Arvidstorp, Trollhättan
Vi anpassar avloppsreningsverket för fler Trollhättebor
Vi har två stora projekt på gång samtidigt på Arvidstorps avloppsreningsverk. Dels en ny slamhanteringsbyggnad och dels en ansökan om ett nytt miljötillstånd så att vi kan förbättra kvävereningen och få en större kapacitet i verket.
Projektuppdateringar
Vårt omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk går stabilt framåt. Betongarbetena pågår för fullt och här har vi nu färdigställt cirka 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan i de sammanlagt 140 meter långa, elva meter djupa och upp till 18 meter breda bassängerna där vi installerar ett tredje biologiskt reningssteg för att leva upp till det nya miljötillståndet gällande rening av bland annat fosfor och kväve.
Nu i sommartid 2024 muras och gjuts det också för väggar mellan de olika bassänghallarna och förbereds för kommande el- och teknikrum. En del av de stora betongelementen kommer förtillverkade och en hel del gjuts på plats av nere i berget. Allt för att processen ska gå så effektivt som möjligt.
Uppgradering och ombyggnation av ställverket för elförsörjningen till avloppsreningsverket blev färdigt tidigt under 2024. Denna uppgradering var nödvändig för att klara det ökade energibehovet nu när avloppsreningsverket expanderar och både ska öka sin intagnings- och sin reningskapacitet rejält.
Nere i hallarna har installationen av rör och ventilationsutrustning kommit i gång och går bra. Även här har elentreprenörerna startat sina installationsarbeten som planerat under våren 2024. Också installationen av den mekaniska utrustningen i form av bland annat pumpar, luftningssystem och de stora omrörningspropellrarna som ska se till att avloppsvattnet blandas med tillförda bakterier och renas effektivt, har börjat komma på plats och installeras fullt ut under hösten 2024.
I den befintliga delen av avloppsreningsverket pågår också en del tillkopplings- och uppgraderingsarbeten för att kunna knyta samman den befintliga delen av verket med det nya tillkommande reningssteget. Vi har redan under 2023 och i början av 2024 färdigställt några av dessa och de resterande planeras färdigställda och satta i drift under 2024.
Byggnadsstommen med betongväggar och tak för den nya ventilationsaggregaten ovan mark är i stort sett klar. Nu återstår bara att installera ventilationskanaler, entrédörr, utvändiga trappor och gångstråk på området.
Uppstart och driftsättning håller tidplanen allt pekar på att den nya reningsanläggningen ska kunna tas i drift och trimmas in i början av 2025.
– Det är fantastiskt att se hur den nya delen av anläggningen växer fram. För knappt två år sedan var här bara berg, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten & Biogas.
Drygt 60 meter under marken börjar nu den nya biologiska reningsanläggningen ta form med 140 meter långa reningsbassänger i Arvidstorps avloppsreningsverk. Om 18 månader ska allt vara klart.
Just nu pågår gjutningen av bottenplattorna i de utsprängda bergrum, som sedan ska formas till bassänger och rymma den utbyggda biologiska reningsprocessen. Den ökar reningen av såväl partiklar som kväve och fosfor, innan avloppsvattnet återigen strömmar ut i Göta älv.
– Fram till jul är det nu fokus på att gjuta bassängplattor och väggar. Samtidigt pågår planering för ett utbyggt elnät och nio nya inkopplingspunkter inne i verket, där den befintliga och den nya delen byggs ihop, förklarar Peter Albertsson, Avdelningschef Avloppsvatten.
Den första och 50 centimeter tjocka bassängplatten är redan klar och bara till den delen krävdes 320 kubikmeter betong och 48 ton armeringsjärn.
Intagningskapaciteten i reningsverket kommer att öka med 40 procent räknat i liter avloppsvatten, samtidigt som reningen förbättras radikalt med den nya BIO 3-linjen. Det är också en förutsättning för att leva upp till de skärpta krav som Länsstyrelsen beslutat om för att verket ska kunna ta hand allt avloppsvattnet från ett växande Trollhättan.
– Den snäva tidsramen är den största utmaningen, men tack vare ett oerhört bra samarbete mellan alla involverade ligger vi bra till tidsmässigt. Det är samtidigt en väldigt inspirerande resa och vi vet att det här i slutänden spelar en stor roll för miljön. Och det känns helt magiskt, säger Peter Albertson.
