Trollhättan Energi levererar framtidens vatten till Lilla Edet

Nyligen tog Uddevalla beslutet att ansluta sig till Trollhättan Energis nya råvattenledning ute i Vänern, för att säkra framtidens dricksvatten. Nu har även Lilla Edets kommun beslutat om samarbete och med start 2026 ska färdigt dricksvatten köpas direkt från Trollhättans nya vattenverk. – Det här stärker ytterligare projektet och bekräftar att vi tagit ett klokt […]

Nyligen tog Uddevalla beslutet att ansluta sig till Trollhättan Energis nya råvattenledning ute i Vänern, för att säkra framtidens dricksvatten. Nu har även Lilla Edets kommun beslutat om samarbete och med start 2026 ska färdigt dricksvatten köpas direkt från Trollhättans nya vattenverk.
– Det här stärker ytterligare projektet och bekräftar att vi tagit ett klokt initiativ, säger Synnöve Holm, affärsområdeschef för vatten och avlopp hos Trollhättan Energi.

Trollhättan Energis styrelse och ägaren Trollhättans Stad har enhälligt beslutat att de kommande sex åren investera totalt 1,5 miljarder i ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning ute i Vänern, utvecklade reningsprocesser vid Arvidstorps avloppsreningsverk samt fortsatt förnyelse av distributionsnätet. Det ska säkra att invånarna får trygga och hållbara leveranser även i framtidens Trollhättan.

Klartecken även från Lilla Edet

Just nu pågår intensiv projektering av det nya vattenverket samt råvattenledningen med tillhörande anläggningar. Ledningen, där råvattnet ska tas, sträcker sig fem kilometer ut i Vänern från Nordkroken i Vargön. Den 8 april beslutade Uddevalla att man via sitt vattenbolag Västvatten ska ansluta sig till projektet och dra en vattenledning från Trollhättan Energis nya råvattenledning till sitt vattenverk i Uddevalla.

Nu har Lilla Edet beslutat att göra samma sak, men också ta steget fullt ut och köpa helt färdigt dricksvatten från Trollhättan. De nya vattenledningarna till grannkommunen i söder kommer således gå via Trollhättans nya vattenverk, medan Uddevalla enbart leder råvattnet från Vänern hem till sig och bearbetar det till färdigt dricksvatten i sitt eget verk.
– Denna lösning medför ett robust system som säkerställer att våra invånare kan få ett framtida dricksvatten av hög kvalitet, säger Franz Wallebäck, enhetschef vatten och avlopp i Lilla Edet.

”Samhällsekonomiskt klokt”

Idag tar Lilla Edet största delen av sitt dricksvatten från Göta älv, precis om Trollhättan. Att istället ta råvattnet från Vänern ger högre kvalitet.
– Ju fler som kan dra nytta av den här långsiktiga satsningen och dela på kostnaderna, desto bättre är det förstås ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Trollhättan Energis vatten- och avloppschef Synnöve Holm.
Företaget är nu mitt uppe i tillståndsprövningen, som i slutänden ska landa i en så kallad vattendom från Mark- och miljödomstolen.

Start i höst

Ambitionen är att anläggningarbetena ska kunna starta i höst. År 2026 ska hela projektet med ny ledning, nytt vattenverk och utvecklad rening av avloppsvattnet vara klart. Plus att ledningsnätet ständigt förbättras.
– Vi har i många år satsat omkring 40 miljoner per år på att underhålla och utveckla Trollhättans vatten- och avloppsnät, och med den här satsningen tar vi ett nödvändigt framtidsgrepp kring hela infrastrukturen. Det kommer att finansieras med succesiva årliga höjningar av taxorna motsvarande cirka 20-50 kronor/månad och hushåll.Att vi har vatten i kranarna och fungerade avlopp dygnet runt är en förutsättning för att vardagen ska fungera, konstaterar Synnöve Holm, som ser fram emot att komma igång.

”Stärker samarbetet över kommungränserna”

– Vi har projekterat och planerat detta under många år och vi är trygga med den lösning vi kommit fram till. Att både Uddevalla och Lilla Edet ansluter sig stärker också vårt samarbete över kommungränserna, även inom detta området.

Lilla Edets VA-chef Franz Wallebäck instämmer:
– Vatten- och avloppsinvesteringar är viktiga för den totala samhällsutvecklingen och säkerställer framtida generationers leverans av dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, påpekar han.

#duärvattenvärd

Nyheten publicerad: 2020-05-05

Senaste nyheterna

2024-11-21

Ny Trash Talk-podd: Om hemsortering, en cirkulär handel och samhällsbyggnadschefens liv som sopgubbe

Nu kan du lyssna på det sjätte avsnittet av vår uppmärksamma podd Trash Talk, som vi spelade in inför publik på Drottningtorget lördagen den 16 november, då vi lanserade vår nya mobila återvinningscentral. Då passade vi också på att fira att podden passerat 1000 nedladdningar.

Vindkraft Jenny Andersson

2024-11-18

Trollhättan Energi investerar i ny elproduktion

Nu har Trollhättan Energis styrelse beslutat att investera i ny vindkraftsproduktion i syfte att säkra egen elanvändning. Ett nytt vindkraftverk ska byggas och stå klart under våren 2026 i Lysekils kommun.

Personal på återvinningscentralen hjälper kund som lastar av sin kärra

2024-11-15

Trollhättan Energi bjuder på 12 besök på återvinningscentralen Håjum

På Verkmästarevägen 20 hittar du Trollhättans återvinningscentral. Det är hit du ska åka om du som privatperson vill återvinna exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall. Det vill säga allt som inte är mat- och restavfall. Från och med den 1 januari 2025 bjuder Trollhättan Energi privathushållen i Trollhättan på 12 fria besök.

2024-11-08

Trollhättan Energis app byter namn till Återvinningsappen.

Inom kort lanserar Trollhättan Energi en ny Energiapp. Med anledning av detta byter nuvarande app namn till Återvinningsappen. och information och funktioner i appen fokuserar därmed ännu mer på återvinning.

2024-11-07

Mobil Återvinningscentral återvänder till Drottningtorget

Efter succépremiären i oktober är det nu dags igen. Den 16 november klockan 11.00-14.00 återvänder Trollhättan Energis initiativ för ökad återvinning Mobil Återvinningscentral till Drottningtorget. – Denna gång passar vi dessutom på att sända vår podcast ”Trash Talk” live, direkt från torget, säger Renhållningstekniker Anders ”Brodden” Brodd som också är en av poddens tre stjärnor.

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 16 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras och fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.