Trollhättan Energi levererar framtidens vatten till Lilla Edet
Nyligen tog Uddevalla beslutet att ansluta sig till Trollhättan Energis nya råvattenledning ute i Vänern, för att säkra framtidens dricksvatten. Nu har även Lilla Edets kommun beslutat om samarbete och med start 2026 ska färdigt dricksvatten köpas direkt från Trollhättans nya vattenverk. – Det här stärker ytterligare projektet och bekräftar att vi tagit ett klokt […]
Nyligen tog Uddevalla beslutet att ansluta sig till Trollhättan Energis nya råvattenledning ute i Vänern, för att säkra framtidens dricksvatten. Nu har även Lilla Edets kommun beslutat om samarbete och med start 2026 ska färdigt dricksvatten köpas direkt från Trollhättans nya vattenverk.
– Det här stärker ytterligare projektet och bekräftar att vi tagit ett klokt initiativ, säger Synnöve Holm, affärsområdeschef för vatten och avlopp hos Trollhättan Energi.
Trollhättan Energis styrelse och ägaren Trollhättans Stad har enhälligt beslutat att de kommande sex åren investera totalt 1,5 miljarder i ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning ute i Vänern, utvecklade reningsprocesser vid Arvidstorps avloppsreningsverk samt fortsatt förnyelse av distributionsnätet. Det ska säkra att invånarna får trygga och hållbara leveranser även i framtidens Trollhättan.
Klartecken även från Lilla Edet
Just nu pågår intensiv projektering av det nya vattenverket samt råvattenledningen med tillhörande anläggningar. Ledningen, där råvattnet ska tas, sträcker sig fem kilometer ut i Vänern från Nordkroken i Vargön. Den 8 april beslutade Uddevalla att man via sitt vattenbolag Västvatten ska ansluta sig till projektet och dra en vattenledning från Trollhättan Energis nya råvattenledning till sitt vattenverk i Uddevalla.
Nu har Lilla Edet beslutat att göra samma sak, men också ta steget fullt ut och köpa helt färdigt dricksvatten från Trollhättan. De nya vattenledningarna till grannkommunen i söder kommer således gå via Trollhättans nya vattenverk, medan Uddevalla enbart leder råvattnet från Vänern hem till sig och bearbetar det till färdigt dricksvatten i sitt eget verk.
– Denna lösning medför ett robust system som säkerställer att våra invånare kan få ett framtida dricksvatten av hög kvalitet, säger Franz Wallebäck, enhetschef vatten och avlopp i Lilla Edet.
”Samhällsekonomiskt klokt”
Idag tar Lilla Edet största delen av sitt dricksvatten från Göta älv, precis om Trollhättan. Att istället ta råvattnet från Vänern ger högre kvalitet.
– Ju fler som kan dra nytta av den här långsiktiga satsningen och dela på kostnaderna, desto bättre är det förstås ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Trollhättan Energis vatten- och avloppschef Synnöve Holm.
Företaget är nu mitt uppe i tillståndsprövningen, som i slutänden ska landa i en så kallad vattendom från Mark- och miljödomstolen.
Start i höst
Ambitionen är att anläggningarbetena ska kunna starta i höst. År 2026 ska hela projektet med ny ledning, nytt vattenverk och utvecklad rening av avloppsvattnet vara klart. Plus att ledningsnätet ständigt förbättras.
– Vi har i många år satsat omkring 40 miljoner per år på att underhålla och utveckla Trollhättans vatten- och avloppsnät, och med den här satsningen tar vi ett nödvändigt framtidsgrepp kring hela infrastrukturen. Det kommer att finansieras med succesiva årliga höjningar av taxorna motsvarande cirka 20-50 kronor/månad och hushåll.Att vi har vatten i kranarna och fungerade avlopp dygnet runt är en förutsättning för att vardagen ska fungera, konstaterar Synnöve Holm, som ser fram emot att komma igång.
”Stärker samarbetet över kommungränserna”
– Vi har projekterat och planerat detta under många år och vi är trygga med den lösning vi kommit fram till. Att både Uddevalla och Lilla Edet ansluter sig stärker också vårt samarbete över kommungränserna, även inom detta området.
Lilla Edets VA-chef Franz Wallebäck instämmer:
– Vatten- och avloppsinvesteringar är viktiga för den totala samhällsutvecklingen och säkerställer framtida generationers leverans av dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, påpekar han.
#duärvattenvärd