”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

– I nuläget arbetar vi med att ha kontakt med alla drabbade. Vi prioriterar inkommande ärenden och jobbar på så fort vi kan. Men de här arbetena är tidskrävande. Utredningsarbetet med försäkringsärenden som pågår nu kommer även fortsätta under hösten. Återkoppling från oss kan komma att dröja då utredningsarbetet måste ha sin gång, säger Stefan Bohman, rörnätschef hos Trollhättan Energi.

Många fastighetsägare fick skador på sina hus på grund av vatten som trycktes upp ur golvbrunn, flera har fått vatten från gatan via källaringång, garage eller nedfart och en del fick in vatten via både mark och brunn.

– Haglet ställde till det ännu mer eftersom det täppte till ränndalsbrunnar vars uppgift är att avleda vatten från gatan. Vattnet hade inte en chans att rinna undan. Samtidigt finns det inga ledningar som kan hantera så extrema regn. Tyvärr. Det svämmar över när de är fulla helt enkelt.

Vatten känner inga gränser, men ansvaret för att göra plats för vattnet delas mellan oss

För några år sedan utfördes arbeten med ledningsnätet i Skoftebyn i flera etapper. Under kommande höst planeras så kallade anslutningskontroller för att säkerställa att hela systemet fungerar fullt ut.

– Vi måste hjälpas åt för att göra det vi kan för att hantera stora regnmängder. Fastighetsägare har ansvar för att skydda sin egen fastighet och tomt mot översvämningar. Ansvaret gäller också ledningar och egna vatten- och avloppsinstallationer inom den egna fastigheten. Vi, Trollhättan Energi, har ansvar för det allmänna ledningsnätet, det vill säga ledningarna utanför fastigheten. Trollhättans stad har ansvar för avvattning av kommunala vägar, gator samt gång- och cykelvägar vid normala regn. Deras ansvar omfattar också de brunnar som avvattnar vägarna, säger Stefan Bohman.

 

FAKTA. Här kan du läsa mer om:

Anslutningskontroller
Hur du undviker en källaröversvämning och om ansvarsfrågan

 

 

Stefan Bohman, rörnätschef hos Trollhättan Energi berättar om hur han och hans kolleger jobbar vidare med de som drabbades av översvämningar i samband med skyfallet i mitten av juni. 

Nyheten publicerad: 2024-07-04

Senaste nyheterna

Rinnande kran

2024-09-06

Dags att läsa av vattenmätaren?

Är du en av dem som själv behöver läsa av din vattenmätare och rapportera in mätarställningen till oss? I så fall kommer du att få ett sms eller mejl från oss i dagarna om att det är dags att läsa av vattenmätaren. Senast 31 oktober behöver vi få in din mätarställning.

Kartbild över vilket område som berörs av arbetet.

2024-09-03

Nu startar arbetet med att framtidssäkra södra centrum

Vatten- och avloppsledningsnätet under södra centrum är i dåligt skick och hårt drabbat av såväl källaröversvämningar som rörbrott och vattenläckor. Under hösten 2024 kommer Trollhättan Energi därför att påbörja ett omfattande arbete för att separera spill- och dagvattenledningarna i området.

Medarbetare återvinning på Trollhättan Energi

2024-09-02

Ändrad sophämtning vecka 37 (Utbildningsdagar för vår personal)

Du som har tömning under vecka 37 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-08-16

Så mycket av ”evighetskemikalien” PFAS finns i Trollhättebornas dricksvatten

Under de senaste åren har PFAS-kemikalier varit på tapeten av olika anledningar. Nya reningskrav, uppmärksammade rättsfall och ett ökat medialt intresse har satt fokus på denna grupp kemikalier som inte kan brytas ner i naturen. Det är ett växande problem över tid. Från och med 1 januari 2026 sänks det tillåtna gränsvärdet för PFAS-halter i dricksvatten i hela EU. Trollhättebornas dricksvatten håller sig under gränsvärdena.

2024-08-09

Avbrott i fjärrvärmenätet under vecka 33 och 34 på grund av underhållsarbete

Arbetet innebär kortare avbrott i fjärrvärmenätet under kvällstid 12/8 samt 19/8.

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.