Omkring 80 personer är just nu verksamma i projektering, planering och det fysiska anläggningsarbetet. 50 av dem jobbar nere i berget. I slutet av 2024 kommer bassängerna successivt att fyllas vatten med de speciella reningskomponenterna, som ser ut som pastahjul. Deras funktion är att fånga upp partiklar och mikroorganismer. Hjulen är bokstavligt talat navet i processen som gör att exempelvis kvävereningen förbättras med 500 procent och de sammanlagda utsläppsvärdena förbättras med 40 procent. I början av 2025 ska den nya BIO 3-linjen vara igång och trimmas in.
Det omfattande arbetet med att utveckla den biologiska reningen i Arvidstorps avloppsreningsverk går snart in i nästa fas. Under våren ska det pågående sprängningsarbetet i bergrummet vara helt klart och då påbörjas gjutningen av de utsprängda bassängerna för det tredje biologiska reningssteget.
Sedan i somras har vi sprängt för att göra plats för våra nya och sammanlagt 160 meter långa reningsbassänger, så att vi kan komplettera våra två befintliga biologiska reningssteg med ett tredje. Hittills har 18 000 kubikmeter sprängsten av sammanlagt beräknade 30 000 transporterats ut ur berget. Stenen kommer att återanvändas som anläggningsmaterial vid Trollhättan Energis nya återvinningscentral som ska byggas utmed riksväg 44.
Nu har tolv meter breda och nya tunnelrum för reningsbassängerna skapats och nu pågår själva sprängningen av bassängerna. När all sprängning är klar sent under våren 2023 är nästa steg att gjuta de nya bassängerna. För att hålla högsta tänkbara tempo så kommer delar av betongfundamenten att prefabriceras och levereras färdiga.
Så här långt fungerar allting väldigt bra och vi håller tidplanen. Vi har ett väldigt bra samspel och alla involverade har en förståelse för de utmaningar som var och en har. Samspelet med de närboende är fortsatt prioriterat och vi skickar sms till alla i närområdet inför varje sprängning och gör vårt absolut bästa för att minimera störningarna. När sprängningarna är klara senare i vår så kommer lastbilstrafiken till och från anläggningen att minska.
Utöver den nya biologiska reningen så ska Arvidstorps anläggning för rötning av slam också kompletteras med utvecklad rening. Dessutom ska flödena i avloppsreningsverket styras om för att få ut maximal reningseffekt, samtidigt som vi utökar inflödeskapacitet från 1 000 liter vatten per sekund till 1 400 liter.
Allt ska vara klart lagom till julfirandet 2024 och vara helt intrimmat innan sommarsemestrarna 2025.
Sprängningsarbetena pågår för fullt och projektet ligger hyfsat bra till enligt tidplan. Vi har till dags datum sprängt ut ca. 9 000 kbm berg av totalt 30 000 kbm. Tunnelsprängning av två utav tre hallar är i stort sett klara och den tredje pågår. När vi är färdiga med tunnelsprängningen av den sista hallen börjar vi spränga ut bassängerna där rening av avloppsvatten kommer att ske, det jobbet planerar vi att starta alldeles innan årsskiftet 2022/2023.
Bergsförstärkning och formsprutning med betong pågår och utförs i förbindelse med tunnelsprängningen för att säkra berget.
Vi är klara med grundläggande design påbörjar inom kort arbetet med detaljprojekteringen och framtagande av bygghandlingarna till projektet.
Bygg- och anläggningsarbetet planeras att komma igång sent ut på våren 2023 och vi startar då med gjutningsarbetet för bassängerna och bärlagren till den nya Bio 3 anläggningen.
Vi har också en del modifieringsarbeten i den befintliga anläggningen som måste utföras för att kunna koppla ihop det nya Bio 3 steget med den befintliga anläggningen, det arbetet har påbörjats med planering och projektering. I januari 2023 börjar vi modifieringsarbetet fysiskt på plats med att vi byter ut två gamla rensgaller mot två nya rensgaller med högre kapacitet. Vi kommer då också att passa på att byta ut de befintliga kanalluckorna tillhörande rensgallren då de är i dåligt skick.
Kommunikationen med de närboende har fungerat väldigt bra och vi upplever att vi inte påverkar vår omgivning allt för mycket när vi spränger och kör tunga transporter med berg i området, vilket är positivt.
Nu är sprängningarna i avloppsreningsverket igång för utbyggd biologisk rening
I måndags 13 juni 2022 inleddes sprängningarna i berget vid Arvidstorps avloppsreningsverk. Lagom till julafton 2024 ska den utbyggda biologiska reningen vara färdig.
– Nu börjar det på riktigt efter flera års projektering och planering, säger Synnöve Holm, Enhetschef Vatten hos Trollhättan Energi.
