Trollhättan
Nytt vattenverk med råvattenledning från Vänern
Arbetet med ny dricksvattenförsörjning för Trollhätteborna fortsätter, vilket innebär ett nytt vattenverk med Vänern som ny råvattentäkt. Vi bygger för att säkra upp rent vatten till Trollhätteborna under en lång tid framöver. Byggstart planeras till senare delen av 2024.
Vad gör vi?
Vi planerar för att bygga ett nytt modernt vattenverk bredvid det gamla på Östra Överby. Här omvandlas vattnet från Vänern till rent dricksvatten, innan det skickas ut via ledningsnätet hem till dig. Dagens vattenverk byggdes 1962 och har snart gjort sitt. Därför behövs ett nytt vattenverk som uppfyller dagens krav och som säkrar bra vatten i ytterligare 50-60 år.
Dessutom passar vi på att trygga tillgången på rent råvatten (obehandlat vatten) genom att skapa oss tillgång till ytterligare en vattentäkt. Dagens vattenverk tar vatten direkt från Göta älv, vilket innefattar flera risker, bland annat föroreningar och utsläpp från verksamheter längre upp i Göta älv, passerande fartygstrafik och skredrisk. I dag saknas en reservvattentäkt vilket gör vattenförsörjningen sårbar.
Istället för att enbart ta råvatten från Göta Älv in i vårt nybyggda vattenverk, så säkrar vi upp, genom att bygga en ledning från Vänern, en av Europas största insjöar. Vänern blir vår nya huvudvattentäkt och Göta älv behålls som reservvattentäkt. Det gör oss mindre sårbara och dricksvattenleveransen tryggas. Vi samverkar med Uddevalla, som också vill ha Vänern som ny vattentäkt. Vi planerar att bygga en gemensam ledning mellan Vänern och Trollhättan och därifrån anlägger Uddevalla egen ledning vidare till sitt vattenverk. När råvattenledningen är på plats så ska den kunna förse både Trollhättan och Uddevalla med vatten i omkring 100 år.
När och hur gör vi det?
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Just nu pågår projektering och planering inför byggnation av det nya vattenverket. Lagar och föreskrifter för livsmedelsproduktion ska följas och uppfyllas. Under förstudien mättes och utvärderades råvattnet i både Vänern och Göta Älv för att få kunskap om vilka olika förutsättningar den nya produktionsprocessen ska hantera. Råvattnet ska ledas genom det nya vattenverket i flera olika processteg. Dessa har olika individuella funktioner och tillsammans renar de råvattnet från bland annat oönskade partiklar, bakterier, virus, lukter och smaker, fram till färdigt ett dricksvatten. Ambitionen är att det nya vattenverket ska vara en kostnadseffektiv anläggning med modern och väl beprövad teknik som säkerställer att vi kan leverera ett godkänt dricksvatten till dig som kund. Byggstart planeras till senare delen av 2024.
Planeringen av råvattenledningen pågår för fullt, med många parter inblandande. Projektet leds av oss på Trollhättan Energi tillsammans med Västvatten, Peab och Skanska i samverkan med Vänersborgs kommun. För att ta vatten från Vänern krävs tillstånd från Mark- och miljödomstolen och det är en process som tar lång tid. Vi räknar med att byggnationen ska vara igång 2025.
Projektuppdateringar
Mellan Vänern och Trollhättan, där ledningsdragning för ny råvattenledning planeras, finns många aspekter att ta i beaktning. I tidigare uppdatering berättade vi om geoteknik, det är en sådan. Kulturmiljö är en annan och det tänkte jag berätta mer om i detta inlägg!
Stora delar av Vänersnäs är riksintresse för kulturmiljö och här finns många registrerade lämningar på Riksantikvarieämbetet. För att säkerställa att vi inte riskerar att påverka dessa under byggnation av ny råvattenledning har därför Länsstyrelsen beslutat att utföra en arkeologisk förundersökning. Syftet med den arkeologiska förundersökningen är att verifiera och avgränsa tidigare kända stenåldersboplatser, som i många fall är inprickade på en karta efter muntliga uppgifter från markägare.
Länsstyrelsen har utsett Rio kulturlandskapet att utföra den arkeologiska utredningen. Utredningen är uppdelad i olika moment, bland annat kart- och arkivstudier, provtagning av markkemi och schaktning. Det sistnämna har under april månad utförts på en del av ledningsdragningen där tidigare lämningar har registrerats.
Förundersökningen hjälper oss i den fortsatta planeringen och projekteringen för den nya råvattenledningen. Resultatet från schaktarbetet är nu klart och ska sammanställas i en rapport. Fynden kom sparsamt men flera fynd gjordes, bland annat potentiella yxor och flintavslag. Se bild nedan för ett av fynden. Det går att läsa mer om förundersökningen på Kulturlandskapets hemsida: https://www.kulturland.se/portfolio/ravattenledning-vanersnas/
// Viktor Johansson, projektledare Trollhättan Energi
2017 tog styrelsen beslut om att bygga ett nytt vattenverk bredvid vårt befintliga vattenverk på Överby. Sedan dess har arbetet med planering och projektering varit i full gång. Under våren har projekteringen för nya vattenverket blivit klar och den 18 juni gav Trollhättan Energis styrelse oss klartecken för att börja bygga. Innan vi kan sätta spaden i marken måste dock både kommunstyrelse och kommunfullmäktige godkänna styrelsens beslut. Om de går på styrelsens linje så kommer byggnationen att kunna påbörjas under hösten 2024. Arbetet kommer då att inledas med trädavverkning, omläggning av en befintlig gång- och cykelväg och etablering av byggområdet. Total byggtid inklusive montage av installationer och driftsättning av processen beräknas till drygt fyra år.
Det har krävts en hel del överväganden, utredningar och förmåga att tänka om både en och två gånger under projekteringens gång för att till slut landa där vi står idag. Och det har behövts. Det är en stor investering och det är verkligen en utmaning att välja rätt reningsteknik och rätt kapacitet för framtiden samtidigt som vi behöver ha med oss framtida krav från myndigheter.
Bakgrunden till beslutet att bygga ett nytt vattenverk är att vårt nuvarande verk har nått sin tekniska livslängd och behöver ersättas för att vi ska kunna säkra den kommunala dricksvattenförsörjningen för Trollhättan under en lång tid framöver.
Arbetet med planering och projektering av ett nytt vattenverk i Trollhättan närmar sig slutskedet. Nu arbetar projektet med de sista detaljerna innan byggstart kan påbörjas. Att planera för ett nytt vattenverk är ett omfattande arbete där frågor som vart ska det nya vattenverket byggas, vilken reningsteknik ska användas, vilka material får byggas in, vilken utformning byggnader ska ha, är för att nämna några som har behandlats. Allt för att säkra ett bra dricksvatten till trollhätteborna för en lång tid framöver.
