”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

För en normalvilla kommer justeringarna att innebära en sammanlagd avgiftshöjning för vatten och avlopp, avfallshantering och elnät på omkring 250 kronor i månaden. Vatten och avlopp står för den största delen. Marknadens kraftigt ökade material- och energikostnader, i kombination med Trollhättan Energis framtidssatsning på det så kallade Vattenpaketet, har stor påverkan. Ett hållbart energisystem, där elnätet står för en helt avgörande del av infrastrukturen, står samtidigt inför stora utmaningar som kräver resurser och investeringar.

”Maximal nytta av varje krona”

– Vi jobbar hårt för att effektivisera investeringarna och hela vår verksamhet för att få ut maximal nytta av varje krona som Trollhätteborna betalar via sina avgifter. Istället för att exempelvis gräva ner helt nya rör och kablar i vissa projekt, kan det ibland vara mer än tillräckligt att lägga in ett nytt rör i ett gammalt. När det gäller just elnätet kan vi genom digitaliseringen och en utvecklad driftövervakning styra effektuttaget i nätet, istället för att öka kapaciteten enbart i form av kraftigare kablar. I slutänden handlar det om att optimera investeringarna utan att riskera trygga leveranser, säger Trollhättan Energis vd Pia Brühl Hjort.
Att hitta smarta lösningar både på vatten- och energisidan är nödvändigt för en hållbar ekonomi, understryker hon.
– Vi är rädda om våra kunders och bolagets plånbok. Eftersom Trollhätteborna och alla lokala verksamheter och företag är både våra kunder och ägare, så är det en självklarhet. Men det är inte alltid enkelt. Kostnaderna har stigit generellt och behoven inom energi-, vatten- och avloppssektorn är väldigt stora. Och utan en fungerande infrastruktur fungerar inte samhället, så vi måste ta ansvaret som ligger i vårt uppdrag.

Historiska investeringsnivåer i kombination med högre räntor

Trollhättan Energi står inför de största investeringarna i bolagets historia. Bara det nya vattenverket och råvattenledningen ut i Vänern kommer kosta över en 1 miljard kronor.
– Att låna pengar är betydligt dyrare än för några år sedan, så vi behöver begränsa vår belåning och finansiera så mycket av investeringarna som möjligt med egna medel. Därför är det viktigt att vår ekonomi är stark. Idag är resultatet svagt och det måste nu kraftigt förbättras för att klara investeringsbehovet vi har framför oss. Då är det ofrånkomligt att vi också måste justera våra avgifter, konstaterar Pia Brühl Hjort.

Trollhättan har bland de lägsta elnätsavgifterna i Sverige

Det svenska energisystemet förändras nu på ett sätt som inte skådats i modern tid. För att klara den pågående energiomställningen i samhället med elektrifiering av framför allt transport och industri, plus behovet av en ökad elproduktion, behöver det göras investeringar på olika sätt i elnätet kombinerat med smarta och flexibla lösningar.
– Vi kommer inte att klara energiomställningen enbart genom att bygga ut elnätet och gräva ner kraftigare kablar, utan vi behöver använda elnätet mer effektivt tillsammans med våra kunder. Senast 2027 ska alla elnätsbolag i Sverige ha infört en elnätsavgift som innehåller en effektavgift. Det betyder att du som kund då behöver fundera över hur och när du använder din el, eftersom du då också betalar för hur mycket du använder elnätet under en viss tid, förklarar Pia Brühl Hjort.

Även om det blir en avgiftshöjning 1 januari 2025, så väntas Trollhättans elnätsavgift ändå fortsatt tillhöra de lägsta bland Sveriges 290 kommuner i den årliga Nils Holgersson-undersökningen (Nils Holgersson | El 2024). Inför höjningen med 12 procent 2025 ligger Trollhättan på plats 18 och eftersom hela Sverige står inför samma investeringsbehov så lär inte nästa års höjning ändra dramatiskt på den placeringen. Höjningen motsvarar omkring 45 kronor per månad för en normalvilla.

En tydlig och genomarbetad investeringsplan

Justeringen av vatten- och avloppsavgiften blir 16 procent från och med årsskiftet. Det motsvarar omkring 150 kronor i månaden för en normalvilla. Kostnaden för en liter dricksvatten är dock fortfarande låg; ungefär 12 öre per liter.
– Vi måste fortsätta att klimatanpassa, skyfallssäkra och se till att alla Trollhättebor, företag och verksamheter har tillgång till rent vatten, både nu och i framtiden. Enligt Vattentjänstlagen får vi inte ha minus i kassan, så därför måste vi finansiera alla nödvändiga investeringar genom avgifterna, säger Synnöve Holm, vattenchef hos Trollhättan Energi.
Sett till hela Sverige beräknar branschorganisationen Svenskt Vatten att det krävs investeringar i landets vattenförsörjning på sammanlagt 560 miljarder fram till år 2040.

Avfallsavgiften höjs med 7,5 kronor: 12 fria besök på återvinningscentralen ingår

Hemsortering kommer införas under 2025 och redan i höst kommer ett nytt koncept med en mobil återvinningscentral att testas, för att göra det ännu enklare att sortera. Tillsammans med den generella kostnadsökningen medför det en höjning på avgiften med 3 procent. Det motsvarar cirka 7,5 kronor i månaden. Samtidigt införs ett maxantal på 12 fria besök vid återvinningscentralen på Hojum.
–  Genom begränsningen motverkar vi att företag och verksamheter nyttjar återvinningscentralen på fel sätt. Den är i första hand avsedd för hushållen och om det missbrukas så blir det hushållen som måste betala för det. Det känns inte rättvist. Efter det tolfte besöket kommer det att kosta 200 kronor per besök, men vi bedömer att tolv besök per år är mer än tillräckligt för de flesta hushåll, säger Pia Brühl Hjort.