Bakgrunden till den utbyggda biologiska reningen, som ska ta hand om ännu mer fosfor och kväve när avloppsvattnet renas innan det återförs till Göta älv, är skärpta krav från Länsstyrelsen i takt med att Trollhättan växer och belastningen på avloppsreningsverket ökar.
– Vi har fått en väldigt tajt tidplan, så den stora utmaningen är tiden. Den siste juni 2025 ska den utbyggda biologiska reningen vara i gång, men vi har som mål att vara klara lagom till julafton 2024 för att sedan kunna trimma in anläggningen i ett halvår innan den tas i drift fullt ut, förklarar Synnöve Holm.
Jätteprojektet genomförs i form av ett partneringsamarbete med Peab och totalt ska nu i ett första skede 30 000 kubikmeter berg sprängas bort nere i berget och göra plats för en 160 meter lång, 12 meter bred och nio meter djup bassäng, formad som ett U. När allt är klart innebär det en ökad volymkapacitet med 40 procent.
– I praktiken handlar det om 80 000 kubikmeter stenmassor som nu ska transporteras upp ur berget, påpekar Peter Albertson, avdelningschef Avloppsvatten & Biogasproduktion.
Stenmassorna kommer att återanvändas vid anläggandet av Trollhättan Energis nya vattenverk och den nya återvinningscentralen som nu planeras utmed riksväg 44 nära Stallbackarondellen.
Bergmassorna motsvarar fyra lastbilstransporter i timmen under ett helt år framöver.
En särskild transportväg har anlagts vid utfarten från bergrummet och den tidigare hanteringen av avloppsslammet, som tidigare togs om hand nere i berget, har flyttats upp till en nybyggd slamhanteringsanläggning som nu är i drift ovan jord.
SMS kommer att skickas ut till de hushåll i området som kommer att påverkas av tung trafik framöver. Se förra projektuppdateringen för vilket område det gäller.
Nu är sprängningarna igång för utbyggd biologisk rening
Synnöve Holm, Enhetschef Vatten hos Trollhättan Energi, fick äran att fyra av den första symboliska knallen.
Det var Synnöve som fick äran att trycka på den symboliska sprängknappen och utlösa en rejäl knall när kollegor och samarbetspartners samlats för att vara med om det historiska ögonblicket.
Projektet Arvidstorp Bio 3, är nu i uppstartsfas. Samtidigt håller vi på att avsluta projektet med att flytta upp slamhanteringen från berget till ovan mark vid Arvidstorps avloppsreningsverk.
Under våren påbörjas sprängningar i berget för att göra plats för en 140 meter lång bassänghall med en utvecklad biologisk rening. Den nya delen av avloppsreningsverket ska minimera utsläppen av kväve och fosfor, ämnen som bidrar till övergödning i Göta älv och andra vattendrag. Investeringen behöver också göras för att öka kapaciteten på avloppsreningsverket eftersom Trollhättan växer. Investeringen ingår i Vattenpaketet, det kan du läsa mer om här.
Nya miljötillståndet för avloppsreningsverket kräver att allt ska vara klart senast sommaren 2025. Se även tidplan nedan.
Så påverkas närboende
Under tidsperioden mars/april 2022-sommaren 2023 kan följande upplevas som störande:
- Sprängningsarbete (stomljud + vibrationer).
- Bergborrning (stomljud + vibrationer).
- Transporter av berg och anläggningsmaterial (ökad tungtrafik, trafikbuller, vibrationer och damm). Tunga transporter kommer framförallt trafikera Kungälvsvägen, se gulmarkerat i kartan nedan.
- Hantering av bergmaterial (buller och damm).
Tidplan
- Mars/april 2022 – sommaren 2023: Byggstart i berget, med bland annat sprängningar och bortforsling av bergsmassor.
- Sommaren 2023 – vintern 2024: Byggstart process-, bygg- och anläggningsentreprenad.
- Våren 2025: Besiktningspunkter åtgärdas, intrimning och avslut av projektet.
Här kan du se, höra och läsa mer om projektet:
På reningsverket Arvidstorp händer det saker. Ett nytt projekt, Bio 3, är i uppstartsfas samtidigt som vi håller på att avsluta projektet med att flytta upp slamhanteringen från berget till ovan mark.
I dagarna genomförde några besiktningsförrättare en rundvandring i den nya byggnaden för att få en bild av vad som i december ska slutbesiktigas. Elen har lagts om och vi har startat upp nya transformatorer och ställverk. Nu påbörjas asfaltering.