Parallellt med de tekniska frågorna har också arbete med att ta fram en ny detaljplan genomförts, vilken nu är antagen. Ett tillstånd hos Mark- och miljödomstolen för att ta ut vatten från och göra vissa arbeten i Göta älv har sökts. Bygglovshandlingar har tagits fram och bygglov kommer att sökas inom kort.
Under sommaren, när projekteringen är klar, ska beslut om byggstart fattas av Trollhättan Energis styrelse innan några byggarbeten kan påbörjas. Om allt går som planerat kan byggarbeten påbörjas under hösten.
Samråd
Under sommaren har ett samråd genomförts med bland annat Länsstyrelsen, Vänersborgs kommun, andra berörda myndigheter, enskilt berörda och allmänheten. Vad innebär det? – Jo, för att få ta ut vatten från Vänern, utföra anläggningsarbeten i vattenområde och uppföra en pumpstation behövs ett tillstånd från mark- och miljödomstolen. Samrådet är en del i tillståndsprocessen och ett sätt att få in synpunkter. De inkomna synpunkterna har nu sammanställts i en samrådsredogörelse och beaktas i det fortsatta arbetet. Innan tillståndsansökan kan skickas in ska en så kallad teknisk beskrivning och miljökonsekvensbeskrivning tas fram.
Den fortsatta ledningen, från pumpstationen vid Vänern till vattenverket på Överby, ingår inte i tillståndsansökan utan här behövs separata avtal tecknas med berörda markägare.
Projektering och utredning
Parallellt med tillståndsprocessen pågår projektering vilket är ett utrednings- och förberedelsearbete inför byggnation. Det är mycket att tänka på och att ta hänsyn till när man planerar en ny råvattenledning. Redan sedan tidigare har naturvärden kartlagts genom naturvärdesinventeringar. Kulturvärden kommer under detta skede att kartläggas genom arkeologiska utredningar, dels som skrivbordsstudier, dels som fältstudier. Det finns även mycket befintligheter att hantera exempelvis åkerdräneringar, vatten- och avloppsledningar, el- och fiberkablar, med mera. Kunskap om dessa hämtas från arkiv och genom dialog med markägare.
Geoteknisk undersökning
Under den senaste tiden och ett par månader framåt pågår geotekniska undersökningar. Genom geoteknisk undersökning får vi större kunskap om markens beskaffenheter och kan planera ledningslinjen i större detalj och planera för rätt arbetsmetoder. Stora delar att ledningen kommer att grävas ned med grävmaskin men det finns också sträckor där ledningarna kommer att borras, exempelvis med styrd borrning. Ett exempel på sådan borrning som planeras är under Göta älv, men mer om hur det fungerar återkommer jag till senare.
// Viktor Johansson, projektledare Trollhättan Energi
Under våren har vattenverksprojektet verifierat pågående projektering mot projektkraven från 2018. Bland annat har uppgifter över senaste årens vattenförbrukning och befolkningsprognos för Trollhättan Stad adderats till underlaget för dimensionerande kapacitet, vilket har lett till att styrelsen nu har beslutat om minskad kapacitet för det nya vattenverket med råvattenledning.
Tidigare hade projektet planerat för ett verk som kan producera 345 liter rent dricksvatten i sekunden. Underlagen ger nu en tydligare bild av t ex en lägre verklig förbrukning dricksvatten per person och en lägre anslutningsgrad. Dessutom ska vattenverket inte längre dimensioneras för en eventuellt tillkommande vattenslukande industri, och Trollhättan Energi ska arbeta tydligare med att minska läckage på dricksvattennätet.
Styrelsens nya kapacitetsbeslut innebär att vattenverket dimensioneras för 250 liter rent dricksvatten per sekund. Vi beräknar att beslutet innebär minskade investeringar på mellan 75 -105 miljoner kronor. De pengar vi sparar på lägre kapacitet kommer att behövas till annat, inte minst investeringar i vatten- och avloppsnätet.
Det är bestämt sedan tidigare att råvatten kommer att levereras till Uddevalla och andra kustkommuner men inga nya kommuner kommer att kunna ansluta sig för dricksvattenleverans.
Projektering av ett nytt vattenverk kräver många olika kompetenser och projektdeltagarna kommer från hela landet. I förra veckan träffades delar av projekteringsgruppen fysiskt för tredje gången sedan Covid. Det blev bland annat ett platsbesök på Överby där vi kunde se var nya verket kommer att byggas. Projektet går nu in i bygghandlingsfasen och vi räknar med att markarbetet är igång under sensommar/höst 2023.
Ansökan om vattenverksamhet är nu inskickad till Mark- och Miljödomstolen
20 juni, 2022, skickade Trollhättan Energi in ansökan om vattenverksamhet till Mark- och Miljödomstolen för det nya vattenverket på Överby.
Ansökan omfattar tillstånd för råvattenbortledning ur Göta älv för att säkerställa dricksvattenförsörjningen i Trollhättans kommun och möjligheten för kommunen att fortsätta utvecklas. Ansökan omfattar också tillståndspliktiga arbeten med ny intagsledning och ny utloppsanordning för nya vattenverket.
Ansökningshandlingarna går att ladda ner här:
Bilaga 1 Liten Miljökonsekvensbeskrivning
Bilaga 2 Teknisk Beskrivning, Upprättad Av Sweco Sverige AB
Ansökan 220621 Underskriven
I bilaga 1 har lista på samrådsintressenter tagits bort och även hela bilaga 3 (Sakägarförteckning) p.g.a. GDPR.
Diarienummer för ansökan är: Trollhättan Energi 22TE174 och Mark- och Miljödomstolens målnummer är M 2499-22.
Efter fördjupade analyser och ett nära samspel mellan Trollhättan Energi, Vänersborgs kommun och Västvatten är det nu klart vilket som bedöms vara det bästa alternativet för dragningen av en ny råvattenledning från Vänern till Trollhättans nya vattenverk på Överby. Sjöledningen kommer att möta land på Vänersnäs öster om Gaddesanna.
I en gemensamt framtagen lokaliseringsstudie presenterades 2021 de tre stråkalternativ som Vänersborgs kommun i första hand rekommenderade. Utifrån den studien har Trollhättan Energi och Västvatten gjort en multikriterieanalys av de tre alternativen och nu landat i att ledningen som förläggs i Vänern, når land i ett område öster om Gaddesanna på Vänersnäs. Projektet kommer inte att påverka badstränderna, eftersom ledningsdragningen planeras en dryg kilometer öster om dem.
”Totalt sett det mest fördelaktiga”
Där anläggs en pumpstation som pumpar vattnet vidare via en nedgrävd ledning som anläggs utmed ett stråk mellan Halle- och Hunneberg. Stråket går vidare över fälten utmed Tunhemsslätten, för att sedan ledas under Göta älv öster om Stallbacka industriområde. Avslutningsvis ansluts ledningen till det nya vattenverket, som byggs bredvid det gamla på Överby. (På bilden ser du korridoren inom vilken ledningen ska dras.)
