”Vi planerar inte att säga upp bundna avtal”
Under gårdagen rapporterades det om att elbolag tittade möjligheten att säga upp avtal på grund av en oförutsedd händelse relaterad till Rysslands krig i Ukraina.
– Vi planerar inte att använda oss av klausulen force majeure för att häva ingångna fastprisavtal på el. Våra elkunder är trygga i sina avtal. Givetvis är vi beroende av att våra samarbetspartners håller sina avtal med oss. Och de har aviserat att ingångna avtal gäller, så det är inte en fråga hos oss, säger Sten Kristensson, marknadschef hos Trollhättan Energi.
Många kunder hör just nu av sig till Trollhättan Energis kundservice och försäljningsavdelning med frågor om elpriser och råd.
– Vi förstår den oro som finns. Nu handlar det om att använda sin energi smart oavsett om du har fastprisavtal eller inte. Om alla tänker till kring hur och när man använder sin el så kan vi hjälpas åt att få ner priset på elen.
Några tips på hur du kan bli en smartare el-användare
Gå gärna in på Mina sidor och se över din användning och jämför den mellan år, månader och där kan du även se hur ute-temperaturen kan ha påverkat din användning.
Villaägare har i huvudsak tre delar som kan påverka elanvändningen: Uppvärmningen (kan stå för cirka 60 procent av elanvändningen), varmvatten (cirka 20 procent) och hushållsel som till exempel lampor, tvättmaskin och dator (cirka 20 procent).
- Tänk på att inte värma upp rum i onödan som du inte använder så ofta som till exempel garage och förråd.
- Genom att sänka inomhustemperaturen med någon grad kan du göra skillnad på din elanvändning.
- Tänk på hur du använder ditt varmvatten vid exempelvis dusch och disk.
- Tänk på hur du använder din hushållsel enligt principen ”många bäckar små”. Som exempel kan du släcka lamporna i de rum du inte är i och öppna ugnen efter att du använt den och låt eftervärmen sprida sig i köket.
- Köp en energimätare för att se hur mycket el de olika apparater i ditt hem drar.
- Om du har elbil – ladda den på natten. Då är priset oftast lägre och elanvändningen generellt låg.