Projektet går enligt tidplan och i januari påbörjas driftsättning av den ny anläggningen för slamhantering.
Se filmen där Per Rundahl, Processingenjör och Peter Albertson, Avdelningschef för avloppsvatten och biogasproduktion förklarar mer om vad som är på gång:
Så bygger vi ut reningen i avloppsreningsverket
Snart är den nya slamhanteringsanläggningen klar ovan jord vid Arvidstorps avloppsreningsverk i utkanten av Trollhättan. Och i början av 2022 börjar sprängningarna i berget för att göra plats för en 140 meter lång bassänghall med en utvecklad biologisk rening, som ska minimera utsläppen av kväve och fosfor. Investeringen ingår i Vattenpaketet 2026. Följ med Peter Albertson och Per Rundahl när det förklaras hur pastahjul och större containrar förbättra både arbetsmiljön och vattenmiljön.
Bygget är sedan länge igång på Arvidstorp och vår nya slamhantering börjar ta form. I nuläget är det främst gjutningsarbeten som pågår som ska vara klart strax efter påsk. Därefter fortlöper arbetet med att bygga ett ”tätt hus/tak” och den tredje våningen som inte är i betong. Nästa steg blir invändiga arbeten och vi kommer börja med efterarbeten så som betong och målning av väggar och tak innan vi påbörjar installation av utrustning. De stora installationerna av containrar, centrifuger, ställverk med mera sker först efter semestrarna. Bygget går enligt tidsplan och vi beräknar att vara färdiga i slutet av 2021.
Måndagen den 2/3 och fyra veckor framåt kommer sprängningsarbete att pågå vid Arvidstorps avloppsreningsverk i samband med nybyggnationen av slamhanteringsanläggningen. Vår bedömning är att det inte kommer att vara några stora vibrationer vid omkringliggande bostadshus. Arbetet kommer att ske på vardagar mellan klockan 8.00 och 17.00.
Anledningen till sprängningarna är förberedelser inför nybyggnation på området.
För mer information får du gärna kontakta vår kundservice på telefon 020 – 89 90 00.
Nu är det förnyade samrådet avslutat – tack för engagemang och synpunkter! Vi arbetar nu vidare med ansökan och meddelar dig, via denna sida, när den är inlämnad till miljöprövningsdelegationen som sedan tar ärendet vidare.
Vi anpassar Arvidstorps avloppsreningsverk för fler Trollhättebor – och därför behöver vi söka ett nytt tillstånd enligt miljöbalken. I tillståndsprocessen ska vi samråda med myndigheter, med dem som finns i vår närhet och med andra som kan påverkas. Vi hade ett samråd kring årsskiftet 2017/2018 och har jobbat med underlag till ansökan sedan dess. Nu väljer vi att förnya samrådet för att fånga upp eventuella kompletterande synpunkter innan vi lämnar in ansökan. Detta ger också nyinflyttade chansen att lämna kommentarer på underlaget. Har du lämnat synpunkter till oss tidigare så kommer de att beaktas i ansökan. Du behöver alltså inte framföra dem på nytt.
Planerna kring utbyggnaden är i huvudsak samma som tidigare. Nu har vi dock kommit längre i frågan om slamhanteringen och fått tillåtelse att bygga en ny slamhanteringsbyggnad som också är påbörjad. Du hittar ett uppdaterat samrådsunderlag till höger/nedan på denna sida.
Vi vill gärna ha dina synpunkter skriftligen senast den 8 december 2019. Skicka e-post till kundservice@trollhattanenergi.se eller lägg ett brev på lådan och märk det med ”samråd Arvidstorp”. Vi hörs!
Beslut om förändrad slamhantering
I sommar har Trollhättan Energi fått klartecken från Länsstyrelsen att flytta slamhanteringen från bergrummet till en ny byggnad på markplan. Det är vi tacksamma för då det ger oss möjligheten att bygga ut våra reningsprocesser och kunna behandla mer avloppsvatten från fler Trollhättebor. Den nya slamhanteringen frigör dessutom yta i bergrummet som vi behöver till andra processer.
Den nya slamhanteringen sker med modern teknik vilket gör att vi kommer att klara oss med färre slamtransporter än idag. En klar förbättring både för arbetsmiljön och omgivningen. Vi har redan påbörjat vissa ytliga markarbeten och planerar större arbeten som sprängning och pålning under hösten.
Vill du ha mer information?