– Vi har jämfört de tre stråkalternativen i detalj med hänsyn till miljö- och sociala värden, leveranssäkerhet, ekonomi och genomförandetid. Det valda ledningsstråket är totalt sett det mest fördelaktiga sett ur flera perspektiv, säger Synnöve Holm, enhetschef för Vatten hos Trollhättan Energi.
Det valda alternativet innebär något längre ledning på land medan sträckningen ut i Vänern, som blir den nya dricksvattentäkten, blir betydligt kortare än de två andra alternativen som funnits. Dessa var:
- Att sjöledningen mötte land via den gamla oljehamnen vid Dalbobergen strax norr om Vänersborg
- Att sjöledningen mötte land norr om Viksängen några kilometer väster om Nordkroken.
Samråd om detaljsträckningen
– Utmed det nu valda stråket via området öster om Gaddesanna finns bara ett fåtal fritidshus som dessutom ligger på betydande avstånd. Och mellan Halle- och Hunneberg finns ett stråk som möjliggör en byggnation med låg påverkan på naturvärden. Exakt hur ledningen kommer och dras ska nu utredas vidare i nära samråd med myndigheter, fastighetsägare och andra intressenter. Men det känns bra att vi landat i ett vägval och vi har haft en väldigt bra dialog med Vänersborgs kommun, påpekar Synnöve Holm.
Västvatten, som ansvarar för det kommunala vattnet och avloppet i Färgelanda, Munkedal, Sotenäs och Uddevalla,kommer via Trollhättans nya vattenverk på Överby att leda vidare råvattnet till sitt vattenverk i Uddevalla för att säkra upp sina framtida vattenleveranser där.
– Att vi gör den här satsningen tillsammans med Trollhättan innebär förstås en ökad kostnadseffektivitet. Det känns bra att samverka kring så här stora och långsiktiga investeringar, säger Peter Johansson, VD för Västvatten.
Planerad byggstart 2025
Nästa steg är att en plan- eller bygglovsprocess kan starta i Vänersborgs kommun och i den fortsatta tillståndsprocessen kommer Trollhättan Energi också att bjuda in berörda fastighetsägare och myndigheter till samråd under sommaren 2022.
– Förhoppningen är att ha erforderliga tillstånd framme i slutet av 2024, däribland tillstånd från Mark- och miljödomstolen. Byggstart planeras till 2025, säger Synnöve Holm.
Entreprenören Peab ansvarar för sjöledningen med tillhörande pumpstation på land, medan Skanska ansvarar för ledningen från pumpstationen till det nya vattenverket. Det byggs bredvid det nuvarande, som togs i bruk 1962 och nu har gjort sitt. I vattenverket bereds råvattnet från Vänern och blir drickfärdigt innan det skickas ut på ledningsnätet i Trollhättan.
En del av Vattenpaketet
Den nuvarande vattentäkten Göta älv kommer att behållas som reservtäkt, men Vänern innebär en bättre vattenkvalitet och mindre risker jämfört med Göta älv.
– Därmed har vi säkrat bra dricksvatten även för kommande generationer, säger Synnöve Holm.
Råvattenledningen har en livslängd på minst 100 år, medan det nya vattenverket har en beräknad livstid på närmare 50 år. Investeringarna i den nya råvattenledningen från Vänern och det nya vattenverket är en del av Vattenpaketet, som är en av Trollhättan Energis största investeringar i vatten och avlopp någonsin.
Nu har samhällsbyggnadsnämnden skickat ut förslag på samråd för detaljplanen för Nya Vattenverket. Detaljplanen har upprättats av Samhällsbyggnadsförvaltningen och dateras januari 2022.
Planens syfte är att möjliggöra för ett nytt vattenverk inklusive anläggningar i vatten, säkerställa en ny dragning av en befintlig kommunal gång- och cykelväg genom området, säkra naturvärden i befintligt naturområde samt säkerställa en ny infart till vattenverket. Syftet är även att bekräfta och reglera befintligt vattenverk och att på lång sikt möjliggöra ombyggnad eller nybyggnad i dess ställe. Samråd pågår till den 18 mars 2022.
I somras kunde vi berätta om det fördjupade samarbetet mellan Trollhättan Energi och Vänersborgs kommun som tillsammans enats om att utreda tre nya stråk vidare för dragningen av råvattenledningen från Vänern till Trollhättans nya vattenverk, en del i satsningen Vattenpaketet.
Samarbetet har lett fram till att man gemensamt nu avbryter planbeskedet för Nordkroken och fortsätter resan mot ett nytt stråk för råvattenledningen som ska förse både Trollhättans och Uddevallas respektive vattenverk med råvatten i framtiden.
– Detta arbete har krävt ödmjukhet, eftertänksamhet och många utredningar. Och med tanke på att det handlar om att säkra bra dricksvatten för flera generationer framöver är det av stor vikt att vi landar i rätt stråk, säger Trollhättan Energis projektledare Viktor Johansson.
Via Dalbobergen, norr om Viksängen eller öster om Gaddesanna
– Från början utredde vi ett tiotal olika stråk. Vi rekommenderar nu tre av stråken som lämpliga alternativ. Lokaliseringsstudien visar Vänersborgs kommuns vilja i ärendet, säger Alexandra Swahn projektledare för lokaliseringsstudien på Vänersborgs kommun.
Under hösten har Trollhättan Energi initierat en så kallad multikriterieanalys för att utvärdera de tre aktuella stråken mot varandra. En multikriterieanalys är ett bra verktyg för att sammanväga flera faktorer och jämföra olika alternativ mot varandra. Analysen pågår och färdigställs under våren 2022.
De tre aktuella stråken som beskrivs i den framtagna lokaliseringsstudien är:
- Från gamla oljehamnen vid Dalbobergen och vidare väster om Göta älv.
- Från ett område norr om Viksängen, några kilometer väster om Nordkroken, och vidare förbi Vargön.
- Från ett område öster om Gaddesanna och vidare mellan Halle- och Hunneberg.
Fortsatt process
Efter Trollhättan Energi valt ett av de föreslagna stråken kan en plan- eller bygglovsprocess starta i Vänersborgs kommun. Om det blir en ny detaljplan för pumpstationen kommer det att finnas möjlighet för närboende att yttra sig i ärendet.
I den fortsatta tillståndsprocessen kommer Trollhättan Energi att bjuda in berörda personer och myndigheter till samråd under sommaren 2022 för det utvalda stråket. Då får man möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter på projektet. Efter att samrådet är avslutat lämnas tillståndsansökan in till mark- och miljödomstolen.
