringar i kommunen.
– Energikostnaden blir allt viktigare vid större etableringar och genom att vi kan minska andelen inköpt el från regionnäten, så kan vi också hålla nere våra priser och fortsätta tillhöra de energibolag som har bland landets lägsta elnätspriser. Det betyder mycket för näringslivet, konstaterar Pia Brühl Hjort.
Planen på en solcellspark har funnits sedan 2018.
– Nu har vi hittat en paketering som gör att det blir attraktivt för kunderna, samtidigt som vi bidrar till att stärka det lokala näringslivet. Det är viktigt för oss. Genom vår modell Kraftkombo samspelar vi redan med det lokala näringslivet och köper el tillsammans, för att få ett så bra och stabilt elpris som möjligt över tid, påpekar Pia Brühl Hjort.
Effekt på 3 megawatt
Innan byggstart av solcellsparken inväntar Trollhättan Energi ett formellt godkännande av Länsstyrelsen med ett angivet avstånd mellan anläggningen och den större bergknalle som finns på området och som är hemvist för värdefullt växt- och djurliv.
– Tomten vi kommer att ta i anspråk är totalt sex hektar och vi räknar med att använda omkring fyra. Solpanelerna placeras vinklade på stålställningar i marken med omkring nio meter mellan varje rad, förklarar Jenny Andersson.
En solcellspark med effekten 3 megawatt är förhållandevis en stor anläggning, men det finns större. Den största finns i skånska Skurup med en effekt på 18 megawatt. Den togs i bruk i början av 2022.
För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort
VD, Trollhättan Energi
020-89 90 00