”Vi fortsätter storsatsa på en trygg och hållbar elförsörjning”
Elanvändningen kommer att öka när samhället, framför allt industrin och transportsektorn, byter ut fossila bränslen och istället använder el. Det kräver att elnätet anpassas, förnyas och byggs ut.
– Samhället är i stor förändring och utvecklingen går rasande fort. Vi behöver bland annat stärka inmatningen från regionnätet och förbättra kapaciteten i vår infrastruktur för elleveranser. Fler och fler, både företag och privatpersoner, blir dessutom egna elproducenter när priserna på solceller blir mer gynnsamma. Det ställer nya krav på vårt elnät, säger Robin Ruth, elnätschef hos Trollhättan Energi.
Omställningen till fossilfri energi pågår just nu. Elektrifieringen av samhället är, enligt Energimyndigheten, en central förutsättning för ett hållbart samhälle i framtiden. Samtidigt är det svenska elnätet bland ett av de äldsta i Europa, och det finns ett enormt reinvesteringsbehov i hela Sverige.
– Så ser det inte riktigt ut hos oss. Vårt elnät och våra stationer är hyfsat moderna och vi är, sedan ett par år tillbaka, i mål med ett elmätarbytesprojekt där samtliga elmätare hos våra kunder nu kan tim- och fjärravläsas. Vi ligger därför bra till i våra reinvesteringar i jämförelse med många andra elnäts-aktörer.
I Trollhättan Energis elnät är i huvudsak jordkabel nedgrävt och de har nått ungefär hälften av sin livslängd.
– Så vi ligger i fas även där. Däremot har flera av våra större mottagnings- och fördelningsstationer ett stort behov av upprustning. Här fortsätter vi storsatsa och det arbetet pågår nu och under många år framöver.
Samtidigt är Trollhättan Energis elnätsavgift bland de lägsta (plats 17 av 290 i den så kallade Nils Holgersson-undersökningen) i hela Sverige, och har varit så under många år.
– Vår ambition är att fortsätta hålla avgifterna nere samtidigt som vi behöver göra stora investeringar och fortsätta leverera en trygg elförsörjning. Vi är väldigt stolta över vår höga leveranssäkerhet till våra kunder som vi har i jämförelse med många andra branschen, säger Robin Ruth.
Fakta elnätsprojekt
Just nu pågår och planeras följande stora elnätsprojekt hos Trollhättan Energi:
Luftburet blir markbundet
Trollhättan Energi har under många år successivt ersatt luftburna ledningar med markledningar, för att minimera risken för strömavbrott på grund av nedfallna träd som faller på ledningarna. Åsaka och Norra Björke har varit ett prioriterat område att driftsätta just på grund av återkommande avbrott som bland annat höststormarna varit orsak till. Här kan du läsa mer om det.
Förstärkt elnät till Trollhättans elbussar
Under 2023 ska stadsbussarna i Trollhättan drivas av el. Trollhättan Energi arbetar just nu med att förstärka elnätet för att möjliggöra bussladdning på resecentrum, Tingvalla. Mer information om projektet finns här.
Ny mottagningsstation planeras
Behovet från industri och transportsektor ökar och Trollhättan växer, samtidigt ska leveranssäkerheten förbättras ytterligare. Då behövs kapaciteten utökas med en ny mottagningsstation. Den kommer att vara en inmatningspunkt från regionnätet och ska placeras i utkanten av Trollhättans östra del. Ungefär tre mil kabel ska förläggas in till centrala stan för att knyta ihop stationen med befintligt elnät. Arbetet med projektering drar igång under nästa år. Mer information om projektet kommer längre fram.
Här finns mer information om Trollhättan Energis övriga pågående projekt.
Hör även Robin Ruth, elnätschef hos Trollhättan Energi, berätta om projekten här:
Vi fortsätter storsatsa på en trygg och hållbar elförsörjning
Elanvändningen kommer att öka när samhället, framför allt industrin och transportsektorn, byter ut fossila bränslen och istället använder el. Det kräver att elnätet anpassas, förnyas och byggs ut.
- Samhället är i stor förändring och utvecklingen går rasande fort. Vi behöver bland annat stärka inmatningen från regionnätet och förbättra kapaciteten i vår infrastruktur för elleveranser. Fler och fler, både företag och privatpersoner, blir dessutom egna elproducenter när priserna på solceller blir mer gynnsamma. Det ställer nya krav på vårt elnät, säger Robin Ruth, elnätschef hos Trollhättan Energi.