– Att ha en bra dialog med alla fastighetsägare ser jag som A och O. De sitter ofta på en stor kunskap som är värdefull för oss i projektet. Dessutom vill vi komma fram till bra lösningar tillsammans, avslutar Viktor.
Information om Vattenpaketet
För att kunna säkra bra dricksvatten för dig och alla andra Trollhättebor, även i framtiden, gör vi en av Trollhättan Energis största investeringar i vatten och avlopp någonsin fram till 2026. Utan rent vatten har vi inget liv. Det är därför vi fortsätter gräva och stöka till det lite här och var i stan – och det är därför vi behöver höja avgifterna lite mer. Helt enkelt för att du är vatten värd. Här kan du läsa mer om Vattenpaketet.
Målet är tydligt
Ett nytt vattenverk med en ny råvattentäkt i Vänern. Tillsammans ska vi i projektet säkerställa ett bra dricksvatten för flera generationer av Trollhättebor. Råvattenledningen ska dessutom ge Uddevallaborna tryggare tillgång till råvatten.
Vi bjuder på en snabb återblick på 2021
Hittills är vi ca 100 aktiva projektdeltagare, det ger en indikation på hur komplext projektet är. Under 2021 fortsatte Covid att spöka, med hemarbete och alltmer proffsiga Teams-möten.
För delprojekt Vattenverket avslutades piloterna och processgänget gjorde en noggrann utvärdering av dem under våren. Samtidigt togs investeringskalkyler med driftkostnader och klimatkalkyler fram. Under sommaren beslutade styrgruppen att det är varianten L1d som ska byggas.
Efter semestern avslutades programskedet – en gedigen resa för att ta fram och förtydliga projektkraven. Fler projektörer och fastighetsinstallatörer anslöt och projektets nya projekteringsledare kickade igång systemprojekteringen tillsammans med partneringledare.
Vi skrev markanvisningsavtal med Trollhättans Stad för större byggyta på Överby och påbörjade fastighetsregleringar för att tydliggöra områdesgränser. Under hösten genomfördes samråd för tillstånd för vattenverksamhet. Samrådshandlingar för detaljplanen är nu klara för granskning.
För råvattenledningens båda delprojekt, Sjöledning och Överföringsledning, påbörjades året med att avtal signerades med Skanska för delprojektet Överföringsledning Vänern – Överby (landledning). För det delprojektet är som bekant Trollhättan Energi beställare men Uddevalla Vatten är också delaktiga som byggherre jämte Trollhättan Energi.
Inledningen av året präglades av en serie digitala workshops tillsammans med Vänersborgs kommun som följd av vår ansökan om planbesked i Nordkroken. Samtliga tidigare aktuella stråk analyserades och utvärderades. Alternativet Nordkroken är inte längre aktuellt utan istället har övriga stråkalternativ utretts genom fältbesök och fysiska undersökningar samt möten med olika myndigheter och Vänersborgs kommun. Detta arbete har pågått under 2021 och nu är vi på god väg.
Så testar vi reningen till nya vattenverket
Fram till våren 2021 håller våra kollegor på vattenverket på att testa vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern. Det ger ett bättre råvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv och säkrar bra dricksvatten i Trollhättan även i framtiden. Häng med "testpiloterna" Johanna Hilding och Lars Sandblom och se hur det hela funkar.
Samrådet kring tillstånd för vattenverksamhet för bortledning av vatten ur Göta Älv är nu avslutat. Tack till alla som skickat in yttranden! Vi sammanställer nu en samrådsredogörelse för beslut om icke betydande miljöpåverkan och därefter startar arbetet med att skriva ihop ansökan med teknisk beskrivning och miljökonsekvensbeskrivning. Ansökan beräknas lämnas in till Mark- och Miljödomstolen efter årsskiftet.
Samrådet avser tillstånd för vattenverksamhet för bortledning av vatten ur Göta älv med tillhörande anläggningsarbeten inom Trollhättans Stad.
För att ta höjd för framtidens större behov av dricksvatten behövs ett större uttag av råvatten ur Göta älv. Som en följd av detta behöver även arbeten utföras på intags- och utloppsledningar vid Göta älv. Uttaget kommer att ske på samma fastighet i Överby där vattenverket ligger idag (fastigheten Överby 7:9). För att kunna göra detta planerar Trollhättan Energi nu att lämna in en ansökan om tillstånd för vattenverksamhet (enligt 11 kapitlet i Miljöbalken) till mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.
Synpunkter lämnas skriftligen senast den 17 oktober 2021
Nu har du som närboende fastighetsägare, länsstyrelse eller övrig berörd möjlighet att lämna dina synpunkter. Allt underlag om samrådet finns att läsa under relaterade dokument på denna sida.
Vi vill ha dina synpunkter, skriftligen, senast den 17 oktober 2021. Mejla till kundservice@trollhattanenergi.se eller posta synpunkterna till oss på: Trollhättan Energi AB, Box 933, 461 29 Trollhättan. Märk det med ”Samråd”.
Vi hörs!
I går publicerade vi denna nyhet om den fortsatta utredningen av stråk för råvattenledningen från Vänern till Trollhättan. De senaste månaderna har vi haft konstruktiva workshops tillsammans med Vänersborgs kommun och Västvatten där vi ytterligare fördjupat diskussionerna om var vi kan placera pumpstationen som ska pumpa råvatten från Vänern vidare till det nya vattenverket. I dessa workshops kom man fram till tre huvudstråk som utreds vidare. Nordkroken är inte längre ett huvudalternativ. Beroende på hur studien landar kommer vi att arbeta fram ett nytt samrådsunderlag på det aktuella alternativet som lokaliseringsstudien visar är mest lämpligt. Vi återkommer med mer information i höst.
En annan uppdatering i projektet är att Lilla Edet, som skulle köpa färdigt dricksvatten från Trollhättan Energi, har valt att avsluta det planerade samarbetet. Detta påverkar inte tidsplanen i projektet på något avgörande sätt.
Vi önskar dig en härlig sommar!
Svar Direkt: Så bygger vi ett nytt vattenverk
Tillsammans med sina kollegor ansvarar vår projektledare Malin Dahlstedt för byggandet av ett helt nytt vattenverk. Det är en del av Vattenpaketet 2026, där vi tagit ett strategiskt helhetsgrepp om de kommande årens omfattande investeringar i vatten- och avlopp i hela Trollhättans kommun. Vi gör det för att du och alla andra är vatten värd. Rent dricksvatten är ju en förutsättning för allas vardag. Ja, en förutsättning för livet. På självaste Världsvattendagen den 22 mars passade vi på att be Malin svara på frågan som vi ofta får: "Hur går det egentligen till när ni bygger ett vattenverk?"
