Trollhättan Energi en viktig partner i byggandet av hållbara stadsdelen Vårvik
När stadsdelen Vårvik ska byggas med 1500 bostäder och lokaler för butiker och kontor, så har Trollhättan Energi en viktig roll kring infrastrukturen för vatten, avlopp, avfall och återvinning, fjärrvärme och fiber. - Det känns fantastiskt spännande och roligt att vara med och skapa en helt ny stadsdel med fokus på hållbarhet, säger vd:n Pia Brühl Hjort.
Hela Vårviksprojektet drivs av det nybildade bolaget Trollhättan Exploatering, som i sin tur ägs av Trollhättans Stad och är ett systerbolag till de kommunala bolagen Kraftstaden Fastigheter, Eidar Trollhättans bostadsbolag och Trollhättan Energi. Bolaget har skapats för att exploatera Vårvik på ett smidigt sätt. Arbetet förväntas pågå till 2030, men de första bostäderna ska stå klara för inflyttning redan 2023. Då ska också Trollhättan Energi ha sett till att infrastruktur för vatten och avlopp, fjärrvärme och fiber finns på plats, liksom lösningar för att hantera avfall och återvinning. Infrastrukturen för el kommer att byggas av Vattenfall Eldistribution.
”Lösningar med ett cirkulärt perspektiv”
Trollhättan Energis styrelse har nyligen reserverat 52 miljoner kronor till nödvändiga investeringar för att skapa förutsättningar för de som successivt kommer att etablera sig med fastigheter i den nya stadsdelen.
– Det som gör Vårvik extra intressant är den uttalade ambitionen att skapa en stadsdel med fokus på såväl social som miljömässig hållbarhet. Det stämmer helt överens med hur vi ser på vår roll i utvecklingen av Trollhättan och nu handlar det om att överväga vilka lösningar som håller över tid i ett cirkulärt perspektiv, påpekar Pia Brühl Hjort.
Nu byggs infrastrukturen
Trollhättan Energis chef för Affärsområde Vatten, Synnöve Holm, är företagets representant i styrgruppen för Vårvik, där även NCC, Kraftstaden Fastigheter och Trollhättans Stad sitter med. Sedan 2018 drivs projektet via ett så kallat partneringsamarbete och fram tills nu har det handlat om ett omfattande saneringsarbete av marken runt det som tidigare var Stridsberg & Biörcks industriområde. Under 2021 är det dags för nästa fas som, förutom Trollhättan Energis delar, också omfattar byggnation av vägar, gång- och cykelbanor. Samtidigt har bygget av den 240 meter långa Stridbergsbron, som ska knyta Vårvik till centrum, påbörjats både vid Hjulkvarn och på Vårviksidan.
Bra miljöval med fjärrvärme
– Vi har aldrig varit med och skapat en hel ny stadsdel förut och det kräver mycket samverkan. Jag tycker det fungerar fantastiskt bra och vi lär oss mycket av ett så här stort projekt. För vår del handlar det nu om att etablera infrastrukturen som vi ansvarar för och sedan föra dialog med de som ska bygga på området. Vatten, avlopp och avfallshantering är ju inget tillval för dem, men däremot finns det egentligen inga garantier för att alla ansluter sig till vårt öppna fibernät eller vårt fjärrvärmenät, bara för att vi nu beslutat att etablera det. Men vi skapar förutsättningar för hållbara lösningar och vår fjärrvärme är ju exempelvis klassad som Bra miljöval, påpekar Synnöve Holm.
Fiber och IoT för smarta tjänster
Eftersom biltrafik ska minimeras på Vårvik ställs också krav på smidiga lösningar för återvinning och avfallshantering. Även laddstolpar för elfordon och smarta tjänster knutna till Internet of things diskuteras för att möjliggöra olika typer av framtidstjänster.
– Vi är flera från olika affärsområden inom Trollhättan Energi som kontinuerligt deltar i arbetet med Vårvik. Bland annat är vi expertstöd när det gäller hanteringen av dagvattnet. Den nya stadsdelen kommer att bestå av mycket grönytor och då gäller det att anpassa hanteringen av regnvatten på ett smart sätt för att leda det ut i älven, förklarar Synnöve Holm.
Själva anläggningsarbetet inom Trollhättan Energis ansvarsområden utförs av projektörer som anlitas av NCC.