”Vi har som mål att byta ut 4,5 km ledningar varje år”
Tidigt torsdag morgon fick Trollhättan Energis driftledare larm om en vattenläcka i centrala Trollhättan. Delar av Drottninggatan var då vattenfylld på grund av en dricksvattenledning som brustit. Personal och räddningstjänst var snabbt på plats för att lokalisera läckan och pumpa bort vattnet.
– Den här typen av ledningsbrott är tyvärr inte helt ovanliga den här tidpunkten på året. När det har varit kallt så länge som det har varit får vi tjäle i marken och när tjälen släpper kan det leda till att marken ruckar på sig att att ledningarna tar skada. Det kan vara en möjlig orsak till vattenläckan på Drottninggatan där vattenledningen som brustit är av gjutjärn från 1960-talet. En annan möjlig anledning är helt enkelt att godset i ledningen har gett sig av tidens påverkan, säger Stefan Bohman Rörnätschef på Trollhättan Energi.
Trollhättan är inte unikt och stora delar av Sveriges ledningsnät står inför liknande utmaningar. Det har helt enkelt några år på nacken och behöver bytas ut eller förnyas. Därför pågår just nu en av Trollhättan Energis största paket av investeringar i vatten och avlopp någonsin. ”Vattenpaketet 2026” innebär att man under sex år satsar 1,5 miljarder kronor på att säkra bra dricksvatten och fungerande avlopp för alla Trollhättebor – även i framtiden. En del i Vattenpaketet är just ett uppdaterat ledningsnät för både vatten och avlopp.
– Vi har som mål att byta ut 4,5 km ledningar varje år. Än så länge håller vi planen och områdena runt Hjortmossen och Södra centrum är några av de områden vi planerar att uppdatera inom kommande år, säger Stefan.
Och det är inte bara gamla dricksvattenledningar som byts ut. För att minska risken för översvämningar arbetar Trollhättan Energi också med att separera ledningsnätet. Det innebär att spillvattnet från hushållen leds separat till reningsverket, medan regnvattnet, som inte behöver renas i lika hög grad, kan ledas rakt ut i älven. I de gamla vatten- och avloppsnäten rinner nämligen allt vatten i samma ledning och belastar avloppsreningsverket i onödan. Plus att det ökar risken för översvämningar.
– Vi vet hur illa det kan gå med översvämmade fastigheter och vill göra allt i vår makt för att minska den risken, poängterar Stefan.
Fakta
Förutom en uppdatering av ledningsnätet innehåller också Vattenpaketet 2026: Ett helt nytt vattenverk, en ny råvattenledning från Vänern och förbättrad rening vid Arvidstorps Avloppsreningsverk.
Vattenpaketet: Du är vatten värd
Utan vatten - inget liv. Därför är vatten vårt absolut viktigaste livsmedel. Nu gör vi en av Trollhättan Energis största investeringar i vatten och avlopp någonsin. Under sex år satsar vi på att säkra bra dricksvatten både för dig och kommande generationer Trollhättebor. Vi kommer att gräva och fortsätta stöka till det här och var i stan - och vi behöver höja avgifterna lite mer. Helt enkelt för att du är vatten värd.