Vi arbetar nu vidare med tillståndsansökan för vattendom och den miljökonsekvensbeskrivning vi lämnar in tillsammans med ansökan. De yttranden som kommit in under samrådet tillsammans med de undersökningar vi gjort tidigare kommer att beaktas och vägas in i kommande MKB (miljökonsekvensbeskrivning).
Därefter kommer en tillståndsansökan att lämnas in till Mark- och miljödomstolen. Tiden för handläggningen beror på många faktorer men uppskattningsvis kan det ta cirka 2 år innan vi får ett tillstånd på plats (se hela processen i bilden nedan).
Bild hämtad från Naturvårdsverkets hemsida.
Parallellt med detta arbetar vi vidare med ansökan om planbesked för den pumpstation som behövs i anslutning till råvattenledningen.
Om du har frågor kan du alltid höra av dig till vår kundservice. Trevlig helg!
Fram till våren 2021 testas nu vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern.
Att ta råvatten från Vänern, det vill säga sjövatten som sedan renas, ger ett bättre dricksvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv.
– Göta Älv medför betydligt större risker med exempelvis föroreningar från båttrafik och skred, påpekar Lars Sandblom, avdelningschef för dricksvatten och laboratorium.
Två reningsprocesser testas
Tillsammans med processingenjör Johanna Hilding ansvarar han nu för att se till att vi i Trollhättan får bästa tänkbara dricksvatten, även i framtiden.
– Det finns en rad olika sätt att rena dricksvatten, men nu har vi landat i två alternativ som vi provkör. En av våra två så kallade piloter har vi byggt upp här hos oss i Trollhättan och den andra har vi kopplat på det befintliga nya vattenverket som finns i Kungälv, säger Johanna.
Så testar vi reningen till nya vattenverket
Fram till våren 2021 håller våra kollegor på vattenverket på att testa vilka reningsprocesser som är de bästa inför byggandet av vårt helt nya vattenverk. Vattenverket är en del av Vattenpaketet 2026, som också innehåller bland annat en helt ny råvattenledning som dras ut i Vänern. Det ger ett bättre råvatten än det vi idag tar direkt från Göta Älv och säkrar bra dricksvatten i Trollhättan även i framtiden. Häng med "testpiloterna" Johanna Hilding och Lars Sandblom och se hur det hela funkar.
Nu handlar det helt enkelt om att testa sig fram och se vilken reningsprocess som passar bäst och är effektivast i Trollhättan.
– Även Lilla Edet ska köpa vatten från vårt nya vattenverk, så det är fler än bara vi i Trollhättan som kommer att dricka det, påpekar Lars Sandblom.
Beprövade metoder för trygga leveranser
Vattenreningsbranschen är ganska konservativ, även om reningsprocesserna förstås utvecklas hela tiden.
– Eftersom vattnet berör så otroligt många människor, och vi inte kan ta tillbaka det vatten vi skickat ut, så är det oerhört viktigt att allt blir rätt från början. Därför är vi oerhört noga med att alla metoder är ordentligt prövade, förklarar Lars Sandblom.
Det nya vattenverket är en del av Vattenpaketet. Det innehåller, förutom ett nytt vattenverk och en råvattenledning ut i Vänern, också utvecklade reningsmetoder vid Arvidstorps avloppsreningsverk och en fortsatt satsning på vatten- och avloppsnätet i Trollhättan.
Bra dricksvatten helt avgörande
År 2026 ska allt vara klart och totalt handlar det om en investering på 1,5 miljarder kronor under sex år.
– Det är mycket pengar, men bra dricksvatten är helt avgörande för våra vardag. Så vi gör helt enkelt detta för att varenda Trollhättebo, nu och i framtiden, är vatten värd, säger Johanna Hilding.
Arbetet med ny dricksvattenförsörjning fortsätter där Vänern kommer vara ny råvattentäkt. Projektet har utvecklat sig sedan tidigare samråd och kommer nu tillgodose fler än bara Trollhättan. Den nya dricksvattenförsörjningen byggs nu för att säkra upp rent vatten till närliggande kommuner såsom bland annat Trollhättan, Uddevalla och Lilla Edet under en lång tid framöver och planeras vara i drift kring år 2026.
Regional samverkan i så här stora projekt har stora vinster både ekonomiskt, samhällsmässigt och kunskapsmässigt. Samverkan innebär nya förutsättningar där bland annat uttagsvolymen ur Vänern har ökat. Verksamheten avser, förutom uttag av vatten ur Vänern, även bland annat en delvis sjöförlagd ledning och tillfällig grundvattensänkning genom bortledande av grundvatten i samband med anläggandet av en pumpstation i Nordkroken. Med de nya förutsättningarna behöver vi justera och komplettera samrådet.
Vi vill ha dina synpunkter, skriftligen, senast den 30/10 2020
Allt underlag om samrådet finns att läsa här på vår hemsida under Relaterade dokument. Du kan också få underlaget skickat till dig om du kontaktar vår kundservice. Vi vill ha dina synpunkter, skriftligen, senast den 30/10 2020. Maila oss på: kundservice@trollhattanenergi.se eller lägg ett brev på lådan och märk det med ”samråd”.
Vi hörs!
Det finns en hel del aspekter att ta hänsyn till när man ska bygga en ny råvattenledning till ett nytt vattenverk som ska förse Trollhättan, Lilla Edet och Uddevalla med dricksvatten under en lång tid framöver. Tidigare i vår fattade Trollhättan Energis styrelse beslut om var intagspunkten för den nya råvattenledningen ska förläggas.
– Punkten ligger cirka fem kilometer ut i vattnet utanför Nordkroken. Vi har också kommit fram till att det är mest lämpligt att ledningen ansluter mot land på den sida stranden som ligger närmast Halleberg, säger Vatten- och avloppschef Synnöve Holm.
Projekteringen pågår för fullt och bland annat har en rad olika geotekniska undersökningar utförts i området kring Nordkroken, Vargön.
– Vi kan få fram mycket information via kartor och dokumentation men för att verkligen förstå de geotekniska förutsättningarna på plats behöver vi också göra fysiska undersökningar. Mätningarna vi gjort på Vänerns botten är för att se hur marken under ytan ser ut, säger Viktor Johansson projektledare för den nya råvattenledningen på Trollhättan Energi.
Genom resistivitetsmätning, som utnyttjar att olika geologiska material visar olika resistivitet (förmåga att inte leda ström), går det att få fram en profil på de olika markskikten som exempelvis lera, sand, morän och berg. Resistivitetsmätningar har gjorts både på land och i vattnet vid Nordkroken för att undersöka förhållandena under ytan.
– Undersökningsmetoden har i princip obefintlig påverkan på naturen eftersom inga ingrepp görs. Små elektroder förs ned i marken cirka 10-15 cm ner med 2 meters mellanrum utmed en utrullad kabel. Resultatet från undersökningen väger vi sen samman med den geotekniska sondering vi gjort tidigare, meddelar Viktor.
