Trollhättan Energi står upp för fossilfri uppvärmning
Ett av Sveriges 16 miljömål är att vi ska arbeta för en begränsad klimatpåverkan. Koldioxid och andra växthusgaser som vi människor släpper ut i atmosfären gör att det globala klimatet bara blir varmare och varmare. Förbränningen av fossila bränslen för el och värme, i industriprocesser och för transporter står för det största bidraget till klimatförändringen […]
Ett av Sveriges 16 miljömål är att vi ska arbeta för en begränsad klimatpåverkan. Koldioxid och andra växthusgaser som vi människor släpper ut i atmosfären gör att det globala klimatet bara blir varmare och varmare. Förbränningen av fossila bränslen för el och värme, i industriprocesser och för transporter står för det största bidraget till klimatförändringen både i Sverige och världen i stort. Här krävs samarbete. För att gemensamt arbeta mot målet; noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, har Trollhättan Energi nu skrivit under Fossilfritt Sveriges gemensamma färdplan för fossilfri uppvärmning.
Uppvärmningssektorn är en stor del av energimarknaden och har därför också ett stort ansvar i miljöarbetet. Genom att det svenska energisystemet gått från ett utbrett oljeberoende, till att i dag nästan helt domineras av fjärrvärme, värmepumpar, elvärme och biobränsle, har uppvärmningssektorn redan idag gett ett stort bidrag till omställningen mot en fossilfri uppvärmning. Även i Trollhättan är vi långt framme. Några av de åtaganden som beskrivs i färdplanen har Trollhättan Energi redan uppnått – exempelvis en helt fossilfri produktion av fjärrvärme senast 2030.
– Trollhättans fjärrvärme kommer uteslutande från eldning av flis och vegetabiliska oljor. Eftersom vi eldar spillmaterial från lokala skogsbruk har fjärrvärmen dessutom belönats med miljömärkningen Bra Miljöval – en av Sveriges tuffaste miljömärkningar, säger Johan Jonsson, affärsområdeschef Värme, på Trollhättan Energi.
Den gemensamma färdplanen, som bland annat innehåller nio åtaganden för alla fjärrvärmeföretag och en del uppmaningar till bland annat elproducenter, elhandlare och elnätsägare lämnas alltså över till Regeringen under en konferens för fossilfri konkurrenskraft i Stockholm idag.
– För mig var det självklart att Trollhättan Energi skulle skriva under och stå bakom färdplanen. Den är helt i linje med det som vi arbetar för varje dag – ett fossilfritt Trollhättan, säger Pia Brühl Hjort, VD på Trollhättan Energi.
2018 invigdes den historiska sammankopplingen av fjärrvärmenäten i Trollhättan och Vänersborg för att ta tillvara på spillvärme från Vargön Alloys som tidigare gått rakt ut i Göta älv och inte kunnat göra den nytta den gör idag. En investering som gjort att Trollhättan Energi har kunnat minska fliseldningen vid sitt värmeverk på Stallbacka och på det sättet få ner antalet lastbilstransporter med flis från 5 000 till 4 000 per år.
– Totalt sett har fjärrvärmen i Trollhättan hjälpt oss minska utsläppen av koldioxid med lika mycket som utsläppen från alla bilar i Trollhättan under ett år, och förbättrat stadens luftkvalitet, säger Johan Jonsson, affärsområdeschef Värme på Trollhättan Energi.
För mer information, kontakta:
Pia Brühl Hjort, VD Trollhättan Energi, pia.bruhl-hjort@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 86
Johan Jonsson, affärsområdeschef Värme Trollhättan Energi, johan.jonsson@trollhattanenergi.se eller 0520-49 73 05