Två tredjedelar av allt ”restavfall” slängs helt i onödan
Trollhätteborna är bra på att bara enbart slänga matavfall i papperspåsen. Däremot slänger vi fortfarande alldeles för mycket matavfall och förpackningar i restavfallet, som körs till förbränning istället för att bli biogas eller nya förpackningar. – Nästan en tredjedel allt restavfall är fortfarande matrester. Och en tredjedel är fortfarande förpackningar som ska återvinnas. Det här […]
Trollhätteborna är bra på att bara enbart slänga matavfall i papperspåsen. Däremot slänger vi fortfarande alldeles för mycket matavfall och förpackningar i restavfallet, som körs till förbränning istället för att bli biogas eller nya förpackningar.
– Nästan en tredjedel allt restavfall är fortfarande matrester. Och en tredjedel är fortfarande förpackningar som ska återvinnas. Det här måste vi tillsammans bli bättre på att sortera, säger renhållningsteknikern Anders Brodd.
Här förklarar Freja, Tilde och Emma på Velanda-skolan hur allt hänger ihop
Den så kallade plockanalysen görs varje år. Avfallskärl från omkring 200 villor och drygt 400 lägenheter i tätorten samlas in och töms i en stor hög. Sedan tas ett stickprov som bokstavligt talat gås igenom för hand. In till minsta detalj. Årets plockanalys omfattar omkring 500 kilo matavfall och 500 kilo restavfall per boendeform.
– Det här ger oss verkligen en bild av vad som faktiskt slängs och hur duktiga vi är på att sortera. Dessutom ser vi om det är några större skillnader mellan villaboende och flerfamiljshus, säger Anders Brodd.
Plockanalysen görs i samma villa- respektive lägenhetsområde varje år, så att man kan följa utvecklingen och följa trender.
Här är två tydliga slutsatser från årets analys, som endast visar marginella skillnader jämfört med 2018:
- I Trollhättan är vi bra på att enbart slänga matavfall i papperspåsarna. 96 % av det som läggs där i flerfamiljshus är just matrester, medan 4 % hade gjort sig bättre i restavfallet. I huvudsak handlar det om servetter. I villahushåll är siffran ännu bättre: 98 % har hamnat rätt.
- Vi slänger fortfarande alldeles för mycket förpackningar och matavfall i restavfallet, som bränns och blir energi. Omkring 35 % av innehållet är förpackningar och 30 procent är matavfall, enligt plockanalysen för flerfamiljshus. På villasidan är siffrorna något lägre, men slutsatsen är enkel: Om vi sorterade ut förpackningar och matavfall fullt ut skulle det totalt sett bara bli omkring en tredjedel av nuvarande restavfall kvar. Resten skulle bli biogas eller nya förpackningar via återvinningsstationerna.
– Det handlar om stora volymer. Bara under 2018 samlade vi in drygt 7 000 ton restavfall, men i själva verket borde det stannat vid drygt 2500 ton, konstaterar Anders Brodd.
Kostar pengar helt i onödan
Förutom miljövinsten så handlar det om att fastighetsägare i slutänden får betala onödigt mycket, eftersom restavfallet medför högst avgifter.
– Totalt handlar det om miljontals kronor i onödiga hanteringsavgifter varje år, konstaterar Anders Brodd.
Enligt Trollhättans miljöförvaltnings regler är alla hushåll skyldiga att källsortera. De som slarvar kan tvingas betala högre avgifter.
– Om vi ser att sopkärl uppenbart innehåller fel saker, så påtalar vi det för fastighetsägaren. Är det riktigt illa så avstår vi från att tömma det helt i väntan på en dialog, förklarar Anders Brodd.
Riskerar tredubbel avgift
Statistik förs digitalt för varje hämtningsställe. Om ett hushåll exempelvis vid upprepade tillfällen inte alls använder sitt kärl för matavfall, så ställs frågan om varför.
– Det är helt uppenbart att en del struntar i att sortera matavfallet och det är förstås inte okej. I slutänden resulterar det i att taxan i det aktuella fallet tredubblas. Men i första hand hoppas vi att vi genom att informera och förklara kan få alla att bidra fullt ut till en bra källsortering. I slutänden handlar det om ett hållbart samhälle för alla. Och om att hålla nere taxor och avgifter för avfallshantering, understryker Anders Brodd.