Samma fiberavgift för alla kunder, oavsett var du bor

På fibersidan blir det en och samma nätavgift för alla kunder från och med 2025, oavsett om du bor i tätort eller i något av Trollhättans ytterområden. Alla fiberkunder kommer att betala 55 kr per månad, i stället för som i dag 90 kronor på landsbygd och 25 kronor i tätort.
– Så vissa kunder får faktiskt en sänkning av sin avgift, och andra en liten höjning. Visst har vi också ökade kostnader, men vi kommer inte att tjäna på den här justeringen. Vi vill helt enkelt hålla samma nivå för alla, säger Tom Nordal, stadsnätschef hos Trollhättan Energi.

Ökade krav på energibolagen

En energisektor som behöver ställa om, investeringar för att klimatsäkra infrastruktur och hantering av ett nytt säkerhetsläge i Europa kräver mycket av ett lokalt energibolag. Inte bara i Trollhättan, utan i hela Sverige.
– Därför måste vi jobba med allt från omprioriteringar i projekt, arbeta med effektiva tekniska lösningar, undersöka kort- och långtidslagring av energi, nyttja nya värmekällor, producera egen el, effektivisera och digitalisera processer och göra smarta kostnadsbesparingar. Arbetet pågår intensivt med att hitta en ekonomisk balans i kombination med vår ambition och kraven på oss att fortsätta erbjuda Trollhätteborna prisvärda och trygga produkter, leveranser och tjänster, säger Pia Brühl Hjort. 

FAKTA
Planerade avgiftshöjningar 1 januari 2025 (Ej fjärrvärme)

Elnät:12 %
Fiber:
– 35 kr/mån landsbygd
+ 30 kr/mån centralort
Vatten & Avlopp: 16%
Avfall & Återvinning: 3 %

Totalt motsvarar justeringarna 250 kr/mån för en normalvilla, utan fjärrvärme. För Vatten & avlopp samt för Avfall & återvinning gäller ovan förutsatt att Kommunfullmäktige beslutar om taxan vi sammanträde den 14 oktober.

Nyheten publicerad: 2024-10-09

Senaste nyheterna

2024-10-17

Premiär på Drottningtorget för Mobil Återvinningscentral

Nu ska det bli ännu lättare att sortera i Trollhättan. Den nya satsningen på Mobil Återvinningscentral blir ett viktigt komplement till Återvinningscentralen Håjum. – Förhoppningen är att vår mobila återvinningscentral ska turnera runt i Trollhättans stadsdelar, säger Renhållningsteknikern Anders Brodd. Den rullande centralen lanseras nu under tre premiärlördagar på Drottningtorget den 26 oktober, 9 november och 14 december klockan 11-14.

2024-10-09

”Vi behöver en stark ekonomi för att finansiera framtidens vatten- och energiförsörjning”

Trollhättan Energis styrelse har nu beslutat om avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät för 2025. Avgiften för fjärrvärme ska också justeras, men nivån är ännu inte beslutad. Fiberavgiften justeras så att alla kunder betalar samma månadsavgift, oavsett var i kommunen du bor. De nya avgiftsnivåerna gäller från 1 januari 2025.

2024-10-03

Nyheten Kraftkombo: Ger hushåll och småföretag ett elavtal som har det bästa av två världar

Nu kan du få både rörligt och fast elpris. Efter de senaste årens oro på elmarknaden har Trollhättan Energi nämligen tagit fram ett helt nytt elavtal för att öka pristryggheten för kunderna. Det gör att du kan ta vara på det bästa med både rörligt och fast elpris. – Kraftkombo Hem och Kraftkombo Småföretag kombinerar det bästa av två världar och ger ett jämnare pris över tid, säger Mia Biselius, elhandelsansvarig på Trollhättan Energi.

2024-09-24

Höstpremiär för podden Trash Talk: Om vattkoppor, fast fashion och hur vi återvinner våra kläder

Om vi slutade tillverka kläder här och nu, så skulle världen ändå ha kläder för sex generationer framåt. Överproduktionen och överkonsumtionen innebär en stor belastning på klimatet. Dessutom hamnar merparten av kläderna i soporna, när vi inte använder dem längre.

Gruppbild med personalen på Arvidstorp

2024-09-20

Biologisk mångfald på Arvidstorp

Det började med en idé om att göra arbetsplatsen finare, ett litet frö som visade sig växa till ett helt projekt för biologisk mångfald.

Luftburet elnät

2024-09-13

Samråd: Nu vill vi veta vad du har att säga om vår nätutvecklingsplan

Vi har tagit fram en nätuvecklingsplan på uppdrag av Energimarknadsinspektionen. Planen är framtagen för att öka förutsättningarna för omställningen till ett mer hållbart energisystem. Ett energisystem som är flexibelt och har förmågan att anpassa sig efter de förutsättningar som råder i varje ny situation och där det finns plats för ännu mer fossilfri el. Nu finns det chans att komma med synpunkter på planen, skriftligen via ett formulär på vår hemsida, senast den 27 oktober.

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.