I Nordkroken finns en känd fornlämning som ska hanteras med varsamhet. I höst planerar Trollhättan Energi en förundersökning där man med hjälp av sökschakt kommer gräva upp små rutor om cirka en gånger en meter för att få mer information.
– Förundersökningen ska, förutom att fastställa fornlämningens karaktär och utbredning, också användas som underlag för den fortsatta planeringen, säger Viktor.
Senare i år är målet att lämna in en ansökan om vattendom till Mark- och miljödomstolen. Än kommer det dröja innan det är dags för det första ”riktiga” spadtaget.
– Projekteringen ska vara klar 2022 och först 2023 kommer det börja hända saker ”på riktigt”. Just nu är vi måna om att få ett så bra underlag som möjligt för det fortsatta arbetet, säger Viktor.
Vi vill passa på att tacka för de yttranden och synpunkter vi fått in under samrådet för uttag ur vatten ur Vänern och den delvis sjöförlagda ledningen i samband med pumpstationen i Nordkroken. Flera personer besökte vårt öppna hus och det gav mycket att få mötas och diskutera. En hel del har hänt sen dess. Bland annat har både Uddevalla och Lilla Edet beslutat att ansluta sig till projektet vilket vi är mycket glada för. Att samverka i såna här långsiktiga satsningar är både klokt och ekonomiskt.
Detta innebär att vi behöver göra ytterligare utredningar och komplettera samrådet. Just nu förbereder vi för de kompletteringar som ska göras och den ansökan om planbesked vi planerar skicka in till Vänersborgs kommun i slutet av maj. Flera undersökningar och utredningar har redan gjorts, bland annat arkeologiska undersökningar, vilka fungerar som underlag i planarbetet, och fler undersökningar ska till. Ett så här omfattande projekt kräver just många utredningar och en stor portion ödmjukhet. Målet är att med så liten påverkan på miljön som möjligt säkra dricksvattenförsörjningen för framtidens invånare i Trollhättan, Lilla Edet och i Uddevalla.
Vi är måna om att hålla en fortsatt bra dialog med alla intressenter under projektets gång och vill uppmana till kontakt om du har några frågor. Vi återkommer med information på den här sidan löpande.
Viktor Johansson, projektledare Trollhättan Energi
Nyligen tog Uddevalla beslutet att ansluta sig till Trollhättan Energis nya råvattenledning ute i Vänern, för att säkra framtidens dricksvatten. Nu har även Lilla Edets kommun beslutat om samarbete och med start 2026 ska färdigt dricksvatten köpas direkt från Trollhättans nya vattenverk.
– Det här stärker ytterligare projektet och bekräftar att vi tagit ett klokt initiativ, säger Synnöve Holm, affärsområdeschef för vatten och avlopp hos Trollhättan Energi.
Trollhättan Energis styrelse och ägaren Trollhättans Stad har enhälligt beslutat att de kommande sex åren investera totalt 1,5 miljarder i ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning ute i Vänern, utvecklade reningsprocesser vid Arvidstorps avloppsreningsverk samt fortsatt förnyelse av distributionsnätet. Det ska säkra att invånarna får trygga och hållbara leveranser även i framtidens Trollhättan.
Klartecken även från Lilla Edet
Just nu pågår intensiv projektering av det nya vattenverket samt råvattenledningen med tillhörande anläggningar. Ledningen, där råvattnet ska tas, sträcker sig fem kilometer ut i Vänern från Nordkroken i Vargön. Den 8 april beslutade Uddevalla att man via sitt vattenbolag Västvatten ska ansluta sig till projektet och dra en vattenledning från Trollhättan Energis nya råvattenledning till sitt vattenverk i Uddevalla.
Nu har Lilla Edet beslutat att göra samma sak, men också ta steget fullt ut och köpa helt färdigt dricksvatten från Trollhättan. De nya vattenledningarna till grannkommunen i söder kommer således gå via Trollhättans nya vattenverk, medan Uddevalla enbart leder råvattnet från Vänern hem till sig och bearbetar det till färdigt dricksvatten i sitt eget verk.
– Denna lösning medför ett robust system som säkerställer att våra invånare kan få ett framtida dricksvatten av hög kvalitet, säger Franz Wallebäck, enhetschef vatten och avlopp i Lilla Edet.
“Samhällsekonomiskt klokt”
Idag tar Lilla Edet största delen av sitt dricksvatten från Göta älv, precis om Trollhättan. Att istället ta råvattnet från Vänern ger högre kvalitet.
– Ju fler som kan dra nytta av den här långsiktiga satsningen och dela på kostnaderna, desto bättre är det förstås ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Trollhättan Energis vatten- och avloppschef Synnöve Holm.
Företaget är nu mitt uppe i tillståndsprövningen, som i slutänden ska landa i en så kallad vattendom från Mark- och miljödomstolen.
Start i höst
Ambitionen är att anläggningarbetena ska kunna starta i höst. År 2026 ska hela projektet med ny ledning, nytt vattenverk och utvecklad rening av avloppsvattnet vara klart. Plus att ledningsnätet ständigt förbättras.
– Vi har i många år satsat omkring 40 miljoner per år på att underhålla och utveckla Trollhättans vatten- och avloppsnät, och med den här satsningen tar vi ett nödvändigt framtidsgrepp kring hela infrastrukturen. Det kommer att finansieras med succesiva årliga höjningar av taxorna motsvarande cirka 20-50 kronor/månad och hushåll.Att vi har vatten i kranarna och fungerade avlopp dygnet runt är en förutsättning för att vardagen ska fungera, konstaterar Synnöve Holm, som ser fram emot att komma igång.
“Stärker samarbetet över kommungränserna”
– Vi har projekterat och planerat detta under många år och vi är trygga med den lösning vi kommit fram till. Att både Uddevalla och Lilla Edet ansluter sig stärker också vårt samarbete över kommungränserna, även inom detta området.
Lilla Edets VA-chef Franz Wallebäck instämmer:
– Vatten- och avloppsinvesteringar är viktiga för den totala samhällsutvecklingen och säkerställer framtida generationers leverans av dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, påpekar han.
Trollhättan Energi är mitt uppe i projekteringen för ett nytt vattenverk och en helt ny råvattenledning en halv mil ut i Vänern. Nu har Uddevalla kommun via sitt bolag Västvatten AB beslutat att göra gemensam sak med Trollhättan Energi.
– Det är självklart både klokt och ekonomiskt om vi kan samverka runt det här, säger Synnöve Holm, affärsområdeschef för vatten och avlopp hos Trollhättan Energi.
Även Lilla Edets kommun har aviserat intresse.
