Källaröversvämning
Det kommer regna mer och oftare. Vid kraftiga skyfall, alltså extremt stora vattenmängder på väldigt kort tid, kan de kombinerade ledningarna bli överfulla. Då riskerar vattnet att rinna baklänges och orsaka översvämningar på gator, torg och kanske också hemma hos dig. Framtidens skyfall kommer vara omöjliga att hantera enbart i vårt ledningsnät. Och – även vanliga regn kan innebära en risk för översvämningar.
Om du drabbats av översvämning
Att få översvämning i sin källare innebär stort obehag och en mängd extra arbete, där den ekonomiska ersättning som eventuellt kan betalas ut, sällan väger upp de olägenheter och skador man drabbas av.
Checklista vid översvämning
- Ring ditt försäkringsbolag för att anmäla skadan, ordna med skadereglering och uttorkning.
- Fyll i formuläret Anmälan om översvämning och vattenskada
Åtta tips i samband med en akut översvämning
- Bryt strömmen i rummet, men se till att inte eventuella dräneringspumpar stannar.
- Flytta ut möbler och andra inventarier som kan skadas.
- Var extra noga med hygienen om du kommer i kontakt med vattnet (det kan vara avloppsvatten).
- Spara alla kvitton på utgifter i samband med översvämningen.
- Ställ eventuella ersättningskrav om ersättning av självrisk. Den kan komma att ersättas i de fall utredningen visar på skadeståndsansvar.
- Stäng eventuella ventiler på avloppsledningen.
- Montera lock över golvbrunnarna eller täck golvbrunnarna med något tätande och ställ på ett tungt föremål.
- Dokumentera eventuella skador genom att t.ex. fotografera.
Detta gör Trollhättan Energi vid en källaröversvämning
När vi tagit emot din Anmälan om översvämning och vattenskada startar vi en utredning om vem som bär ansvar för den uppstådda skadan. Vi kommer att undersöka eventuella brister i våra vatten- och avloppsanläggningar. Vi återkommer sedan till dig med ställningstagande, tidplan och eventuella åtgärder. Vi vill göra dig medveten om att det kan dröja innan besked kan ges och ännu längre tid innan åtgärder genomförs, då utredning, planering, projektering behöver utföras innan eventuella åtgärder.
Spara alla kvitton på utgifter i samband med översvämningen och ställ eventuella ersättningskrav skriftligen till oss.
Trollhättan Energis ansvar
Ledningsnätet är dimensionerat för normala regnmängder. Därför kan problem med uppdämning och översvämning i t.ex. källare ske i samband med extrema regn eller hastig snösmältning. Försäkringar täcker sällan alla de skador som kan drabba fastigheten när det blir uppdämning i ledningsnätet. Trollhättan Energi är ansvarig endast om det har begåtts något fel eller om vi inte har fullgjort våra skyldigheter.
Fastighetsägarens ansvar
Det är fastighetsägarens ansvar att skydda fastigheten mot översvämningar som orsakas av stor nederbörd. Fastighetsägaren har ansvar för att försäkra sin fastighet mot skador. I ett akut läge har fastighetsägaren även ansvar för att själv skydda sin fastighet mot översvämning och pumpa ut eventuellt vatten som kommit in. Med fastighet menas hela tomten, byggnader och ledningar. Fastighetsägaren ansvarar även för att ledningarna är rätt kopplade. Gränsen mellan kommunala ledningsnätet och fastighetens ledningar går vid förbindelsepunkten som vanligtvis ligger ungefär en halv meter utanför tomtgränsen.
Trollhättans stads ansvar – kommunens ansvar
Här kan du läsa mer om Trollhättans stads ansvar – och ansvarsfördelningen mellan oss, kommunen och dig som fastighetsägare.
Så undviker du källaröversvämning
Här kommer några tips från oss till dig som är fastighetsägare. Se även information från Räddningstjänsten och Fastighetsägarna..
1. Installera en vattenpump vid garagenedfart och bygg tak över källartrappan
Garagenedfarter och källartrappor är känsliga platser när det regnar mycket. Här finns ofta en brunn eller ränna, så kallad spygatt, som ska leda undan dagvattnet. Vid skyfall finns risken att dagvattensystemet inte kan leda bort allt vatten och det tränger i stället upp genom spygatten. För att undvika det kan du installera en pump och pumpa vattnet till markytan eller leda det till en stenkista. En god idé kan vara att montera ett tak över källartrappan, om möjligheten finns. Då sprids regnvattnet över takkanterna och mindre vatten hamnar i källarnedgången.
2. Installera ventiler
I källare och lågt liggande lokaler kan golvbrunnarna innebära risker. Vatten kan också tränga upp ur toalettstol och andra källaravlopp. Se därför till att värdefulla och känsliga varor inte förvaras i källare som har golvbrunn. I utsatta hus är det tryggast att installera ventiler som stängs för hand. Automatiska ventiler bör för säkerhets skull också kunna stängas manuellt. Tänk på att sätta upp anslag, om var ventiler finns och hur de används.
3. Separera dagvattnet från spillvattnet när du dränerar om
I många äldre bostadsområden rinner dag- och spillvatten i ett kombinerat system. Vid kraftiga regn kan det då bli svårt att leda bort regnvattnet tillräckligt snabbt och det ökar risken för att vatten tränger upp i källarnas golvbrunnar och orsakar översvämningar. När du dränerar om din husgrund eller lägger om ledningar på tomten, så är det en klok investering att separera ditt dag- och dräneringsvatten från övrigt avloppsvatten fram till din fastighetsgräns. När vi på Trollhättan Energi successivt uppdaterar till separerade ledningar även i gatan, så blir det enkelt att koppla om husets dag- och spillvattenserviser till vårt nya ledningssystem.
Felkoppling kan orsaka översvämning
Vid separerat ledningssystem orsakas översvämning vanligen av stopp i spillvattenledningen. En vanlig orsak är fel användning av avloppet. Om stuprör är felkopplade d.v.s. anslutna till spillvattenledningen eller att servisledningen är otät innebär det att ledningen blir överbelastad och orsakar skador på fastigheten. Spillvattenledningen är endast dimensionerad att ta hand om spillvatten. Att ha dagvatten kopplat till spillvattenledningen är inte tillåtet. Felkopplingen innebär att man är medskyldig till eventuella översvämningar.
Så arbetar Trollhättan Energi för att förhindra översvämningar
Vi på Trollhättan Energi jobbar ständigt med att bygga ut och uppdatera ledningsnätet. En viktig åtgärd är just att separera dag- och dräneringsvattnet från spillvatten, så att regn- och smältvatten leds ut i Göta älv direkt, i stället för till avloppsreningsverket. Samtidigt lägger vi ner nya dricksvattenledningar och har även mycket fokus på anslutningskontroller, där vårt nät möter fastighetsägarens. Åtgärderna är en viktig del av Vattenpaketet, som handlar om att säkra tillgången på bra vatten och avlopp, nu och i framtiden.