Vår ambition är att störa dig som bor i området så lite som möjligt och därför arbetar vi med åtgärder för att begränsa störningarna. Bland annat gör vi en bullerutredning om sprängning och pålning och får hjälp med att ta fram bra bullerdämpande åtgärder. All sprängning och pålning sker på vardagar på dagtid mellan kl. 07.00-18.00.
På denna sida lägger vi ut löpande information om exempelvis vilka dagar sprängning kommer att ske och under vilken period pålningen görs. Fyll i din mejladress för att få en notis direkt i din mejlkorg när det finns uppdaterad information. Vill du hellre prata med oss går det bra att kontakta oss via kundservice på telefon 020-89 90 00 eller följ oss på Facebook. Hör gärna av dig med synpunkter och funderingar.
Nu har det börjat! Arvidstorp rustar för framtid – vilket märks i nutid.
Det händer mycket på Arvidstorps avloppsreningsverk i Strömslund. Trollhättan växer och därför behöver vi bygga ut och anpassa verket efter nya behov. Det vi vill är att:
- Öka kapaciteten på verket för att kunna ta emot avloppsvatten från fler hushåll i Trollhättan
- Säkerställa en långsiktig lösning för kväverening
- Flytta slamhanteringen från bergrummet till en ny byggnad på anläggningen. Detta innebär stora förbättringar vad gäller logistik, drift och arbetsmiljö.
Du är en av våra grannar och därför vill vi berätta vad som är på gång, hur du kan få löpande information och hur du kan nå oss med eventuella frågor och synpunkter.
Vid årsskiftet 2017/2018 hade vi ett samråd med bland annat dig som bor granne med Arvidstorp, inför det nya miljötillstånd vi nu planerar att lämna in till Länsstyrelsen under våren 2019. Tillståndet är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra utbyggnaden av den biologiska reningen i verket. Flera av förändringarna vi ska göra kan inte påbörjas förrän vi har fått tillståndet men fram tills dess förbereder vi så mycket vi kan.
Ökad trafik i området
Redan i mars påbörjades utbyggnaden av vår personalbyggnad. Därför är det redan nu arbetsmaskiner, transporter och mer personal i området än vad det brukar vara.
Under våren påbörjar vi en annan stor byggnation – den nya byggnaden för slamhanteringen. Idag finns den hanteringen inne i bergrummet men behöver flyttas eftersom det är trångt och en dålig arbetsmiljö för vår personal.
Målet är att påbörja arbetet med den nya byggnaden för slamhanteringen redan under våren. Inledningsvis blir det förberedande markarbeten som omläggning av rör och liknande. Efter det behöver vi utföra sprängning och pålning för den nya byggnaden, ett arbete du kommer märka av. Detta projekt medför också fler arbetsmaskiner, transporter och personal än vanligt i området.
Längre in i framtiden
När vi fått vårt nya miljötillstånd från Länsstyrelsen kan vi påbörja utbyggnaden av den biologiska reningen av avloppsvattnet nere i bergrummet. En insats som krävs för att vi ska kunna ta emot större mängder av avloppsvatten i framtiden. Detta arbete kommer du troligtvis inte att märka av då det sker i bergrummet. Utbyggnaden av den biologiska reningen är ett omfattande projekt som väntas pågå under flera år.
Tidigare information (15/11 -18)
Nu är samrådet om Arvidstorps utbyggnadsplaner avslutat. Vi tackar för engagemang, deltagande på möten och synpunkter. Det är mycket välkommet och värdefullt och leder förhoppningsvis till ett ännu bättre Arvidstorp för fler Trollhättebor!
Vi vill
- Öka kapaciteten på verket för att kunna ta emot avloppsvatten från fler hushåll i Trollhättan
- Säkerställa en långsiktig lösning för kväverening
- Flytta slamhanteringen från bergrummet till en ny byggnad på anläggningen. Detta innebär stora förbättringar vad gäller logistik, drift och arbetsmiljö
Nu arbetar vi med att ta fram underlag, undersökningar och vi funderar på åtgärder för att kunna utöka vår kapacitet och ytterligare begränsa vår påverkan på omgivningen.
Vi kommer att ha två stora ärenden på gång samtidigt. Först i tiden ligger en anmälan om förändrad slamhantering inom ramen för vårt nuvarande tillstånd. Då vill vi flytta slamhanteringen från berget till en ny byggnad på markplan. Det är för att skapa plats i berget för en förbättrad kväverening och en utökad kapacitet. Och för den förbättrade kvävereningen och kapacitetsökningen behöver vi söka nytt tillstånd. Tillståndsansökan ska lämnas in i november.
Vi fortsätter uppdatera denna sidan framöver för alla nyfikna.