I slutet av förra året fattade en enig styrelse i Trollhättan Energi beslutet att de kommande sex åren investera totalt 1,5 miljarder i ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning ute i Vänern, utvecklade reningsprocesser vid Arvidstorps avloppsreningsverk samt förnyelse av distributionsnätet. Via ett enigt kommunfullmäktige har ägaren Trollhättans Stad också ställt sig bakom investeringarna och samtidigt godkänt en justering av vatten- och avloppstaxan. Allt för att kunna säkra en trygg tillgång på bra dricksvatten för Trollhätteborna under många år framöver. Det nuvarande vattenverket har varit i drift sedan 1962 och börjar sjunga på sista versen.
Ledning fem kilometer ut i Vänern
Nyligen tog Trollhättan Energis styrelse nästa steg i investeringsprocessen. 155 miljoner kronor beviljades då för att kunna gå vidare med projekteringen av det nya vattenverket samt råvattenledningen med tillhörande anläggningar. Från intaget cirka fem kilometer ut i Vänern, räknat från Nordkroken i Vargön i Vänersborgs kommun, ska vattnet pumpas vidare till det nya vattenverket som ska byggas bredvid det nuvarande vid Göta Älv på Överbyområdet. Styrelsen har också beslutat vilken ledningssträckning på land som anses vara lämpligast från Nordkroken.
Bättre vattenkvalitet – även för Uddevalla
Mark- och miljödomstolen ger det slutliga tillståndet i form av en vattendom. Samrådstiden har gått ut och nu inleds arbetet med att sammanställa synpunkter från myndigheter, fastighetsägare och andra intressenter. Under sommaren räknar Trollhättan Energi med att ansökan om vattendom ska lämnas in. Genom att Trollhättan tar sitt råvatten ute i Vänern istället för som nu, från Göta Älv, så blir vattenkvaliteten bättre. Den senaste tiden har både Lilla Edet och Uddevalla visat intresse för att också ta sitt framtida dricksvatten från Trollhättan Energis nya råvattenledning. Nu har Uddevallas kommunfullmäktige bestämt att man via sitt bolag Västvatten AB bokstavligt talat ansluter sig till den nya vattensatsningen med Vänern som källa.
“Gemensamt säkra kommunernas vattenförsörjning”
Trollhättan Energi välkomnar Uddevallas besked.
– Kan vi tillsammans agera långsiktigt kring en sådan här samhällsviktigt fråga är det bara positivt. På det här sättet kan vi gemensamt säkra kommunernas vattenförsörjning för lång tid framöver och även öka leveranssäkerheten för varandra, säger Trollhättan Energis vatten- och avloppschef Synnöve Holm.
Den projektering för vattenintag och ledning som hittills är gjord innefattar även Lilla Edets vattenbehov, men den södra grannkommunen väntas fatta beslut senare under våren. Vad Uddevallas beslut innebär för dimensioneringen och ytterligare samråd med berörda fastighetsägare och myndigheter, ska Trollhättan Energi nu titta närmare på.
“Både ekonomiskt och effektivt”
dag tar Uddevalla sitt vatten från Köperödssjöarna öster om stan. På sikt kommer det inte att räcka och Västvattens VD Peter Johansson ser fram emot att göra gemensam sak med Trollhättan Energi:
– Det är förstås både ekonomiskt och effektivt att samverka vid så här stora satsningar. Det är logiskt att vi, två ungefär lika stora kommuner, samlar våra kompetenser och resurser och strävar åt samma mål: En trygg dricksvattenförsörjning, påpekar han.
I praktiken innebär Uddevallas beslut att en ny råvattenledning på cirka 2,5 mil dras mellan Trollhättan Energis nya vattenverk och Mariebergs vattenverk i Uddevalla.
Trollhättan Energi och Uddevalla Vatten bygger råvattenledning tillsammans med Skanska
Nu är det klart att det blir Skanska Sverige som ska projektera och bygga överföringsledningen mellan Vänern och Överby Trollhättan, en del av projektet Nya vattenverket med råvattenledning från Vänern.
– Vi ser fram emot att starta upp projekteringen tillsammans med Skanska och Uddevalla Vatten. I samråd med bland annat fastighetsägare, Vänersborgs kommun och Länsstyrelsen kommer vi att hitta den mest lämpliga dragningen genom landskapet, säger Viktor Johansson, projektledare på Trollhättan Energi.
Överföringsledningen kan komma att bestå av en eller flera ledningar, utformningen bestäms i kommande projektering.
I våras blev det klart att även Uddevalla Vatten, del av Västvatten, blir en del av projektet. Uddevalla Vatten och Trollhättan Energi är båda byggherrar och ska gemensamt bygga och äga överföringsledningen mellan Vänern och Överby. Trollhättan Energi kommer att stå som ensam beställare av Skanskas entreprenad.
– Uddevallas överföringsledning mellan Trollhättan-Uddevalla kommer att upphandlas separat senare. Nu är fokus på att få en bra uppstart av överföringsledningen mellan Vänern och Trollhättan med Skanska. Parallellt med det startar vi en förstudie kring en preliminär ledningsdragning från Överby mot Uddevalla, säger Martin Birgersson, projektledare Uddevalla Vatten.
Sedan tidigare ingår även Peab Anläggning i projektet. I Peabs uppdrag ingår att projektera och bygga råvattenledningen i sjön från strandkanten vid Vänern ut till intagspunkten i Vänern, råvattenpumpstationen och det nya vattenverket på Överby.
– Med två beställare, två entreprenörer och fyra entreprenader blir det nu ett komplext projekt med ett stort behov av samordning över entreprenadgränserna. Därför känns det skönt att nu ha knutit till oss riktigt bra kompetens till projektet genom de två största anläggningsbyggarna Peab och Skanska, säger Malin Dahlstedt, huvudprojektledare på Trollhättan Energi.
Allt beräknas vara färdigbyggt 2026.
Just nu är vi på gång med att söka tillstånd hos mark- och miljödomstolen för uttag av vatten i Vänern för dricksvattenproduktion. Verksamheten avser även innefatta bland annat en delvis sjöförlagd ledning och tillfällig grundvattensänkning genom bortledande av grundvatten i samband med anläggandet av en pumpstation i Nordkroken. Med anledning av detta bjuder vi därför in dig som är nyfiken eller vill komma med synpunkter till samråd.
Välkommen på öppet hus torsdagen den 27/2 kl. 10.00-13.00 och 16.00-19.00 på Vargöns bibliotek, Fyrkanten. På utställningen får du ta del av information om projektets utformning och den miljöpåverkan vi kan se. Vi finns också tillgängliga för frågor. Visst har vi tänkt på mycket men kanske har du andra synpunkter som
vi missat. Allt underlag om samrådet finns att läsa här på vår hemsida. Du kan också få underlaget skickat till dig om du kontaktar vår kundservice. Utställningen finns även på Vargöns bibliotek den 2 mars kl. 16.00-19.00.
Vi vill ha dina synpunkter, skriftligen, senast den 24/3 2020. Maila oss på: kundservice@trollhattanenergi.se eller lägg ett brev på lådan och märk det med ”samråd”. Vi hörs!
– Det finns många aspekter att ta hänsyn till när vi ska välja den bästa vägen från Vänern till Trollhättan. Vi kan få en hel del information om exempelvis markförhållanden via kartor och dokumentation men för att verkligen förstå miljön behöver vi komma ut på plats. Därför har jag, de senaste dagarna, tillsammans med andra experter från bland annat Peab och Cowi vandrat olika sträckor för att se hur naturen ser ut i verkligheten, säger Julia Johansson, projektledare för råvattenledningen hos Trollhättan Energi.
Och många steg blev det. Totalt har projektgruppen vandrat 2,2 mil för att undersöka naturen på plats. Efter flera stråkanalyser har fem möjliga stråk för den nya ledningen nu landat i två. Olika kriterier visar att några alternativ har fler nackdelar än fördelar. Förutom att vandra de olika stråken ska också ytterligare undersökningar göras för att inventera natur- och kulturvärden och geotekniska förutsättningar.
– En del av det arbete vi gör just nu är att kartlägga alla intressenter som finns i området. Vi vill ha kontakt med organisationer, föreningar, privatpersoner och andra experter som kan naturen i området. Med anledning av detta kommer vi därför bjuda in till samråd senare i år, säger Malin Dahlstedt, ansvarig projektledare för hela projektet hos Trollhättan Energi.
Förutom att utreda vilken ledningssträcka som blir bäst är en annan utmaning att välja rätt reningsmetod för det nya råvattnet. Olika vatten kräver nämligen olika metoder för rening.
– Enkelt kan man säga att ett komplext vatten kräver en mer komplex reningsmetod. Sedan flera år tillbaka har vi regelbundet tagit vattenprover i Vänern för att kunna analysera kvaliteten på vattnet. Det kommer vi fortsätta med i ett halvår till. Under tiden har vi kartlagt olika möjliga reningsmetoder och kommit fram till två som ska utredas ytterligare. Målet är att få en så effektiv process som möjligt, säger Malin Dahlstedt.
Än kommer det dröja innan det första spadtaget tas.
– Ambitionen är att börja gräva för den nya råvattenledningen år 2021 men det är svårt att säga exakt innan alla undersökningar, samråd och tillstånd är klara. Att välja rätt väg från Vänern till Trollhättan kräver utredningar, eftertanke och en stor portion ödmjukhet, säger Julia Johansson, Trollhättan Energi.
Fakta samråd: Ett samråd är en obligatorisk del i projektplanen och tillståndsprocessen. Den går ut på att tidigt samla in kunskap om eventuella hinder eller problem som projektet kan komma att stöta på. Sådana problem skulle kunna gälla förstörande av biotoper, fornminnen eller andra risker. Det kan också vara generella synpunkter på själva projektet. I ett samråd är det bland annat länsstyrelsen och andra enskilda sakägare som kan antas bli särskilt berörda som bjuds in för att lämna sina synpunkter.
Lagom till julledigheten har vi på riktigt landat i upphandlingen av Peab Anläggning AB som Trollhättan Energis partner för att projektera och bygga Nya vattenverket med ny råvattenledning. I onsdags signerade Synnöve Holm, Trollhättan Energi, och Berth Larsson, Peab Anläggning, ett strategiskt partneringavtal.
Här signerar ombuden för Trollhättan Energi och Peab det strategiska partneringavtalet, ivrigt påhejade av gänget som workshoppar kring val av beredningsprocess.
Under 2018 har projektet tagit fart. Vi har satt ihop en intern och extern projektorganisation och styrelsen har bland annat beslutat om sekretesspolicy, vision och mål, uppdrag, mandat och arbetsmetodik för projektet samt placering av nytt vattenverk.
2019 startar vi upp pilotförsök på tänkt beredningsprocess i vattenverket och projektering av råvattenledningens sträckning samt inleder dialog med fastighetsägare som kan komma att beröras av ledningsdragningen. Förhoppningsvis kan vi lämna in ansökan om ny vattendom i slutet av året. Byggstarten måste vänta in beslut om Vattendom och ledningsrätt, detaljprojektering och politiskt beslut efter att riktpris finns framme, det vill säga att det är några år kvar tills första spadtaget.
Tack för alla nyfikna frågor och uppmuntrande hejarop under året! Nu tar vi en skön julledighet ett par veckor och hoppas att ni gör detsamma!
Malin Dahlstedt, projektledare
För över ett år sedan togs beslutet om att bygga ett nytt vattenverk med ett nytt råvattenintag och en ny råvattenledning från Vänern. Det planeras vara i drift år 2025 och ska säkra den kommunala dricksvattenförsörjningen för Trollhättan en lång tid framöver.
Vattenverket i Trollhättan börjar bli gammalt. Göta älv är Trollhättebornas vattentäkt (råvatten) och det är tyvärr inte optimalt med de risker som finns med bland annat fartygstrafiken i älven. Därför kommer det nya råvattenintaget ske i Vänern, och en ungefär 1-1,5 mils vattenledning grävs ner. Hur och var ledningen ska gå är inte klart.
– Det är inte ovanligt att råvattenintaget förläggs i en annan kommun än där vattenverket finns. Så kommer det alltså bli för Trollhättan. Vi är i ett mycket tidigt skede i arbetet med att hitta ett lämpligt stråk, för att hitta den bästa, eller kanske minst sämsta, vägen har vi gjort en grov stråkanalys som tittat på olika vägar att ta sig från Vänern till Trollhättan. Syftet med denna stråkanalys har varit att kartlägga och utvärdera de olika intressen och utmaningar som finns längs vägen. Det som analysen visar är att man utifrån olika kriterier kan se att några alternativ har fler nackdelar än andra, säger Julia Johansson, projektledare för råvattenledningen mellan Vänern och Trollhättan, hos Trollhättan Energi.
Inom några veckor kommer några fastighetsägare som ligger i nära anslutning till eller i ett möjligt stråk att kontaktas. Övriga förberedelser pågår för fullt. En projektgrupp har utsetts och är igång med att förbereda tillstånd, se över säkerhetsfrågor, fundera på vilken kapacitet det nya vattenverket ska ha och framförallt hitta den bästa vägen för ledningen mellan Vänern och Trollhättan.
– Det kräver lite eftertänksamhet, många utredningar och en stor portion ödmjukhet inför de som vi stör under och efter byggtiden. Det är också en utmaning i att välja rätt reningsteknik för det nya vattenverket, rätt kapacitet för framtiden och hantera framtidens krav från myndigheter, säger Malin Dahlstedt, ansvarig projektledare för hela projektet hos Trollhättan Energi.
Det kommer dröja innan det är dags för första spadtaget, men inom några år planerar vi börja gräva för råvattenledningen och för nya vattenverket.